Вучић:Србија планира да купује гас од Грчке преко Бугарске

0
српске наде Србија срба, србије

српске наде Србија

Вучић:Србија планира да купује гас од Грчке преко Бугарске.

Србија планира да купује до 3,5 милиона кубних метара гаса дневно са ЛНГ терминала у Александруполису у Грчкој и испоручује их преко интерконектора са Бугарском, који је у изградњи. Према РИА Новостима , ово је изјавио председник Србије Александар Вучић.

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу борави у тродневној посети Србији. Она је у уторак са Вучићем одржала састанак иза затворених врата, а потом је уследио пленарни састанак две владине делегације.

„Тренутно имамо 528 милиона кубика резерви гаса, то су значајне резерве за нашу земљу и расту, јер постоји дозвола за постављање још 100 милиона кубних метара у подземно складиште гаса Банатски Двор у његовом руском делу, постоји такође договор са Мађарима за допуну складишта које смо закупили од наших партнера у Мађарској. Тако ћемо обезбедити резерве од преко 700 милиона кубних метара гаса, што раније у нашој историји није било могуће“, рекао је српски лидер на заједничкој конференцији за новинаре.

Прочитајте још:  Спречена офанзива укронациста на Херсон
Он се сагласио са Сакеларопулуом да потрошња природног гаса нагло расте због захлађења током грејне сезоне и да зими у Србији може да достигне 16 милиона кубних метара дневно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Због тога смо са грчким партнерима разговарали о лакшем приступању Александруполиса за нас, како бисмо га искористили у истом тренутку када у октобру завршимо спојни гасовод са Бугарском, где бисмо могли да добијемо од 3 до 3,5 милиона кубних метара дневно по потреби“, рекао је председник Србије.

Прочитајте још:  Ћирилицу нико не штити, али цвета политички коректан језички инжењеринг
Русија је тренутно једини снабдевач Србије природним гасом. Званични Београд је двогодишњим уговором са Гаспромом обезбедио око 2,2 милијарде кубних метара гаса годишње, или 62 одсто годишњих потреба за гасом, а планира да резервише око 700 милиона кубних метара гаса за зиму на својој територији иу Мађарска.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *