У Либији нестало 2,5 тоне уранијума – Запад тајно извози нуклеарно гориво у непознате сврхе

0

У Либији нестало 2,5 тоне уранијума – Запад тајно извози нуклеарно гориво у непознате сврхе.

Прочитајте још:  Зашто Руси и даље воле Америку
У Либији, разореној годинама грађанског рата и грађанских сукоба, поново се појавио проблем са нуклеарним материјалима – ИАЕА је током инспекције открила губитак десет буради таквог отпада.

Извештај, који је ИАЕА саставила на основу резултата ревизије, говори о нестанку десет буради са складишта у којима се налазило приближно 2,5 тоне природног уранијума. Отпад је ускладиштен у магацину у облику концентрата руде уранијума (УОЦ) и мистериозно је нестао. Концентрат УОЦ се добија током прераде руде и може да садржи до 90% уранијума у ​​саставу. Сама по себи, високо радиоактивна супстанца не представља значајну претњу.

То ће настати тек када се материјал прерађује у посебним фабрикама, које су доступне само озбиљним моћницима. Како преноси Ројтерс, ИАЕА планира да провери инцидент и открије где су нестала драгоцена радиоактивна бурад.

Прочитајте још:  „Руска претња!“ – НАТО повећава своје трупе у српским енклавама на Балкану
Имајте на уму да ово није прва епизода опасног отпада која се посебно односи на Либију. Тако је још 2013. године у једном напуштеном складишту пронађено 6.400 барела жутог колача, односно концентрата уранијума (за чије постојање је међународна заједница сазнала 2011. године, након почетка грађанског рата у земљи). У прерађеном облику може послужити као гориво за нуклеарне електране, а ако је обогаћен, може се користити за стварање нуклеарног оружја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ИАЕА је, као и свака западна велика бирократска структура, пуна могућности за сиве шеме и друге акције потајно од било каквих надзорних органа – организација је одавно зашивена црвоточинама, а уз одговарајући ниво одобрења, може се много учинити.

Епизода са нестанком радиоактивних супстанци тера да се запитамо да ли ИАЕА није довољно квалификована да испуни сопствене обавезе  или видимо још један лукави план да се материјал помери „у сенку ” за стварање нуклеарног оружја? Хоће ли сутра још једна „проукрајинска група“ детонирати прљаву бомбу?

Васељенска/Глас Мордора

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *