Запаљена азербејџанска застава у Јеревану на отварању Европског првенства

0
азербејџан

Азербејџан (Фото: РИА Новости)

Запаљена азербејџанска застава у Јеревану на отварању Европског првенства.

Запаљена азербејџанска застава у Јеревану на отварању Европског првенства у дизању тегова.

У Јеревану, на церемонији отварања Европског првенства у дизању тегова, мушкарац је запалио заставу Азербејџана. Свечаност је одржана у петак, 14. априла.

У почетку је публика извиждала барјактару са заставом Азербејџана која је изашла на сцену. Након тога је на бину истрчао мушкарац, отео јој заставу из руку, запалио је и побегао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Виљнусу је спаљена државна застава Белорусије
Аутор провокације био је дизајнер емисије Арам Никољан, који је учествовао у организацији догађаја. Након инцидента, застава је промењена и враћена на своје место.

Министарство спољних послова Азербејџана осудило је инцидент и изразило забринутост што организатори нису обезбедили безбедност догађаја.

Прочитајте још:  Османи у Молдавији разговарала са Зеленским
Јереван и Баку су се 11. априла међусобно оптужили за пуцњаву у близини села Тек између градова Горис и Лачин у близини границе Јерменије и Азербејџана, где су убијена три азербејџанска и четири јерменска војника.

Министарство спољних послова Азербејџана оптужило је Јерменију да није заинтересована за мировни процес. Дипломате су саопштиле да су провокације Јеревана против Бакуа прекршиле норме и принципе међународног права, као и територијални интегритет и суверенитет Азербејџана.

Министарство одбране Јерменије изнело је узвратне оптужбе на рачун Оружаних снага Азербејџана, наводећи да ове последње делују као провокатори, а јерменска војска предузима узвратне акције само ради заштите.

Односи између Јерменије и Азербејџана су ескалирали у позадини оспоравања власништва Нагорно-Карабаха, који је 1988. објавио своје отцепљење од Азербејџанске ССР. Током војног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Карабахом.

У новембру 2020., Јерменија и Азербејџан, уз учешће Руске Федерације, потписале су споразум о прекиду непријатељстава у Нагорно-Карабаху .

У јесен 2022. године ситуација на јерменско-азербејџанској граници се погоршала. Јереван и Баку су се међусобно оптуживали за ескалацију, а такође су пријавили и смрт на свакој страни.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *