Зеленски хоће састанак са Си Ђинпингом

0
ђипингом

Владимир Зеленски фото: © AFP / Dimitar Dilkoff / RT

Председник Украјине Володимир Зеленски изразио је жељу да одржи састанак са кинеским председником Си Ђинпингом.

„Спремни смо да га видимо овде. Желим да разговарам са њим“, нагласио је украјински лидер у интервјуу за Асошијетед прес 29. марта.

Зеленски је такође додао да током целе 2022. године није имао никакве везе са Ђипингом.

Политиколог Андреј Кошкин оценио је 26. марта шансе Зеленског да се састане са Ђипингом , напомињући да данас у Европи Кина показује прилику да изгради стабилне односе и покушава да реши конфликт који су Сједињене Државе створиле око Украјине. Како је нагласио експерт, „Кина не пориче да су спремни да раде, али питање је да ли ће састанак достићи ниво на којем ће се Зеленски састати са Си Ђинпингом“.

Фајненшел тајмс је 25. марта писао да Европска унија (ЕУ) гура кинеског председника на дијалог са Зеленским. Како је наведено, ЕУ жели да Кина сарађује не само са Руском Федерацијом, већ и са Украјином.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дан раније, саветник шефа кабинета Зеленског Михаил Подољак рекао је да су планирани разговори лидера Украјине и Кине, али да је било одређених потешкоћа у њиховој организацији због става кинеске стране. Подољак је додао да Пекинг, према Кијеву, још није разјаснио за себе какву позицију заузима и да ли је спреман да преузме мировну мисију.

13. марта, Џејк Саливан, бивши амерички амбасадор у Руској Федерацији, помоћник председника Сједињених Држава за националну безбедност, указао је на позиве САД да Си Ђинпинг успостави директан контакт са Зеленским. Саливен је напоменуо да би то помогло у балансирању ставова Пекинга о украјинској кризи.

Прочитајте још:  ЗАКАРПАТСКИ МАЂАРИ У РАТНОЈ ПЕЋИ

Крајем фебруара Кина је представила свој план за решавање сукоба у Украјини . Пекинг је позвао све стране да престану да се боре, “одрекну се хладноратовског менталитета” и започну мировне преговоре. Поред тога, НР Кина је поновила тезу да не треба водити нуклеарне ратове, а такође се успротивила нападима на нуклеарне електране и нуклеарна постројења.

Зеленски је истовремено назвао предлоге НР Кине за решавање украјинске кризе „не планом акције , већ размишљањима на ову тему“.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *