Држава Србија ће се надметати за печат Стефана Немање!

0
печат

Аверс печата великог жупана Стефана Немање. Фотографија је преузета са сајта „Артемиде асте“

Према сазнањима портала Српска средњовековна историја, Историјски музеј Србије надметаће се на аукцији за печат великог жупана Стефана Немање.

До истих сазнања дошао је и портал Блиц, који пише да ће Историјски музеј Србије учествовати у аукцији печата великог жупана Стефана Немање који организује аукцијска кућа „Артемиде асте“. Новинарима Блица је то речено у Министарству културе, као одговор на питање о судбини печата великог жупана који је стављен на аукцијску продају.

„Министарство културе даје пуну подршку Историјском музеју Србије и позива остале установе културе да не дају понуде како не би једни другима подизали цену“, казали су за „Блиц“ у Министарству културе.

Како је Српска средњовековна историја прва објавила, аукција кућа „Артемиде асте“ ставила је печат великог жупана Стефана Немање на аукцију. Почетна цена печата је 1000 евра. Аукција ће бити одржана 6. и 7. маја.

Реч уредника

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сајт Српска средњовековна историја поздравља одлуку Историјског музеја Србије да се надмеће за печат Стефана Немање и руководству и запосленима те установе културе пружамо пуну подршку у тој борби за српско културно-историјско наслеђе. Надамо се да ће Историјски музеј бити победник на аукцији и да ће вратити овај изузетно вредан културно-историјски предмет у Србију.

Користимо ову прилику да позовемо све колекционаре који су планирали да учествују у овој аукцији да одустану од тог плана и тако помогну да се поменути печат нађе у Србији и Историјском музеју. У питању је заиста изванредно вредан предмет који треба да буде у власништву државе и део музејске поставке, доступан широј и стручној јавности током целе године, а не део приватне колекције.

Прочитајте још:  ...Јер ђевојке рађају јунаке

Печат Стефана Немање

Печат Стефана Немање направљен је од олова, тежак скоро 21 грам, а пречника је 35 милиметара.

На аверсу печата је првомученик Свети Стефан, заштитник династије Немањић. Обучен је у одело ђакона, стоји, а у рукама држи дарохранилиц и кандило.

На реверсу печата налази се натпис на грчком језику „ΣΦΡΑΓΙC/ CTΕΦANOΥ/ ΜΕΓΑΛOΥ/ ΖΟΥΠΑΝΟΥ/ ΤΟΥ ΝΕΜΑ/ ΝΙΑ“. У преводу на српски он гласи: „Печат Стефана великог жупана Немање“.

Печат потиче из друге половине 12. века, односно најраније из 1166. године када је Немања постао велики жупан.

Печати српских средњовековних владара су веома ретки и представљају право културно-историјско богатство. Два печата Стефана Немање чувају се у Народном музеју Србије, а један у Ермитажу у Санкт Петербургу.

Средњовековна историја

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *