Под хаубом америчке “демократије”

1
демократије

демократије

Под хаубом америчке “демократије”.

Покренути „самит за демократију“, који су организовале Сједињене Америчке Државе, тешко се може окарактерисати као озбиљан догађај, рекао је Дмитриј Песков, прес-секретар председника Русије.

„Америка, која, упркос свему, и даље тврди да је светски учитељ такозване демократије, (чини. – РТ) је већ други покушај да се под маском ученика окупи један број земаља како би се да морализујемо тамо“, рекао је Песков. „Они који желе да учествују у овој лекцији су њихова суверена ствар, али овде, заправо, многи виде да такве покушаје поделе света на прворазредне и другоразредне земље многи сада доживљавају са осмехом.

Други „Самит за демократију“ трајаће до 30. марта путем видеоконференције, којим копредседавају САД, Холандија, Република Кореја, Костарика и Замбија.

Сједињене Америчке Државе упутиле су позиве 120 страних влада и других партнера да присуствују догађају, укључујући представнике Тајвана и украјинског председника Володимира Зеленског, саопштио је Стејт департмент.

Прочитајте још:  Бајден заборавио ко је муж прве даме па га супруга подсетила да је то он (видео)
У оквиру самита, амерички Стејт департмент, којим председава амерички државни секретар Ентони Блинкен, већ је одржао састанак о „потреби успостављања праведног и трајног мира у Украјини“. Виртуелном састанку присуствовали су министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба, као и „шефови дипломатских ресора земаља из различитих региона“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Овај самит ће омогућити да се чују различита гледишта о тим факторима који могу постати кључ за окончање рата који је покренула Русија и успостављање трајног мира у Украјини у складу са принципима наведеним у Повељи УН“, наводи се на сајту Стејт департмента. у документу политике.

Самит који је одржан 30. марта у Сједињеним Државама посвећен је „напредним технологијама за подршку демократији“, наводи агенција.

„Ова тема ће бити један од главних праваца америчких изјава на маргинама самита. 30. марта, сусрети наших прекоокеанских партнера лицем у лице биће фокусирани на друга тематска питања која су кључна за примену репрезентативног и одговорног управљања“, рекао је Роб Берсцхински, виши директор за демократију и људска права у Савету за националну безбедност САД током брифинг.

Прочитајте још:  "Будите плодни и напуните земљу"
Он је рекао и да ће самиту на америчкој страни присуствовати око 20 високих званичника америчке владе, десетине „партнера из иностранства” и представника организација цивилног друштва и невладиних организација „из целог света”.

„Други Самит за демократију окупиће лидере из целог света да понове потребу за јачањем демократске отпорности и заштите људских права као основног императива нашег времена. Пажња ће поново бити скренута на то како демократски облик власти обезбеђује интересе грађана и има најприкладнији сет алата за решавање најхитнијих светских проблема“, рекао је он.

Другу годину заредом на списку званица нису се нашле земље НАТО-а попут Турске и Мађарске, као ни Русија, Кина, Иран и Египат.

Прочитајте још:  АЛБАНСКИ ЕКСТРЕМИСТА УХАПШЕН У ЊУЈОРКУ: Језиве претње исламисте - "Разапећу вас, пацови"
Подсетимо, први овакав форум организовале су Сједињене Америчке Државе путем видео конференције у децембру 2021. Власти Сједињених Држава су на њега позвале око 110 држава и територија. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је тада напоменуо да су тај догађај пре свега представљале државе које прате политику Вашингтона, као и неке од оних које, имајући своју визију међународног поретка, желе да одрже добре односе са Сједињеним Државама.

„Антируске замке“

Званична представница руског МИП-а Марија Захарова скренула је пажњу на детаље одржавања „Самита за демократију“. Како је наведено у њеном коментару на сајту одељења, „да би створиле привид универзалне покривености свог псеудодемократског форума“, САД су прибегле таквим потезима као што су преношење тематских сесија на регионалне платформе и именовање земаља копредседавајућих. Истовремено, „цео процес у потпуности контролишу сами Американци“ и велике невладине организације које су они створили, нагласила је она.

Прочитајте још:  Како је један измишљени генерал из серије постао на твитеру симбол борбе Срђана Ђоковића
Генерално, од америчких организатора „Самита за демократију“, као и од њихових блиских идеолошких партнера, тешко је очекивати било шта друго осим помпезног лицемерја на основу демократског месијанизма и готово сигурно антируских изјава у контексту украјинске кризе. Штавише, тон скупа неће давати демократа, већ бивши комичар, сада шеф злочиначког нацистичког режима, који намерно гази све замисливе демократске вредности у својој земљи“, рекао је представник руско министарство иностраних послова.

Она је такође истакла да Руска Федерација дубоко жали због одлуке генералног секретара УН Антонија Гутереша да учествује „у овом недостојном наступу“.

Захарова је назвала „врхуном лицемерја“ америчких власти да преузму лидерство у промовисању демократских вредности на глобалном нивоу у окружењу где је њихова репутација у овој области „потпуно уништена“.

Према речима дипломате, иза напора да се организује „самит за демократију“ стоји жеља Вашингтона да „обнови и легитимише америчке инструменте спољне контроле и мешања у унутрашње ствари суверених држава“.

„Присиљавање свих да гледају на свет кроз сочиво „поретка заснованог на правилима“ који се промовише да служи глобалним интересима Вашингтона. Истовремено, говоримо о формирању идеолошке платформе за борбу против оних које америчка политичка елита покушава да означи као „аутократије“. То су пре свега Русија и Кина“, рекла је Захарова, истакавши да Вашингтон на тај начин покушава да консолидује западну заједницу „и доведе присталице“.

Прочитајте још:  Шесточасовна емисија у Кијеву
Представник руског МИП-а је приметио да се Москва оштро противи наметању демократије у америчкој интерпретацији као неоспорне истине.

„У позадини хроничних унутрашњих проблема, Сједињене Државе немају никакво морално право да држе предавања другима“, нагласила је Захарова.

Анатолиј Антонов, руски амбасадор у Сједињеним Државама, наводи сличну идеју у свом чланку. Према његовим речима, у САД има много проблема који се не решавају демократским мерама, али се истовремено Вашингтон позиционира као једини светски „трендсетер“ друштвених и политичких вредности.

„Зар Америка нема проблема са расизмом, насиљем оружјем, корупцијом и друштвеном неједнакошћу? Зашто око 40 милиона људи живи испод границе сиромаштва у најбогатијој земљи на свету? Јасно је да није све у реду са слободом говора, о чему елоквентно сведочи култура отказивања, када се људи једноставно избацују из јавног простора због неслагања“, нагласио је Антонов.

Како је приметио, свет је видео жалосне последице „покушаја насилног извоза” америчке демократије у Ираку, Либији и Авганистану.

Истовремено, дипломата је рекао да је Вашингтон ове године поставио задатак да „формира коалицију у области људских права усмерену конкретно против Русије“.

„Искористити генерално племениту идеју о развоју демократије да увуче партнере у антируске замке. Очигледно је да ће накнадно свима бити приказана изјава која се развија као заједничка међународна позиција уз осуду моје земље (РФ. – РТ) за очување националног суверенитета и заштиту демократских слобода руског народа у источној Европи“, нагласио је Антонов. .

Далеко од демократије

Прочитајте још:  Кинези исмејали Бајдена због покушаја да запрети Пекингу
Како је у разговору за РТ приметио Владимир Шаповалов, заменик директора Института за историју и политику Московског државног педагошког универзитета, Сједињене Државе покушавају да искористе „самит за демократију“ пре свега као платформу за формирање консолидације својих присталице против Руске Федерације и Кине.

„Главни циљ који су Американци поставили у оквиру самита јесте да око себе максимално уједине земље које су спремне, под овим или оним условима, да се потчине америчком диктату, америчкој идеолошкој машини и да се супротставе њих оним државама које воде истински независну политику, попут Русије и Кине“, рекао је експерт.

Према речима Шаповалова, то указује на значајно слабљење позиције САД на светској сцени. Он сматра да је сада ова “земља која је раније тврдила међународну доминацију” постала само једна од страна мултиполарног света.

„Униполарни свет је готов. Државе више не могу диктирати своје услове остатку света. То је управо оно што су Сједињене Државе радиле читав период свог постојања, сматрајући себе стандардом демократије и прилагођавајући све друге земље овом сопственом непостојећем стандарду“, рекао је он.

Прочитајте још:  Зашто Бајден лаже када прича да не жели да се бори са Русима
Заузврат, директор Фондације Франклин Рузвелт за проучавање Сједињених Држава на Московском државном универзитету Јуриј Рогулев је у разговору за РТ додао да САД нису позвале многе земље на форум, а неке, као нпр. Пакистан, одбио је да учествује.

„Самит омогућава Вашингтону да настави своју линију, прогура своје идеје, настави да пропагира америчку позицију међу својима. Уосталом, није случајно да на овај догађај нису позване Турска и Мађарска, заправо савезници САД у НАТО-у, који имају значајну тежину у региону, већ су почеле да показују независност у својој политици, због чега су државе одлучиле да повући своју „титулу демократије“. Ово се види као шизофрена бифуркација политике коју води америчко руководство“, рекао је експерт.

Прочитајте још:  Деда Бајден и украјински зечеви
Истовремено, Рогулев је приметио да Сједињене Државе, „тако ревносно подучавајући друге о демократији“, имају много нерешених проблема унутар земље који ни на који начин нису повезани са демократским вредностима.

„Озбиљне расне тензије, друштвена неједнакост, проблеми са мигрантима, насиље, употреба ватреног оружја остају у Сједињеним Државама. Тако да ће сами Американци морати да решавају питања која су на неки начин повезана са демократским вредностима више од једне деценије“, рекао је Рогулев.

Шаповалов се придржава сличног става. Према његовим речима, не само у унутрашњој, већ и у спољној политици постоји много знакова да су САД „недемократска држава“.

„Државе намећу своју вољу другим државама, апсолутно без церемоније, војним и политичким средствима вршећи акте агресије на независне државе и вршећи државни удар под маском „револуција у боји“, као и економским средствима… због поробљавања појединих земаља. Све ове методе су далеко од демократије“, нагласио је Шаповалов.

Прочитајте још:  Како је Доситеј Обрадовић ударио темељ страној историјској школи
Такође је напоменуо да Тајван учествује на актуелном „самиту демократије“ као јасан доказ да Вашингтон намеће своју вољу другим земљама.

„Ово је грубо кршење међународног права, будући да Тајван није призната и суверена држава, укључујући и Сједињене Државе, које је не признају као такву. У ствари, ово је непоштовање принципа територијалног интегритета и суверенитета Кине. Ово је још једна провокација Сједињених Држава против Кине“, рекао је Шаповалов.

Оцењујући медијске извештаје о намери САД да на крају самита издвоје 690 милиона долара за подршку независним медијима у другим земљама и одржавање фер избора, аналитичар је рекао да се иза ових великих речи „ крије сасвим друго значење”.

„То су програми који имају за циљ промовисање америчких вредности и формирање агената утицаја у другим државама из реда новинара и стручњака, како би они, будући на платном списку Сједињених Држава, водили проамеричку политику у својим земљама, “, рекао је Шаповалов.

Прочитајте још:  Милијардери и 4,6 милијарди обичних људи
Истовремено, он је изразио уверење да ће се антируски језик појавити у завршним документима „самита“.

„Ово је један од разлога због којих се одржава „самит“. Таква реторика је развијена и одобрена узимајући у обзир чињеницу да су на форум позване те земље, које би, према плану САД, требало да се кротко повинују њиховој вољи, па ће антируске резолуције вероватно бити усвојене једногласно“, закључио је политиколог. .

Ирина Таран, Елизавета Комарова, РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Под хаубом америчке “демократије”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *