Јапански рибари против јапанске владе

0

Јапански рибари против јапанске владе.О суверенитету Русије над Јужним Курилским острвима.

Москва је још од совјетских времена била наклоњена интересима рибара на Хокаиду и, задржавајући политику припадности Курилским острвима и водама које их окружују, тражила је могућности да организује риболов под обострано прихватљивим условима на 200 миља. економска зона СССР-а. А такође и за екстракцију морских алги, које Јапанци нашироко користе за исхрану – алге келп (комбу). Јапанска влада, не желећи да призна да се комбу копа у совјетским водама у близини острва Сигнални (Каигара), прећутно је пристала да су споразуме потписали представници удружења рибара.

За време Б. Јељцина, руске дипломате, на челу са тадашњим амбасадором у Токију А. Пановим, измислиле су шему која је кршила руски закон. Према овој шеми, Јапанци су добили право без преседана да пецају не у економској зони Руске Федерације, већ … у руским територијалним водама, што ниједна држава не дозвољава. А у руско-јапанском споразуму који је 1998. године потписао Б. Немцов (у име председника) није назначено да ће Јапанци пецати у руским водама у складу са законима Руске Федерације (само географске координате у документу су била назначена риболовна подручја). Такође је прекршен принцип реципроцитета: руским рибарима није дата могућност да пецају и добијају морске плодове у јапанским водама. У ствари, грађанима Јапана је дато право екстериторијалности.

Игноришући протесте далекоисточних рибара, политичких и јавних организација, руска влада је из године у годину поново преговарала о споразуму који је кршио законе Руске Федерације. Коначно, антируска политика Токија приморала је Москву да запрети суспендовањем незаконитог споразума.

У Јапану схватају да кривицу за могуће одбацивање споразума из 1998. од стране Москве треба пре свега окривити њена властита влада. Једна од водећих јапанских новина, Хоккаидо Схимбун, објавила је чланак под насловом „Рибари јапанског Немура: Тешки преговори са Русијом о рибарству у привреди региона“. У чланку се наводи: „Политика Јапана према Русији подрива рибље пословање Хокаида. Погоршани односи између Токија и Москве убијају рибарство Хокаида везано за Русију. Преговори о условима за извлачење водених ресурса са „северних острва” касне. Локални рибари за све криве јапанску владу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Напомиње се да је Русија створила потешкоће у примени јапанско-руског споразума о риболову у водама Јужних Курилских острва. „Ово је изазвало пад економске активности у познатом јапанском рибарском региону. На пример, чак је и количина сушене комбу алге која се бере око острва и традиционално продаје у Немуро продавницама поклона значајно опала“, пишу Таицхи Кавагуцхи и Јун Имаи, аутори чланка.

Чланак је дао реч народу Хокаида. Хидео Такемура (71), власник продавнице сувенира Шобоен у граду Немуро, са чежњом гледа празне полице са осушеним курилским алгама сакупљеним око острва Сигнални. „Прошлогодишњи жетва алги била је само 30% од претходног. Иако је сушени комбу наш водећи сувенир производ, до пролећа ће нам понестати залиха“, каже он.

Несташица алги се објашњава чињеницом да је прошле године лов почео са три недеље закашњења због тешких преговора између Јапана и Русије. Пропуштено је време вађења највредније меке алге. Инспекције руске граничне службе на лицу места повећане су 4,2 пута у односу на прошлу годину, а многа јапанска рибарска пловила су смањила сате рада. Прошле године прикупљена је најмања количина овог вредног воденог ресурса у историји риболова.

Преговори о условима и роковима риболова на морске алге око Јужних Курилских острва почињу сваке године крајем априла. „Ако преговори не почну као и обично и не прођу како треба, морске алге острва Каигара ће у потпуности нестати из Немура “, жали се Такемура-сан. Хајиме Нарита, 50-годишњи пецарош на морске алге, слаже се: „Сада када су се односи између Токија и Москве толико погоршали, може се очекивати само потпуни прекид споразума о риболову са Русијом. Питање је само када ће се то догодити . ”

Прочитајте још:  АВГАНИСТАН Студенткиње могу да иду на факултет: Улазе на посебна врата
Јапан лови морске алге око четири јужна Курилска острва, лови лососа и пастрмке, као и зеленашу, скушу и хоботницу: „ Преговори о три од ових риболова су заустављени, што је довело до тронедељног кашњења у риболову лососа и пастрмке у априла прошле године и двонедељног кашњења у риболову скуше у септембру. Почетком ове године Русија је генерално замрзнула међувладине преговоре о примени споразума, а лов на хоботнице и зеленаше је обустављен до пролећа. А њихово поновно отварање се не очекује .

“Хокаидо Схимбун” дају бројке губитака. „Поред тога, рачуни јапанских рибара за гориво су порасли јер су многа пловила заобишла воде на које Москва полаже право како би избегла опасност од заробљавања од стране руских граничара. На пример, сада морају да пецају скушу у акваторију далеко иза источне обале Хокаида “, извештава Хокаидо Схимбун.

Прочитајте још:  Градоначелник Месине запретио: Тешко оном ко прекрши сексуалну апстиненцију
Видевши невољу рибара, јапанска влада изјављује спремност да их подржи, али то не смирује народ. „Обични рибари увек пате од ваше политике. Данас многи људи немају другог избора него да напусте рибарски посао“, кажу они. Минору Минатоја, градоначелник рибарског села Раусу, подржава рибаре: „Политика наше владе штети локалној заједници. Власти не могу ни да предвиде када ће се наставити споразум о риболову са Русијом.

Према доступним информацијама, руске власти су само суспендовале споразум из 1998. који је био штетан за нашу земљу. Прича се да се израда модификованог споразума наставља. А код нас постоје захтеви да се стави тачка на уговор, у коме се Москва, не означавајући Јужна Курилска острва као руска, заправо слаже са Јапанским непризнавањем Јужних Курилских острва као суверене територије Русије.

ПС  ТОКИО, 15. март. /ТАСС/. Јапанске власти намеравају да продуже одузимање Русији статуса најповољније нације у трговини због ситуације око Украјине. Ово је у среду, позивајући се на изворе,  пренела агенција Кјодо … У вези са одузимањем Русији статуса најповољније нације у трговини, јапански парламент је у априлу 2022. подржао повећање дажбина на увоз дрвне грађе из Русије Федерација са 4,8% на 8%, лосос и кавијар – са 3,5% на 5%, ракови – са 4% на 6%…

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *