Оличење зла о егзодусу Срба 17. марта 2004. – Његова екселенција, Кристофер Хил

0
хил

Кристофер Хил

Оличење зла о егзодусу Срба 17. марта 2004. – Његова екселенција, Кристофер Хил.

Егзодус Срба који се одиграо пред очима Кфора и Унмика које су правно и формално контролисале простор КиМ, започео је 17. марта 2004, а у следећих неколико дана, пред очима међународне јавности убијено је 28 људи, протерано 4.000 цивила, а спаљено више од 900 кућа и на десетине православних светиња од којих је већина била под заштитом Унеска или баштина из средњег века.

„Оно што се догодило 2004. године је било ужасно, насиље уништава мир и стабилност, не доприноси нечему бољем“, изјавио је амерички амбасадор Кристофер Хил за Курир на годишњицу обележавања погрома на Косову и Метохији пре 19 година.

Ипак, амбасадор ни у једном тренутку не осуђује такозвано Косово за покушај етничког чишћења једног народа у 21 веку. Европа, очигледно, на то око неретко зажмури.

Даље, Хил наводи да се слаже са колегом Лајчаком са изјавом о градњи будућности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Слажем се са изјавом уваженог колеге Мирослава Лајчака, као дипломата нисам ту да мењам историју, ту сам да мењам будућност“, рекао је Хил.

Прочитајте још:  И ДАЉЕ УМИРУ ИТАЛИЈАНСКИ ВОЈНИЦИ ИЗ МИСИЈЕ СА КОСОВА: Одлазак Марка Дијана, борца за истину
Ипак, не задржава се само на томе да вешто покуша да избегне коментар осуде једне стране, већ, као по старом добром уиграном обичају, покушава да „обе стране“ подсети на мир, али и подсети на негдашњи француско – немачки, данас европски план за КиМ.

„Ти страшни догађаји могу послужити као подсетник на ризике са којима се суочавамо, бавећи се истим проблемима данас. Зато је веома важно да искористимо могућности које нам пружа дијалог под покровитељством ЕУ, да се свима у овом региону пружи мирна и просперитетна будућност, коју заслужујете“, оценио је Хил.

Прочитајте још:  НОВИ НАМЕТ И ЗА НАЈСИРОМАШНИЈЕ: Сви ће морати да плаћају накнаду за зелене киловате
Као подсетник амбасадору, у дводневним сукобима на Косову и Метохији 17. и 18. марта 2004. године Албанци су протерали више од 4.000 људи, 28 је погинуло, уништено је више од 800 објеката и 35 цркава и манастира.

Пред очима Европе.

Пред очима света.

Прочитајте још:  Захарова подсећа Прајса: Подржавате територијални интегритет БиХ, а рушите Србије
Пред затвореним очима Међународне заједнице.

Од доласка међународних снага 1999. године на територији АП Косова и Метохије девастирано је или уништено око 135 цркава, манастира и других објеката СПЦ.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *