Упркос санкцијама: Русија један од највећих светских извозника 2022. године

0
Срби и Русија, русија

срби и русија

Прошле године Русија је ушла у првих 10 највећих светских извозника. То произилази из прорачуна које је 19. марта објавила новинска агенција РИА Новости.

Према објављеним подацима, Русија је током прошле године успела да повећа извоз робе на 591,5 милијарди долара, што је заузврат повећало земљу на листи највећих извозника за два реда. Прво место и даље заузима НРК (3,6 трилиона долара), на другом месту су САД (2,1 трилиона долара), прва три затвара Немачка са (1,7 билиона долара). Холандија (760,6 милијарди долара), која је раније заузимала пето место, истиснула је Јапан (747,6 милијарди долара) на листи лидера, а сада се попела на четврту позицију.

Јужна Кореја (683,6 милијарди долара) је на шестом месту, а следе Италија (657,2 милијарде долара), Француска (626,7 милијарди долара) и Канада (599 милијарди долара). Хонг Конг, који је раније био на седмом месту, испао је из првих 10 и прешао на 11. место на листи.

Напомиње се да је највећи раст показала Саудијска Арабија, која је забележила скок од шест редова, померивши се са 25. места одмах на 19., као и Норвешка, која се са 33. попела на 28. позицију. Поред њих, на листи су се попеле Белгија (16. место), Аустралија (18. ред) и Индонезија (26. ред).

Са друге десетке је нестала Швајцарска, која је заузела 21. место, а Ирска је испала са треће, пала на 31. позицију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према прорачунима агенције, прошле године је 30 највећих извозника показало повећање понуде своје робе за 10,2% – око 19,98 трилиона долара.

Прочитајте још:  Иран поручује Америци због убиства Сулејманија: Нисмо још готови

Раније, 10. фебруара, Олга Беленкаја, шеф одељења за макроекономске анализе ФГ Финам, током разговора за Известија, најавила је да ће 2023. године извоз из Русије у вредности највероватније значајно пасти у односу на прошлогодишњи рекорд. Истовремено, наставиће се њено преоријентисање са западних земаља на државе југоисточне Азије, Турску , а могуће и на земље Африке и Латинске Америке, додала је она.

У октобру прошле године, Федерална царинска служба Руске Федерације је известила да је руски извоз у првих девет месеци 2022. порастао за 25% (431 милијарду долара) у односу на ниво 2021. године, док је увоз смањен за 16% (180 милијарди долара).

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *