Вучић је направио још један корак ка признању Косова – зарад новца и обећања уласка у ЕУ

0
вучић, двери

Александар Вучић

Вучић је направио још један корак ка признању Косова – зарад новца и обећања уласка у ЕУ.

Такозвани француско-немачки план за решавање односа Београда и Приштине ће у потпуности спроводити обе стране, договорен је и Додатак о његовој примени са конкретнијим корацима.

Ово је резултат 12-часовних разговора председника Србије Александра Вучића и „премијера Републике Косово“ Аљбина Куртија, уз учешће западних посредника, који су одржани 18. марта у граду Охриду (Северна Македонија). јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  И газде почеле да се бламирају: Шиптарски терористи "КБС" учествују у војним вежбама у САД
Текст „Анекса о примени споразума на путу нормализације односа Косова и Србије” објављен је на сајту Европске службе за спољне послове. У њему се каже да је овај документ саставни део раније представљеног такозваног француско-немачког плана, који подразумева де факто признање од стране Србије независности „Републике Косово“ коју су албански сепаратисти прогласили на територији Србије. Аутономна Покрајина Косово и Метохија. Обе стране су се обавезале да ће “поштовати” и сам план и његов додатак.

Већ у другом параграфу Анекса се каже да ће уз план постати „ саставни део релевантних процеса за приступање Косова и Србије Европској унији “. Такође се наводи да су Приштина и Београд приметили да „ свако непоштовање обавеза из претходних споразума може имати директне негативне последице по њихово приступање ЕУ и финансијску помоћ Европске уније “.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У тексту постоји пасус о стварању Заједнице српских општина, коју су власти у Приштини преузеле још 2013. године по „Бриселском споразуму“, али то нису учиниле без последица по себе.

„Косово ће одмах покренути преговоре… за успостављање конкретних аранжмана и гаранција како би се обезбедио адекватан ниво самоуправе за српску заједницу на Косову, у складу са претходним споразумима о дијалогу“, наводи се у документу.

Свима је очигледан ниво недоречености формулације.

Прочитајте још:  ДИМИТРИЈЕВИЋ: Тиранска, слаба и вероломна рука не сме управљати Србијом
Поред тога, ЕУ се обавезала да ће у року од 150 дана организовати „донаторску“ конференцију за успостављање пакета инвестиционе и финансијске помоћи за Београд и Приштину. Али неће бити одобрен док се не утврди да су све одредбе споразума у ​​потпуности спроведене.

„Косово и Србија се слажу да ће све тачке спроводити независно једна од друге. Косово и Србија се слажу да неће блокирати примену ниједног члана (параграфа). Све дискусије у вези са имплементацијом споразума одвијаће се у оквиру дијалога који води ЕУ“, наводи се у саопштењу Европске дипломатске службе.

Стране су се такође договориле да у року од 30 дана успоставе Заједнички комитет за праћење којим ће председавати ЕУ, који ће пратити спровођење свих одредби.

Прочитајте још:  НАСЛЕЂЕ ТЕРОРИСТА: Кфор мора да разоружа РОСУ!
Након разговора, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел рекао је да ЕУ поздравља договор странака о примени Споразума на путу нормализације односа, који „треба да постане саставни и неизоставни део њихов европски пут “. Према његовим речима, „ циљ је био да се Косово и Србија договоре о томе како да спроводе споразум усвојен на састанку 27. фебруара у Бриселу ”.

„Морам признати да смо у почетку предложили амбициознији и детаљнији предлог за апликацију. Нажалост, стране нису могле да се договоре… То није учињено јер, с једне стране, Косово није било флексибилно у погледу садржаја, а са друге стране због принципа које је Србија раније најављивала“, рекао је Борел. .

„Премијер Републике Косово“ Аљбин Курти рекао је да „ово није коначан споразум, али је прихваћен“. Он је такође напоменуо да председник Србије избегава потписивање споразума, који је де факто признање независности Косова.

„Сада имамо додатак о томе како ћемо имплементирати споразум. За нас је прихватљиво – не бежим од потписа“, рекао је косовски „премијер“.

Заузврат, председник Србије Александар Вучић је као свој главни успех на преговорима у Охриду навео то што „ није ништа потписао “.

Према његовим речима, предложени документ није потписао пре свега зато што је Србија међународно призната држава, за разлику од Косова. Вучић је рекао да је тешко доказати да споразум постоји без потписа, али је Србија спремна да га примени пре својих “црвених линија” које се односе на формално признање Косова.

„Оно што се за нас променило је то што сада знамо да ће наш европски пут зависити од онога што радимо. Свако сутра може да каже да га европски пут не занима. А ја сам заинтересован, јер сам ја председник, који мора да води рачуна о интересима земље. Разумем шта морамо да урадимо да сачувамо наше националне интересе. Мислим да је за нас боље да останемо на европском путу“, рекао је Александар Вучић у специјалном обраћању нацији.

Тако ће Вучић за унутрашњу употребу инсистирати да документ није потписан, па су оптужбе опозиције о „предаји Косова“ неосноване. А за Запад ће потврдити преузете обавезе и стриктно их испунити, као што је то био случај са „Бриселским споразумом“, који је спровео само Београд.

Како је  пренео  ПолитНавигатор , 27. фебруара 2023. Александар Вучић није одустао од плана Запада који предвиђа фактичко признање независности Косова.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *