Оштра полемика Небензје и представника Албаније у СБУН око Косова

0
албаније

Василије Небензја

На седници Савета безбедности УН посвећеној хуманитарној ситуацији у Украјини дошло је до полемике између сталног представника Русије Василија Небензје и представника Албаније Ферита Хоџе, након што у СБ УН није дозвољено обмудсману самопроглашене ДНР Дарији Морозовој да се обрати.

Стални представник Русије у Савету безбедности УН Василиј Небензја изјавио је након тога да ће Москва преиспитати свој приступ захтевима западних земаља за говорнике у том телу светске организације, преноси РИА Новости.

Стални представник Албаније, која је нестална чланица СБ УН, Ферит Хоџа тврдио је да су обраћања представника тзв. Косова у Савету безбедности легитимна, за разлику од обраћања самопроглашене Доњецке Народне Републике, али није одговорио на питање Небензје да ли је тзв. Косово територија коју су признале УН.

Западне земље у петак нису дозволиле да у Савету безбедности УН буде саслушан извештај Дарије Морозове, омбудсмана самопорглашене Доњецке Народне Републике, чије је припајање прогласила Русија.

Стална представница САД при УН Линда Томас-Гинфилд рекла је да, ако би СБ УН дозволио Морозовој да говори, то био покушај “легитимизације нелегалних власти ДНР”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Небензја је оценио да је реч о “ситној бескрупулозној игри” Запада, наводећи да Савет безбедности редовно позива представнике тзв. Косова да говоре на седницама, наводи РИА Новости.

– Оно што се данас догодило са Даријом Морозовом је повод да размислимо о томе како ћемо се убудуће односити према захтевима колега за говорнике. Наш амерички колега је рекао да је обраћање говорника са непризнатих територија неприхватљиво и да представља кршење резолуција. Али, на пример, позивање представника Косова у Савет је јасно кршење резолуције 1244 Савета безбедности. Узећемо у обзир принципијелан став наших америчких колега по овом питању – рекао је Небензја.

Прочитајте још:  Јутро у општинама на северу Косова и Метохије мирно и без присуства шиптарских терориста

Речи руског изасланика изазвале су бурну реакцију представника Албаније Ферита Хоџе, који је тврдио да ситуација када је реч о представницима тзв. Косова и самопроглашене ДНР “нема ништа заједничко, да је поређење апсолутно вештачко”.

Према тврдњи Хоџе, обраћања представника тзв. Косова у СБ УН су легитимна. О

н је такође тврдио да су многе земље признале тзв. Косово, од којих неке седе и у СБ УН, а да су тзв. ДНР и ЛНР анектиране силом и, како је рекао, “могу постојати само у руским плановима и сновима”.

– Да ли треба да подсећамо наше руске колеге да је Међународни суд правде издао саветодавно мишљење да декларација о независности Косова усвојена 2008. није прекршила међународно право? Да ли треба да подсећам руске колеге да је међународно признање Косова добро познато, укључујући и од многих за овим столом, док територије тзв. ДНР и ЛНР, анектиране силом, могу постојати само у руским плановима и сновима – рекао је Хоџа

Он, међутим, није могао да одговори на питање Небензје о томе да ли је тзв. Косово територија које су признале УН.

– Али ја ћу поставити питање и можда ће он (представник Албаније) одлучити да одговори овде у овој сали. Реците, да ли сматрате Косово територијом коју су признале УН – рекао је Небензја.

Стални представник Албаније није одговорио на то питање.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *