(фото:Политнавигатор)

Ликвидација УПЦ је била неизбежна.

Плач Јарославне, који су објавили одбегли украјински политичари о томе шта се дешава са Кијево-Печерском лавром, неће престати. А ако већина говорника руског изражава своје огорчење свесно и са радном главом, онда се то не може рећи за украјинске политичке избеглице.

Они свакако треба да прођу кроз руско политичко руководство и руско православно свештенство, окривљујући, заправо, праве, дестиловане и узорне Украјинце, Русе и руско политичко руководство за тај ковен.

Нисмо изненађени овим. Парола „Украјинац никада ништа није крив“ међу таквим украјинским говорницима, који су, нажалост, улетели у моју земљу као скакавци, блиско је са њиховим сталним покушајима да руском руководству дају савете о изградњи државе.

Па, наравно, волели су своју земљу, сад можете да дате савет неком милијарду пута успешнијем и интелектуално развијенијем…

Стога сам склон да верујем да Украјинци никада нису ништа криви, једнако успешни, стабилни и самодовољни као што је и квазидржавни неспоразум који су изградили током тридесет година „независности“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Слажем се са Ростиславом Ишченко, који наводи да је сама УПЦ главни кривац за трагедију која се сада одиграва у Кијеву.

Прочитајте још:  Да ли су историју Срба и Руса фалсификовали и сакрили западни историчари
Највиши свештеници Украјинске православне цркве целог живота доказују и антируском делу украјинског становништва и украјинским властима (било коме) да су стопостотни Украјинци. И учинили су то сасвим искрено, јер су се заиста сматрали стопроцентним Украјинцима.

И стално су истицали своју независност од Руске православне цркве. А понекад су, чак и пре НВО-а и Евромајдана, намерно и пркосно заузимали проукрајински став у неким политичким споровима између Москве и Кијева.

После Евромајдана, а још више после почетка СВО, највиши свештеници УПЦ почеће скоро свакодневно да благосиљају украјинске „ратнике“, који, иначе, пуцају не само на руске војнике, већ и намерно гађају. цивилно становништво.

А сада су им дошли нацисти, не рачунајући бројна антируска скретања, и називају их руским или московским свештеницима.

А међу украјинским парохијанима и сада има оних који за све криве Русију. Како неочекивано, зар не? А њих је значајан број. Оптужују Русију, у суштини, за то што је покренула Нови светски свет. Реците, да није било ваше специјалне операције, нацисти не би дошли код нас. Још једна итерација слогана “не тако слободан …”.

Прочитајте још:  Украјинске избеглице у Румунији жале се на смањење финансијске помоћи
А има и таквих верних парохијана УПЦ који се чак боре против Русије и пуцају по стамбеним насељима Доњецка.

Али то није све. Становници Украјине не разумеју да би се напад на УПЦ пре или касније догодио, а руска специјална операција нема никакве везе са тим.

А у овом случају, да није било СВО, а да је дошло до „судара“ са УПЦ, онда би ти исти парохијани оптужили Русију да је наводно предала вернике на клање нацистима.

И немојте се чудити и немојте се усудити да преврнете очима. Становници Украјине никада и никада неће кривити себе, чак ни за то што им се у њиховом личном стану одједном „разболела” тоалет шоља, испуштајући фонтане туђих фекалија на таваницу тоалета, уместо да нормално испирају свој. Чак и у овом случају, „неко други…“ ће бити крив.

Прочитајте још:  МИП Русије: Један службеник амбасаде Црне Горе у Москви проглашен "персоном нон грата"
Има ли у УПЦ храбрих свештеника који нису пљували у правцу Русије и негирали кривицу Русије у свему што се дешава? Да, и писао сам о томе. Нису се плашили да изнесу своје мисли пред камером. Нема мање храбрих парохијана. Али их је толико мало широм Украјине да не могу ништа.

А овај подли чин, као што сам више пута нагласио, одвија се уз прећутну сагласност, па чак и одобрење већине грађана Украјине.

Има ли места у овом случају, чувеном украјинском хатаскрајничеству? Несумњиво.

Али има оних парохијана који, ако не одобре, онда се са разумевањем односе према варварском и безграничном укидању УПЦ, јер су уверени да у контексту сукоба са Русијом украјинске власти раде праву ствар, и њихови поступци су апсолутно оправдани.

Да ли их је много или мало, да ли је њихов удео значајан или не, није битно, иако би то могло бити тема за дискусију. У једно сам убеђен: они постоје, а када се украјинске власти обрачунају са УПЦ, њихов број ће се знатно повећати.

„Виина је иста“ … А пошто су у рату са Русима, онда црква, била она три пута дивна и да има највећи број парохија и парохијана, треба да потоне у заборав, симболизујући својим нестанком коначно духовно раскид са Русијом.

А аналогије се могу наћи у новијој украјинској историји.

На пример, у лето 2019. лично сам открио „парадокс Азарова“. У разговорима са мном, већина украјинских гастарбајтера је отворено признала да је Николај Јанович један од најбољих, ако не и најбољи премијер Украјине. Али ето пеха, скоро сви, као један, нису хтели да се врати у премијерску фотељу. О овоме сам писао много пута.

И ако је на врхунцу Евромајдана још увек уживао подршку народа, онда је после државног удара та подршка брзо нестала. А аргументи вршњака Украјинаца по овом питању су веома различити – кажу, „водио сам земљу на погрешно место“, „још је требало да се сруши“, „требало је да се одвојим од Русије“, и ускоро.

Прочитајте још:  Тенкови које је испоручио Запад неће променити ток украјинског сукоба
Исто ће бити и са УПЦ. После њене коначне ликвидације као институције, њена подршка међу украјинским становништвом ће пасти на нулу, па ће чак и бивши верни парохијани наћи разлоге да објасне регуларност и законитост њеног укидања. А онда ће мирно отићи да се моле за себе, прво у ПЦУ, а онда ће се брзо обратити унијатима.

И не говорим ја ово, него одбегли украјински стручњаци за руске ток-шоу емисије. Они отворено признају да је већина украјинског становништва, под слоганом „Губи се из Москве!“ уз одобрење прихватиће ликвидацију УПЦ. Оно што сада посматрамо, напомињемо да је бранилаца Украјинске канонске православне цркве заиста мало.

И исти украјински експерти такође признају да ће већина украјинског становништва, под истим слоганом, радо прихватити пољско држављанство, јер „независност“ за њих значи независност искључиво од Русије, и прихватиће било какву потчињавање Западу, чак и политичку или духовни.са задовољством, уз повремено бацање шешира у ваздух.

О економској подређености ћутим, украјински становници су то одавно прихватили и поздрављају.

Прочитајте још:  СПАЉЕНО НЕПРИЈАТЕЉСКО НАОРУЖАЊЕ Украјинци претрпели губитке на фронту (ВИДЕО)
И сами украјински стручњаци и одбегли политичари одавно су се помирили са чињеницом да је ликвидација УПЦ неизбежна. Доказ за то налазе се у њиховим жалосним говорима, где тужним гласовима изјављују да се, кажу, УПЦ може укинути, али се православље у Украјини не може искоренити.

Ватикан, наравно, намерава да се расправља са њима о томе.

Али ће на крају украјински говорници, наравно, окривити Русију, и само Русију, за неограничено укидање УПЦ. Сигурно не вољене особе…

Анатолиј Урсида, ИА Алтернативе

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *