Верски рат на Блиском истоку и “један проблем везан за Украјину”

0

Верски рат на Блиском истоку и “један проблем везан за Украјину”.

Ново јеврејско-исламско заоштравање има име, презиме (Итамар Бен-Гвир) и функцију – министра националне безбедности Израела. Националистичком режиму Бењамина Нетањахуа потребно је заоштравање како би се угасио унутрашњи сукоб у Израелу изазван протестима левице против реформе правосуђа, о чему смо говорили у чланку „Олуја на Брду храма“. Идеја је неразумна. На друштвеним мрежама пишу: „Леви и десни Јевреји ће се договорити међу собом када дође време да се поквасе Палестинци. Уједињење друштва радиће на остваривању програмских циљева јеврејских националиста.

Прочитајте још:  Ваздушна узбуна: Зашто су Оружане снаге Украјине уплашене тактиком „прометних пројектила“ у Украјини
Почело је у ноћи на суботу, 1. априла, на Храмовној гори. Суботом, демонстрације левице против реформе правосуђа већ три месеца врве на улицама Израела. Недавни „мраз реформе до лета” није помогао, протести се настављају.

Подсетимо, 2023. године муслимански свети месец Рамазан пада на период од 23. марта до 21. априла, за Јевреје – Песах (Ускрс) од 5. априла до ноћи 13. априла.

Како не користити?!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У ноћи 1. априла, на улазу у Брдо храма, полиција је убила младог доктора бедуина, наводно „у покушају терористичког напада“. Верзија израелских снага безбедности не држи воду. Бедуински ходочасник је наводно „узео оружје од борца МАГАВ-а (граничне жандармерије) и успео да испали хитац, али је промашио и одмах погинуо од узвратне ватре“. Убиство се догодило ван зоне видео-надзора (такво место је још потребно пронаћи на Храмовној гори!), док грудне камере полицајаца због заборава нису биле укључене. На месту догађаја одмах су почели сукоби између Палестинаца и жандармерије. Хамас је одмах саопштио да је то убиство „део верског рата окупатора против њиховог народа и светиња”. Добро сам схватио. Убијен је 26-годишњи бедуин, израелски држављанин који је управо стекао диплому медицине. Он је био сведок како су граничари грубо задржали жену, не дозвољавајући јој да се попне на Храмовну гору. Доктор (име му је Мохамед-Кхалед Ал-Асиби) је устао и одмах је упуцан. Бедуини у његовом родном насељу ступили су у „штрајк у знак протеста због хладнокрвног убиства које је починила окупациона полиција Бен Гвира”. Како се не присетити скандалозне Бен-Гвирове изјаве од 3. јануара током његове „шетње“: „Храмска гора припада свима“. Тада је провокација изазвала међународни скандал, све до хитног сазивања Савета безбедности УН. Како се не присетити скандалозне Бен-Гвирове изјаве од 3. јануара током његове „шетње“: „Храмска гора припада свима“. Тада је провокација изазвала међународни скандал, све до хитног сазивања Савета безбедности УН. Како се не присетити скандалозне Бен-Гвирове изјаве од 3. јануара током његове „шетње“: „Храмска гора припада свима“. Тада је провокација изазвала међународни скандал, све до хитног сазивања Савета безбедности УН.

То није имало утицаја на Бен Гвира.

Сада је време за снимање.

Преостало је још неколико дана до полицијске клупе у џамији Ал-Акса, до размене ракетних и терористичких напада…

Хајдемо мало дубље. У Израелу постоји маргинални екстремистички покрет „Повратак на планину“. Његов вођа, Рафаел Морис, опседнут је идејом да принесе жртву козе на Брду храма поводом празника Пасхе. Штавише, сви јеврејски ритуали на гори храма, укључујући молитве, забрањени су законом. На друштвеним мрежама распршен је позив екстремисте да учествује у успону на Планину и у жртвовању. Свима задржаним у полицији гарантована је новчана одштета. Бен-Гвир се вербално супротставио плану „ревнитеља Храмске горе“ у оном његовом делу, који се тицао жртвовања. Али му уопште не смета пењање. Истомишљеник Морис развио је „специјалну операцију“. Курбан је требало да остави до 5. априла у Старом граду код Арапа „по доброј цени”. Таква понуда Арапима објављена је на друштвеним мрежама на арапском језику.

Хајде да разјаснимо. Јевреји су практиковали крвне жртве све до уништења Другог храма. Након разарања, договорено је да се ритуал храмске службе до обнове Трећег храма замени другим облицима служења Свевишњем: молитва, проучавање Торе, стриктно придржавање њених ритуалних и етичких прописа. Стога се и главни рабинат Израела противи жртвовању Пасхе на гори храма. Рабин Зида плача Шмуел Рабинович позвао је да се учини све што је могуће да се заустави акција покрета „Повратак на планину“.

Прочитајте још:  Глобал Тајмс је објавио намеру НАТО-а да после Украјине започне оружани сукоб на Тајвану
Дана 4. априла, неколико сати пре полицијске хаварије у Ал-Акси, сукоб између Бен-Гвира и генералног инспектора полиције (шефа полиције) Јаакова Шабтаија попримио је нове боје. Ово последње је било против чињенице да је створена Национална гарда била директно подређена Бен-Гвиру. И изгледа да су се договорили да ће послушати, као Магхав, преко Шабтаја. Супротно договорима, Бен-Гвир је као искусан провокатор објавио део разговора са Шабтаијем, чиме се Шабтаи показао као већи националиста од самог Бен-Гвира.

Скандалозни разговор је „процурио“ у штампу 4. априла, уочи „ноћи жртвовања“. Снаге безбедности су говориле о убиствима у арапском сектору.

Бен-Гвир:  “Убиство за убиством. Ово је претерано. Потребна нам је јака Национална гарда.”

Шабтаи:  “Нема шта да се уради. Они се убијају. То је њихова природа. То је арапски менталитет.”

Бен-Гвир:   “Ово се може зауставити. Неопходно је спречити убијање и Арапа и Јевреја.”

Након објављивања овог дела разговора избио је скандал. Очекивано, Арапи су били огорчени. Члан Кнесета Ајман Оуде, лидер Заједничке арапске листе у парламенту, одмах је напао Шабтаија због речи „убијају једни друге, таква им је природа “ . Оудех је објаснио: „Број Палестинаца убијених у Израелу је 7 пута већи од броја Палестинаца убијених на Западној обали, у Гази и Јордану – и то је резултат злочина (од стране јеврејске државе). Ово није природа Палестинаца – ово је природа расистичког израелског естаблишмента. Било где у свету, расистички генерални инспектор као што је Шабтаи би био отпуштен у трену. Шабтај – дај оставку!”

Ово је бацило електричну енергију у атмосферу Брда храма.

Дошла је „ноћ жртвовања“.

Након вечерње молитве, неколико стотина молећих Палестинаца, очекујући било шта од Јевреја, забарикадирали су се у џамији Ал-Акса.

Прочитајте још:  Стиже озлоглашени "Азов"
Снаге безбедности МАГАВ-а заузеле су муслиманску светињу на јуриш. На видео снимку који су снимили Палестинци, виде се полицајци како туку људе у џамији, а чује се и жена како виче: “О мој Боже!” Палестинци кажу да је полиција на њих отворила ватру гуменим мецима и употребила шок бомбе. Многи Арапи су рањени, 350-400 људи је заточено. Израелске власти кажу да су „убеђивале Палестинце“ да су их гађали каменицама, чак су једног ударили у ногу…

Ноћ на Храмовној гори је била огњена.

Палестинци су ујутру из северног дела појаса Газе на Израел испалили 16 ракета, од којих је осам оборено од ПВО система Гвоздена купола, једна је погодила фабрику у индустријској зони Сдерота, а остале су пале у пустиња.

Прочитајте још:  Захарова прокоментарисала ситуацију на киргишко-таџикистанској граници
Десило се оно што је захтевао министар националне безбедности Бен-Гвир. Он је изјавио: „Влада чији сам члан мора оштро да одговори на ракетну ватру из Газе. Хамасове ракете захтевају одговор осим гранатирања дина и ненасељених подручја… Дошло је време да се главе закотрљају по Гази.”

И главе су летеле. Израел је покренуо ваздушне ударе у Појасу Газе, погодивши, како су објавили израелски медији, „неколико мета Хамаса”.

Муслимански свет је био огорчен ноћном инвазијом јеврејских снага безбедности у џамију.

Јорданско министарство спољних послова: „Израелска агресија је неприхватљива и има за циљ да промени историјски и правни статус Јерусалима. Предузећемо све неопходне мере да окончамо опасну израелску ескалацију која прети целом региону“.

Генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Гејт: „Позивамо међународну заједницу, посебно земље чланице Савета безбедности УН, да брзо делују како би Израел окончао ову опасну ескалацију која би могла да запали цео регион.

Саудијска Арабија је изразила „категорично одбијање“, а Египат је сматрао Израел, „окупациону силу, одговорним за ову опасну ескалацију која би могла да угрози напоре за постизање примирја“.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да је његова влада посвећена “одржавању статуса кво и ублажавању тензија” на Брду храма.

Према извештајима из Израела, 6. априла „на десетине ракета испаљено је са либанске територије на градове на северу земље. Систем противваздушне одбране „Гвоздена купола“ није успео да се избори са нападом великих размера, неке ракете су експлодирале и повређене су људи . У ноћи на петак, 7. априла, израелска војска (ИДФ) је покренула ударе на територију Либана, наводећи да „ ИДФ неће дозволити терористичкој организацији Хамас да делује са либанске територије и сматра државу Либан одговорном за сваки усмерени пуцањ из своју територију“.

Познати међународни новинар Израел Шамир скреће пажњу на такав детаљ у гранатирању Израела: „Одмах је погодио Газу, а ноћу је бомбардовао Тир, древни феничански град. Али постоји један проблем повезан са Украјином. Израелу је понестало граната и не више – предат Украјини за гранатирање Донбаса. У Украјину су отишле и америчке гранате које се налазе на територији Израела. Сада, хтео-не хтео, Израел мора мирно да седи и издржи. И нису навикли да се суздржавају . ” Израел Шамир даје везу свом извору о томе да су гранате „отишле у Украјину“.

Међутим, прорачуни Бен-Гвира, који је постао кључна фигура у Израелу, нису били у потпуности оправдани. Протести „левичара” против реформе правосуђа националиста настављени су у суботу, 8. априла.

Павел Краснов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *