Вучић о хапшењу Путина ако дође у Подгорицу: Нисам хапсио ни оне које је тражио Хаг

0
вучић, србије

Александар Вучић

Вучић о хапшењу Путина ако дође у Подгорицу: Нисам хапсио ни оне које је тражио Хаг.

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом налога за хапшење руског председника Владимира Путина због ратних злочина који је издао Међународни кривични суд, да мисли да је то одлука која ће имати политички лоше последице, која ће имати у људским животима лоше последице и која говори да постоји велика неспремност да се разговара о миру.

„Моје питање је ‘сад сте га оптужили за највеће ратне злочине, с ким ћете сад да разговарате’“, поручио је Вучић новинарима у председништву, гђе се обратио нацији поводом јучерашње рунде разговора између Београда и Приштине, у којој су обе стране прихватиле Анекс Споразума о нормализацији међусобних односа, преноси Н1.

Упитао је да ли Запад чека пораз Путина и колико ће још да чека.

„Је л’ стварно мислите да је Русију могуће поразити за месец дана, три месеца или годину дана“, додао је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Србија ради Београд се гради: За Београдске ђаке уџбеници бесплатне, за остатак Србије папрено!!!
Казао је да је „несумњиво да је циљ оних који су то урадили да Путину отежају комуникацију, да свако ко разговара са њим има у свести да је он оптужен за ратне злочине, да додатно отежа економску ситуацију Русије, да направи од ње светску парију“.

На питање шта би Србија учинила као потписница Римског статута којим је основан Међународни кривични суд, у случају да Путин дође у Србију, односно да ли би га ухапсила и изручила он је казао да је то „безвезе питање, јер је јасно да док трају сукоби Путин нема куда да дође“.

Прочитајте још:  Повампирио се УДБА Чеда, брани Брнабићку: СПЦ је погон мржње, крива за ратове
Додао је да он није хапсио ни оне које је тражио ад хок Трибунал, „а то није Међународни кривични суд“.

„Имамо паметнија посла у овом тренутку, осим ако Раде Баста не мисли другачије“, поручио је Вучић, алудирајући на изјаву министра привреде да би Србија требало да уведе санкције Русији.

Прочитајте још:  ВЕЛИКИ СРПСКИ “ВИДОВЊАК”: “Прогнозирам велики скок новозаражених за десетак дана”
Међународни кривични суд издао је у петак налог за хапшење руског председника Владимира Путина због ратних злочина.
Како су рекли из МКС, Путин је наводно одговоран за ратни злочин незаконите депортације и трансфера становништва (деце) из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију.

Злочини су наводно почињени на окупираној територији Украјине најраније од 24. фебруара 2022. године, наводи МКС на сајту.

„Постоји основ за сумњу да г. Путин сноси индивидуалну кривичну одговорност за поменуте злочине, зато што је починио ова дела директно, заједно са другима и преко других, и зато што није успео да врши контролу над цивилним и војним потчињенима који су починили ђела, или је дозволили да она буду наређена, а били су под његовом контролом“, наводи МКС.

Волим Подгорицу

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *