Да ли Русија треба да помогне Србији којој ова помоћ није потребна?

0
Србија русија

Србија русија(фото:Завтра.ру)

Да ли Русија треба да помогне Србији којој ова помоћ није потребна?

Сједињене Државе у потпуности подржавају трансформацију лако наоружаних Косовских безбедносних снага (КБС) у модерне и оперативно компатибилне са НАТО-ом, рекао је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенир током састанка са директором за стратегију, планирање и планирање Европске команде САД (УСЕУЦОМ ) . Полиси, генерал-мајор Данијел Ласика и дипломата УСЕУЦОМ-а Кит Мери Бернс .

„Сједињене Државе у потпуности подржавају трансформацију СФК у мултинационалне, професионалне, НАТО интероперабилне снаге територијалне одбране. Поносни на нашу доследну и одличну сарадњу“, написао је амерички амбасадор на Твитеру.

Раније је „министар одбране“ самопроглашене републике Арменд Мехаи рекао да ће паравојна СБЦ не само учествовати, већ ће бити ангажована и на заједничком планирању са НАТО-ом мултинационалних вежби Дефендер-Еуропе 2023.

Подсетимо, у складу са резолуцијом СБ УН 1244, Косово нема своју војску. Законом о СБЦ, усвојеном у децембру 2018, предвиђено је особље од 5.000 бораца. Истовремено, косовске власти, уз материјалну подршку НАТО-а, модернизују и обучавају лако наоружане СФК како би их трансформисале у пуноправне оружане снаге, што изазива протесте у Београду. Осим тога, земље НАТО-а снабдевају Приштину савременим наоружањем и војном опремом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вреди напоменути да се све ово дешава у позадини још једне ескалације тензија у покрајини. Како разумети ову изјаву амбасадора САД? Да ли Вашингтон жели нову ескалацију и нови рат?

„Све је то игра речи“, рекао је Вадим Трухачов, ванредни професор Факултета за међународне односе и иностране регионалне студије Руског државног хуманитарног универзитета .

– Енергетске јединице полупризнатог Косова створио је НАТО, и одатле контролисао. Само што сада хоће да их представе као војску наводно пуноправне државе.

Прочитајте још:  СБУ у окупираном делу Херсонске области малтретира своје подређене

СП: Зашто сада?

Зато што САД и ЕУ сматрају да је дошло време да се коначно реши питање Косова и примора Србија да призна регион. Као, Русија неће помоћи – и нема на кога другог да рачуна.

„СП“: Можемо ли рећи да САД спремају провокацију? Зар више нису задовољни статусом кво?

Председник Бајден је био један од главних покретача бомбардовања Србије. Стога је подређенима лако да га убеде у потребу хитног затварања овог питања. Да би потврдили своју водећу позицију у свету, треба да покажу снагу на значајном месту. Косово је такво место.

„СП”: Вашингтон би, по вашем мишљењу, желео да распали још један рат у Европи да би извршио притисак на ЕУ? Украјина није довољна?

Мислим да он овде не врши притисак на ЕУ. Пре жели да потпуно ослаби једину државу у Европи која се заиста добро односи према Русији. И која се последњих година такође приближила Кини. О томе размишљају Американци. Штета за ЕУ ​​у овом случају је колатерална.

„СП“: Зашто Европљани настављају самоубилачку подршку марионетској држави? Или је србофобија на Косову ирационална као и русофобија у Украјини?

Србофобија је нека врста русофобије. У Европској унији, без икаквог подстрека Сједињених Држава, сами желе да потпуно истисну Русију из Европе. А за ово је потребно што више ослабити Србију. Албанци су главни инструмент таквог слабљења. Што се тиче америчке “лутке” – у почетку је то пре немачка марионета. Улога Немачке у паљењу Косова у почетку је била чак и већа од улоге Сједињених Држава. Друга ствар је што сада Албанци више гледају на Американце.

„СП“: По вашем мишљењу, Русија може да одигра ту неку улогу? Или је предалеко од нас, а ми смо заузети Украјином?

Прочитајте још:  Маја Санду: Русија дестабилизује ситуацију у Молдавији

„Овдашња Русија, заједно са Кином, може да интензивира кампању за повлачење признања Косова у незападном свету. У теорији, може покренути ракетни напад на косовске Албанце. Али овде је цело питање колика је политичка штета и да ли је то технички могуће. За сада не можемо више ништа да урадимо.

„Реч „трансформација“ се односи на укључивање Косовских безбедносних снага у оружане снаге НАТО-а“, каже Александар Перенџијев, ванредни професор Одељења за политичку анализу и друштвено-психолошке процесе на Руском економском универзитету „Плеханов“ .

– Војска Косова постаје саставни део војне компоненте северноатлантског блока. Односно, формално само Косово није у НАТО. Али њене оружане формације постају саставни део северноатлантског блока.

СП: Зашто се то ради? Да ли су САД осетиле претњу од Србије? Или желе да изазову нови сукоб?

„Заиста, Сједињене Државе јасно стављају до знања званичном Београду да ће се сваки улазак у сукоб са косовским оружаним формацијама сматрати уласком у сукоб са НАТО-ом, са свим последицама које из тога произилазе. Чак и ако уследе неке провокације из Приштине. И они би могли да уследе после ове “трансформације”. Циљ ових провокација је, пре свега, да се испита реакција Русије, да је учини нервозном. Или можда покушати да наметне не само званични Београд, већ и званичну Москву, неке своје услове и правила игре.

„СП“: Како би могла да изгледа провокација која би могла да прерасте у сукоб?

– На пример, геноцид над српским становништвом на Косову, гранатирање територија саме Србије.

„СП“: У случају сукоба, да ли ће Американци поново бомбардовати Србе? Или ово више неће бити потребно, биће довољна заједничка операција СФК и НАТО контингента?

— Верујем да је време НАТО бомбардовања Србије прошло. Вучић у својим изјавама, али и други београдски званичници, јасно стављају до знања да ће Србија бити принуђена на уступке Западу без уласка у директан сукоб са НАТО-ом. И биће спремни да испуне оштре услове Вашингтона и Брисела, ако се не буду могли избећи даљи војни сукоби.

Прочитајте још:  Усаме Зукорлић: Муслимани у Србији уживају висок ниво права

СП: Можемо ли нешто да учинимо да помогнемо?

Овде питање треба поставити другачије. Хоће ли Србија желети да јој помогнемо? Уосталом, ми ћемо бити спремни да помогнемо ако званични Београд изрази спремност да уђе у конфронтацију са НАТО. Али руководство Србије ће на сваки могући начин избегавати такав сценарио. То значи да ће званични Београд одбити руску војну подршку.

Дмитриј Родионов/Васељенска/Слободна преса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *