Вашингтон је поставио Европу на њено место

0
поверљиве

Америчке заставице у близини Вашингтонског обелиска уочи инагурације Џозефа Бајдена, јануар 2021. (Фото: Stephanie Keith/Getty Images)

Вашингтон је поставио Европу на њено место.

Конгрес је веома оштро реаговао на Макронове предлоге да се смањи зависност Европе од САД. Сенатор Марко Рубио, јастреб у републиканском табору, одговорио је претњом да ће прекинути сваку помоћ коју Вашингтон пружа Европљанима.

Рубио је указао на место Француске чим покушава да од себе изгради суперсилу. Истовремено, Французи често уживају подршку Пентагона у смислу логистике – извођења војних операција у Африци. А Рубио је понудио да прекине ову сарадњу дуж војне линије – као одговор на покушаје Париза да пребаци трговину са долара на јуан.

Прочитајте још:  Специјална операција, 17. јуна: војници Азота почели да се предају
Сенатор је такође почео да прети смањењем америчке умешаности у украјинску кризу. Као, ако Макрон и остали Европљани желе да се повуку из сукоба на Тајвану, онда ће Американци као одговор сву одговорност за Кијев пребацити на Брисел. И сами ће напустити Украјину – прелазећи на Тајван.

Сједињене Државе сада са великом забринутошћу посматрају кинеску тродневну вежбу великих размера око Тајвана, у којој учествује 70 војних авиона и 11 бродова. Стога су Макронове речи које сугеришу да Европа не подржава Тајван – и да уопште не следи политику САД – наишле на веома негативан одзив у Вашингтону.

Рубио говори у име многих републиканаца који желе да пребаце фокус са Украјине на Тајван. И што су јаче противречности између САД и Европе, већа је вероватноћа таквог сценарија – где ће тачно Европа бити принуђена да решава украјинску кризу, а Вашингтон ће се већ фокусирати на такмичење са Кином.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *