Захвалница Оружаних снага БиХ злогласној бригади

0
бих

Захвалница Оружаних снага БиХ злогласној бригади.

Представници РС траже санкције због признања јединици у чијој зони одговорности су почињени злочини над српским народом.

Неколико дана након што је хрватски председник прешао границу Босне и Херцеговине и у Дервенти одликовао припаднике злогласне јединице ХВО, на месту где су његови сународници пре 31 годину над српским народом починили прва злодела у рату деведесетих година прошлог века, уследила је нова увреда.

И овог пута српска страдања се занемарују. Припадници Оружаних снага БиХ доделили су одликовање „Седмој муслиманској витешкој ослободилачкој бригади” из Зенице, у чијој зони одговорности су, како се наводи у реакцијама званичника из РС, почињени бројни злочини над српским народом.

Прочитајте још:  Цвијановић: БиХ није била жртва никакве агресије, већ Алије Изетбеговића који је жртвовао мир
Наиме, захвалницу је доделио Први пешадијски батаљон 5. Пешадијске бригаде Оружаних снага, што се десило у новембру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заменик министра одбране Александар Гогановић каже да нико није дао сагласност за додељивање спорне захвалнице и најављује да ће затражити да се осуди овај чин и да се убрза истрага, те санкционишу одговорни за овај пропуст и кршење процедуре.

Званичници РС траже одговорност и санкције за оне који су ту одлуку донели. Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић каже да „ниједна релевантна институција на заједничком нивоу није дала сагласност за овај срамни чин”.

Председник РС Милорад Додик изјавио је да Оружане снаге нису могле да доделе захвалницу јер то нису одобрили ни Председништво БиХ ни Министарство одбране.

„То сами муслимани себи додељују да би се китили”, рекао је Додик и истакао да Српска то неће још дуго толерисати.

Председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић изјавио је да та бригада на свом амблему, поред ратне заставе, има и арапска слова, „што јасно говори да је у својим редовима имала и стране плаћенике који су клали и убијали српски народ”. „Они који таквим удружењима и бригадама дају признања нису за мир и суживот и морају да одговарају”, каже Којић.

Дејан Спаловић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *