Милановић о могућности да Андреј Пленковић постане нови секретар НАТО: “Он живи да се негде препаркира”

0
милановић

Зоран Милановић (EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да је битно да се датум парламентарних избора не прилагођава интересима и амбицијама премијера Андреја Пленковића.

“Он живи за то, он живи да се негде препаркира, то је потпуно јасно”, рекао је Милановић, коментаришући вести о Пленковићу као потенцијалном кандидату за новог генералног секретара НАТО-а.

 

Милановић је поручио је да Хрватска не сме бити “талац” премијерових амбиција. “Мени је битно да се избегне то да се датум избора прилагођава потребама председника владе и његовој амбицији да се убаци у неко високо међународно тело”, упозорио је Милановић, известила је агенција Хина.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да позиција шефа НАТО-а “никада није замишљена ни функционисала као нешто креативно и политички важно” и да је у временима криза шеф НАТО-а медијски присутнији, али да ће кандидат “морати да се допадне Вашингтону и Паризу”, као и да Француска отворено показује да има проблема са самосталношћу генералног секретара Алијансе.

Kао потенцијални кандидати спомињу се још румунски председник Kлаус Јоханис и естонска премијерка Kаја Kалас. Хрватски предсједник сматра да би Јоханис могао бити озбиљан кандидат јер је Румунија већа од Хрватске, дуже је у НАТО-у и јер је тамо стационирана елитна америчка дивизија.

Милановић је рекао да не види Пленковића на тој позицији. “Тамо у принципу мораш везати коња где ти газда каже, а Пленковићева цела каријера је забиј нож у потколеницу оном ко ти је помогао”, рекао је Милановић и додао да “барем једном преткомором срца” подржава да Пленковић постане нови шеф НАТО-а.

Прочитајте још:  ЗАПРАШИВАЊЕ СРБИЈЕ: Како је потпис Вука Драшковића омогућио НАТО-у да трују Србе? (ВИДЕО)

Kако подсећа хрватска агенција, актуелном шефу НАТО-а Јенсу Столтенбергу истиче мандат 30. септембра ове године и очекује се да ће име његовог наследника бити познато до самита НАТО-а у јулу.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *