Како је Војска Југославије надмудрила НАТО – сведочење расположених тенкиста

1
војска

(EPA PHOTO EPA/ANJA NIEDRINGHAUS)

Војска Југославије спремно је дочекала почетак бомбардовања 1999. године. Јединице су распоређене на терену а касарне и складишта испражњени због чега су бомбе углавном падале на празне циљеве. У принципу, циљеви су били предвидиви и због тога што је наша војска извукла поуке из НАТО бомбардовања положаја и инфраструктуре Војске Републике Српске.

 (EPA/SRDJAN SUKI)

У Бриселу су свакодневно набрајали шта је НАТО гађао у погодио. Али  када је бомбардовање стало и кренуло повлачење снага Војске Југославије са Косова и Метохије,  у команди НАТО-а су занемели. Наиме, авиони алијансе су извели око 3.000 летова који су за циљ имали гађање покретних мета – механизације у коју су укључени тенкови и артиљерија. Према подацима објављеним на сајту „српски оклоп”,  у 1995 случајева пилоти су тврдили да су погодили циљ. НАТО је на основу тога објавио да је уништио 181 тенк, 317 оклопних транспортера, 857 артиљеријских оруђа и 600 војних возила.

Пред крај рата списак је сужен на 120 тенкова, 220 оклопних транспортера и 449 артиљеријских оруђа.  Затим, у септембру 1999. године објављен је дефинитивни извештај – уништена су 93 тенка, 153 оклопна транспортера, 389 артиљеријских оруђа и 339 возила.

Тенк Т-55 Војске Југославије (EPA-PHOTO/EPA/SRDJAN SUKI)

Накнадном анализом у Бриселу су закључили да је авијација била успешна у уништавању објеката попут зграда и мостова али да су покретни циљеви углавном измакли. У ствари, само 58 напада на покретне циљеве моли су да буду сматрани успешним. Конкретно, изведен је 181 напад на тенкове, али на терену су након рата пронађене олупине само 14 тенкова и самоходних оруђа. За један део циљева се претпоставља да је Војска Југославије извукла са терена и након поправке вратила у употребу.

Прочитајте још:  ЕУ шаље Србији 200 медицинских радника

Расположени тенкисти

Војска Југославије је објавила да је на простору Косова и Метохије изгубила 13 тенкова, осам оклопних транспортера и 27 артиљеријских оруђа. Тако мали бројеви свакако да су изазивају сумњу, али Мирослав Лазански је забележио изјаве припадника 15. Оклопне бригаде Приштинског корпуса који су били видно расположени, јер су са Космета извукли сву технику. НАТО је погодио два тенка те јединице, један је одмах поправљен док је други извучен и послат на ремонт.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Суштина тако малих губитака технике је у широкој примени лажних циљева и доброг маскирања технике. Припадници Војске Југославије су развили оригиналну тактику заваравања непријатеља која се показала изузетно успешно. Рецимо, техника је померана без загревања мотора, брисани су трагови гусеница, максимално кориштен заклон вегетације…Покрети су вршени углавном ноћу, са великим размаком током дана. Из касарни и са полигона су повучени сви стари, расходовани, тенкови да би послужили као мамци. Кориштене су и кварцне пећи и стајско ђубриво које током врења развија високу температуру… Списак је дугачак.

Politika

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како је Војска Југославије надмудрила НАТО – сведочење расположених тенкиста

  1. А где вам је данас та непобедива ЈНА. Где вам је данас та чувена, у целом свету позната Југославија партизана (читај хохштаплера) Тита. Српска Крајина је у Хрватској, Косово је у Албанији.
    Само опростиљубиви лудаци могу данас да прижељкују Југославију, певају Интернационалу и граде цркве по целом свету за рачун Титове партије и Патријаршије у Турској.
    Васељенска Југославија
    Помози Боже, ако може!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *