План Америке за Србију: Новцем „враћају поверење” у америчку демократију, сметња само Русија и Кина

0
департмент, демократију

Getty © Mark Wilson

План Америке за Србију: Новцем „враћају поверење” у америчку демократију, сметња само Русија и Кина

Амерички Стејт департмент планира да издвоји 800.000 долара за промоцију укључивања српске омладине од 18 до 30 година у друштвене процесе. Како наводе, главна сметња „враћању поверења” у демократске институције у Србији су Русија и Кина.

„Малигни утицај Русије и дезинформисање чињеница подстичу ултранационалистичке покрете који одвлаче земљу од приступања Европској унији и демократског напретка, док кинеске инвестиције подстичу корупцију, искоришћавање тржишта рада и заобилазе мере заштите животне средине које заговарају грађани Србије”, наводи се у документу Стејт департментаБиро за демократију, људска права и радна питања Стејт департмента Америке спреман је да финансира пројекте који имају за циљ подршку грађанском ангажовању и оснаживању српске омладине за шта ће издвојити 800.000 долара преноси Спутњик.

 

„Циљ овог пројекта је да оживи поверење јавности у демократске инструменте и институције кроз укључивање младих у друштвене процесе”, наводи се у документу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Циљ нове иницијативе је, између осталог како се наводи, да помогне младима, укључујући и припаднике мањина, да постану „агенти позитивних друштвених промена” у земљи.

Додаје се да се активности у оквиру пројекта могу односити на укључивање младих у проучавање демократије, људских права, демократског дијалога и других активности.

 

Подсетимо, раније је Стејт департмент најавио планове за издвајање до 160.000 долара за програм који има за циљ, између осталог, „проширење приступа информацијама”, „развој вештина критичког мишљења и медијске писмености” грађана Србије.

Како је наведено у документу, будући сарадници ће помоћи америчкој страни да оствари своје циљеве, чији ће задаци бити и спровођење курсева енглеског језика.

Прочитајте још:  Црно се пише ивањичком кромпиру

Нова америчка иницијатива требало би углавном да укључи интеракцију са младим људима, студентима, наставницима и осталим стручњацима. У неким случајевима је могућа сарадња са представницима медија или цивилног друштва.

„Амбасада Америке у Београду зна да познавање енглеског језика отвара могућности за побољшање перспектива запошљавања грађана Србије, проширење приступа информацијама и знању, као и промоцију развоја критичког мишљења и медијске писмености”, наводи се у тексту.

Међутим, у оквиру иницијативе, од сарадника ће бити затражено да се фокусирају на „напредак ка приступању Србије ЕУ”. Конкретно, говори се о потреби побољшања енглеског језика локалних званичника у циљу комуникације са колегама из Европске уније.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *