Зашто се стално осећате уморно и како да решите овај проблем

0

(Фото: Depositphotos)

Зашто се стално осећате уморно и како да решите овај проблем.

Данас људи спавају више него 70-их година, а дужина радног дана је остала иста, али многи од нас стално доживљавају екстремни умор.
Прочитајте још:  Руски монах открио природни лек за све болести: Медицина провјерила и остала у чуду
Ујутру једва отварате очи, одмах вас захвати талас мејлова, фрижидер је празан, а врећа теретане скупља прашину негде у ћошку. А ако се морате састати са пријатељима или организовати неку врсту прославе, онда се планирање претвара у још један непријатан рутински задатак или у бескрајну листу обавеза.
Добродошли у уморну и исцрпљену Велику Британију, где је добар сан исто толико сан као и опуштајући викенд и где је немилосрдна радна култура прожела сваки кутак наших живота.
Прочитајте још:  Важност здравља у болесном времену
Али да ли је заиста тако? Према студији коју је објавио тхинк танк Онвард, данас спавамо 30 минута више него што су људи спавали 70-их година, а радно време мушкараца остаје исто као и пре 40 година (успон феминизма довео је до тога да радно време мушкараца и жена повећало се). Међутим, више од 60% времена нужно смо нечим заузети и негде журимо.
Зашто се људи данас осећају много уморније и исцрпљеније него раније?
Према речима стручњака из Онварда, одговор на ово питање лежи у томе како тачно проводимо време. У 70-им годинама, типичан људски дан био је јасно подељен на неколико епизода: на једном месту се одвијао посао, на другом одмор, а на трећем спорт. Сада, са продором технологије у наше животе, ова три елемента се спајају један са другим: пишемо извештаје док лежимо у кревету, шаљемо поруке пријатељима док седимо испред телевизора, читамо пословне мејлове док корачамо на траци за трчање, и шетамо пса док слушамо неку врсту музике.подкаст.
Резултат су такозване „темпоралне конфете“ или „временске конфете“ – термин који је сковала списатељица Бригид Шулте у својој књизи „Преплављени“. У њему је Шулте покушао да истражи новији феномен људи који покушавају да раде много ствари одједном, што је резултирало без уживања и на крају се осећало потпуно исцрпљено.
“Оно што ми волимо да зовемо мултитаскинг није заправо мултитаскинг. То је заиста подела пажње”, рекла је психолог за сагоревање Одри Танг. “Ако разговарате са својим партнером док покушавате да завршите радни пројекат, не можете обоје да урадите добро а ваш мозак ће вас обавестити и због тога ћете се осећати преоптерећено. ми радимо све.“
Прочитајте још:  Млада коприва и храна и лек: Природни еликсир здравља који већ сада можете брати
Потреба да поделимо пажњу на обављање више задатака одједном чини да се осећамо напето и уморно, јер ниво анксиозности остаје висок – чак и када се бавимо активностима које би требало да нам причине задовољство, попут шетње или кувања.
“Реалност је да не постоји никаква полуга која се може повући да се ово промени”, рекла је ауторка студије Женевјев Тредвел. “Ово захтева поновну процену начина на који гледамо на наше време. Опуштени начин живота се сматра најуспешнијим. Сада, што сте заузетији , то је већи ваш статус. Мислим да је време да се одмакнемо од овог уверења и преузмемо контролу над начином на који проводимо дане.”
Желите да знате како је било живети 1974. године? Затим ћемо вам рећи како можете спречити да вам „конфете времена” униште здравље и ускрате осећај среће.

Не планирајте много ствари у слободно време

Ако знате да немате велике планове за следећу суботу, можда бисте желели да је испуните јогом, малим пословима и састанком са пријатељима. Не ради то. Док нас наша култура учи да је заузетост кључ да останемо здрави и смислени (и да се осећамо као звезда друштвених медија), истраживање компаније Онвард показује да данас покушавамо да урадимо више у слободном дану него икада раније. „Године 1974. просечна особа проводила је нешто више од пет сати викендом радећи активности у слободно време, а оне су подељене у четири одвојене епизоде ​​током дана“, рекао је Тредвел.мање од четири сата тежине. Као резултат тога, нисмо у могућности да дубоко заронимо у било коју од ових активности и на крају се осећамо уморно. „Главни закључак из свега овога је да се немојте тући ако сте имали лењ дан“, додала је она.

Одвојите време за проверу порука, а када се заврши, блокирајте све апликације

Прочитајте још:  Стрелкову се одузима рука у ћелији-присталице најављују протест
Године 1974. просечна особа је обављала око 20 задатака дневно, а данас је број задатака порастао на 33. Уместо да се утркујете да урадите највише за што мање времена, напишите листу обавеза, признајте да сте мало је вероватно да ће успети да заврше најмање важне од њих, а затим да преузму преостале задатке, паузирајући између њих. “Покушајте да одржите високу концентрацију – на пример, користећи апликације као што је Помодоро – и дозволите себи да направите паузу од пола сата поподне да бисте претраживали друштвене мреже. Остатак времена користите неку врсту апликације да блокирате приступ друштвене мреже“, препоручио је Тенг. На послу покушајте да не започнете дан тако што ћете одговарати на е-пошту. Прво се концентришите на најважнији задатак дана,

Научите да кажете “не”

Као што је препланулост некада важила за знак статуса јер је показивала да можете себи приуштити одмор у иностранству, данас је „значка” за професионалце средње класе преоптерећена. Али запитајте се да ли заиста уживате у животу у овом исцрпљујућем вртлогу активности. Ако то није случај, онда морате да научите како да кажете „не“ на све захтеве да преузмете додатне задатке на послу, на позиве пријатеља да седнете у бар ако због тога проведете три ноћи заредом далеко од куће, и на понуду да вежбате у теретани ако вам то баш и није потребно. Када су кућни послови у питању, истраживања показују да нас обављање минималног чини много срећнијим и задовољнијим.

Оставите телефон у суседној соби

Након што је неколико месеци радила на свом истраживању, рекла је Тредвел, схватила је да је постати срећнији и здравији прилично једноставно: немојте носити телефон стално са собом. “Кључна разлика између 1974. и данас је у томе што 1974. једноставно није било мобилних телефона. Толико су нам променили животе, а њихов изглед се показао као велики терет за нас”, објаснила је она. Иако се више не може живети без паметних телефона, покушајте да викендом идете у шетњу, куповину или трчање без икаквих геџета ако је могуће, а телефон оставите у суседној просторији ако га не користите код куће.

Никад не радите у кревету

„Искрено верујем да је један од главних разлога зашто се људи осећају исцрпљено навика да уносе посао у спаваћу собу, најинтимније место у кући“, рекао је Танг. „Радим са много ученика који су испод стреса, а знам да део њихових проблема произилази из чињенице да раде у својим собама и повезују кревет са стресом и адреналином.” Студија Онвард такође показује да ако користите свој паметни телефон мање од сат времена пре спавања, то омета ваш сан, остављајући вам осећај умора и преоптерећености следећег дана. „То је веома једноставно решење, али чини огромну разлику“, додао је Танг.
Мелиса Твиг/Васељенска/ИНОСМИ
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=QzF8Mnlntkc

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *