Жена која велича усташе ускоро постаје декан факултета

0

Влатка Вукелић јавно негира постојање дечјег усташког логора у Сиску, искривљује историјске чињенице и фотографише се уз усташку заставу.

На дневном реду следеће седница Сената загребачког универзитета најављена и потврда избора проф. др Влатке Вукелић за декана Факултета хрватских студија.

Због тога је загребачки одбор СДП-а упутио апел Сенату и челницима Универзитета да не подрже избор Вукелићеве због „ њених ревизионистичких ставова према НДХ и усташком покрету”.

„Алармантна је чињеница да је Сенат најстаријег и најважнијег хрватског универзитета у модерној Хрватској, чланици Европске уније, доведен у ситуацију да у години у којој је Хрватска преузела председавањем Међународним савезом за сећање на Холокауст, уопште разматра кандидатуру Влатке Вукелић која је својим досадашњим јавним и научно неутемељеним деловањем у више наврата исказала ревизионистичке ставове око злочиначког карактера НДХ“, оценили су из загребачког СДП-а.

Прочитајте још:  Српска наставља борбу у Савету безбедности УН: Сарајево тражи да реагује НАТО
Они подсећају да је Влатка Вукелић јавно негира постојање дечјег усташког логора у Сиску током Другог светског рата, негира деловање Првог сисачког партизанског одреда који је 21. јуна 1941. у шуми Брезовица основан као први антифашистички одред у Хрватској и у Европи. Она је у више наврата својим јавним наступима искривила историјске чињенице везано за јеврејске жртве у Хрватској током Другог светског рата, због чега су до сада и реаговале јеврејске и антифашистичке организације и истакнути интелектуалци, наводи се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Важно је напоменути да изјаве Влатке Вукелић немају темеља у научним чињеницама. Она редовно искривљује новију хрватску историју.

Прочитајте још:  Води ли пут у ЕУ преко заборава српских жртава
Влатка Вукелић је прошле године честитала Дан државности на друштвеним мрежама фотографишући се испод усташке заставе чиме је негирала службену заставу модерне Хрватске, наводе из СДП-а.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *