Макрон одлучно: Париз подржава политику једне Кине

0
Макрона, макрон

Емануел Макрон (Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool)

Париз је савезник, а не “вазал” Вашингтона, рекао је француски председник Емануел Макрон, бранећи своје коментаре о “стратешкој аутономији” ЕУ у вези са растућим тензијама између САД и Кине.

“Бити савезник не значи бити вазал… не значи да немамо право да мислимо својом главом”, рекао је Макрон у Амстердаму на заједничкој конференцији за новинаре са холандским премијером Марком Рутеом.

Упитан за француски став о Тајвану, Макрон је рекао да Париз подржава статус кво, што значи “политику једне Кине и потрагу за мирним решењем ситуације”.

Након што се вратио из Кине, Макрон је рекао да ЕУ не може да буде само “следбеник САД” и да није у интересу блока да подстиче тензије око Тајвана. “Најгора ствар би била помислити да ми Европљани морамо да постанемо следбеници ове теме и да се угледамо на агенду САД и кинеску претерану реакцију”, рекао је он новинарима.

На ове примедбе реаговао је амерички сенатор Марк Рубио, републиканца са Флориде у Комитету за спољне послове, који је сугерисао да би Вашингтон могао да остави ЕУ да сама реши украјински проблем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник тајванског парламента Ју Си-кун оптужио је Француску да је напустила свој мото “слобода, једнакост, братство” и да напредне демократије не би требало да “занемарују животе људи у другим земљама”, додајући да су га Макронови коментари “збунили”.

У међувремену, француски министар финансија Бруно Ле Мер рекао је да је Макрон “савршено у праву што захтева европску независност и суверенитет”, док је председник Европског савета Шарл Мишел приметио да “доста” лидера земаља ЕУ размишља као Макрон, чак иако “не би рекли ствари на исти начин”.

Прочитајте још:  У Кини изумрла животиња која је инспирисала приче о сиренама (ВИДЕО)

На питање о коментарима француског председника, амерички Стејт департмент је рекао да је Француска дугогодишњи савезник и да повремена неслагања не умањују “дубоко партнерство” са Паризом. Што се тиче става ЕУ, портпарол Стејт департмента је цитирао недавни говор председнице блока Урсуле фон дер Лајен, који је Кину описао као “претњу националној и економској безбедности” и рекао да постоји “огромна конвергенција” између Вашингтона и Брисела о ствар.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *