Наоружавају Приштину док позивају на мир

0

Наоружавају Приштину док позивају на мир.

Прочитајте још:  Шиптари окупирали Север – и на томе неће стати
Косовски снајперисти на обуци у Јордану, посебна обука за руковање противтенковским и противавионским оружјем, повећавање броја специјалаца, намера изградње мобилних база на северу Космета, повећање годишњег буџета за одбрану… Све су ово показатељи да се сепаратисти с Космета, осим званично прокламоване приче о дијалогу с Београдом и док многи њихови покровитељи на Западу позивају на мир, озбиљно спремају и за могућу ратну опцију. Милован Дрецун, председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију, каже да имамо нови талас терорисања Срба на Космету, посебно на северу од стране привремених приштинских институција. За „Политику” каже да то раде такозване косовске специјалне снаге и да је то приметно. Наводи да је повећана њихова агресија, посебно после састанка у Охриду.

„То показује да Приштина ствара услове да изазове нову кризу. Њихова је процена да ће разговори у Бриселу доћи у политички ћорсокак што њима даје могућност да изазову нове инциденте. Приштина не жели да формира Заједницу српских општина и управо због тога свакодневно појачава терор над локалним Србима. Оно што мене посебно забрињава јесте интензивно наоружавање и обучавање и стварање нове инфраструктуре за косовске безбедносне снаге (КБС). Не тако давно тзв. министар одбране Арменд Мехај рекао је да је командна структура у КБС-у, будућој војсци Косова, направљена да функционише на територији целе покрајине”, истиче Дрецун.

Прочитајте још:  Србија се опрашта од Русије
Наводи да се праве нови полигони на којима се обучавају припадници КБС-а. Подсећа да када је 2021. године била вежба „Тренутни одговор”, под окриљем САД, у оквиру шире вежбе НАТО-а „Бранилац Европе”, направљени су професионални војнички полигони код Ђаковице за тенковско, артиљеријско и стрељачко гађање. Последњих месеци их преуређују у аеродром.

„С повећањем борбене готовости, КБС повећава број специјалних јединица, кренули су да праве војну обавештају службу и све су то показатељи да се озбиљно припремају за насилну окупацију севера Косова и Метохије где су иначе, већ стациониране параполицијске јединице. Уколико се нешто не догоди, ситуација може да дође до критичне тачке. Сви обавештајни подаци говоре да је Приштина на речима посвећена дијалогу и мирном решењу, а да се истовремено озбиљно спрема за узимање севера Космета, и то мора сваког да забрине”, истиче Милован Дрецун.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ко помаже обуку и наоружавање КБС-а? То раде пре свега државе које су највећи спонзори тзв. косовске независности, у првом реду Америка, Немачка, Велика Британија и Турска. Делује помало парадоксално да је у марту 2021. године генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да „Северноатлантска алијанса наставља да подржава развој КБС-а под њиховим првобитним мандатом, односно снагама за цивилну заштиту”. Намеће се питање које снаге за цивилну заштиту у свету обучавају своје припаднике за снајперисте, за руковање минобацачима, управљањем хеликоптерима и напад на тенкове. Такозвани министар одбране Косова Арменд Мехај више пута је на свом фејсбук профилу навео да су у команди за доктрину и обуку нови снајперисти КБС снага успешно завршили обуку.

Прочитајте још:  Дачић: Не брани међународна заједница Приштину, они бране себе
Такозвани министар одбране саопштио је да се КБС-у свакодневно придружују нови стручни кадрови и објавио да се два официра налазе на обуци у Немачкој. Мехај је у објави на „Фејсбуку” написао да су два официра КСБ-а успешно завршила каријерни капетански курс у школи за пешадијске официре у Немачкој. А пре око два месеца неколико припадника КБС-а обучавало се у Јордану за професионалне снајперисте, и то са елитним снагама за специјалне операције. Јорданска војска се сматра за најобученију и најпрофесионалнију у арапском свету, која има специјалне везе с војском САД. „Професионални снајперисти придружиће се нашим редовима. Наши командоси из јединице за специјалне операције пролазе специјалну снајперску обуку у Јордану са својим колегама из снага за специјалне операције земље домаћина”, навео је Мехај у објави на „Фејсбуку”.

Приликом прошлогодишње кризе на северу Космета, осим специјалних полицијских јединица, у близини административне границе су били и припадници КБС-а који ни по једном основу тамо не би смели да буду. Према српским безбедносним подацима, на северу покрајине била су тројица снајпериста, смештена близу Лепосавића и северног дела Косовске Митровице. Упркос обуци за снајперисте у Јордану, Срби са севера много више пажње треба да посвете специјалним полицијским јединицама које су одавно добиле налог да, кад год могу, провоцирају Србе у аутомобилима.

Прочитајте још:  САД отварају нову биолошку лабораторију у Јерменији недалеко од руске базе
Припадници КБС-а који прођу обуку у Јордану своје вештине могу да најбоље користе у сличним условима, као што су, рецимо, пустиња и високе температуре, па се сматра да се они тамо обучавају за неке друге ратове на Блиском истоку. Како „Политика” незванично сазнаје, на предлог Велике Британије неколико припадника КБС-а било је на обуци у једној бази НАТО-а у Немачкој, где су сличне временске прилике, али и окружење (с доста зеленила) као на Косову и Метохији.

А бивши официр КОС-а Љубан Каран за наш лист каже да га не изненађује то што се под окриљем НАТО-а обучавају за снајперисте такозвани војници Косова. Наводи да се свако ко мисли да је јорданска војска наивна, поготово по питању специјалних јединица, грдно вара и додаје да они имају три бригаде које спадају у специјалне јединице. „Једна је бригада краљевске гарде, друга је бригада ренџера и трећа је ваздушно-десантна бригада. Имају врло добру обуку јер их обучавају најбољи западни инструктори. САД и Јордан од 2021. године имају уговор о безбедносној сарадњи, тако да америчка војска има дозволу кретања кроз Јордан и за формирање база. Повезујемо директно то што су Албанци отишли у Јордан са САД, јер да они нису дали зелено светло, они не би били тамо”, каже Каран.

Наводи да је то само почетак, да су сада прво одабрали снајперисте јер их има мало, а следећа група је нека друга специјалност и на тај начин праве од КБС-а неку врсту специјалних јединица. Када се заврше комплетне обуке, на Космету ћемо имати, сматра Каран, обучену јединицу, где ће сваки припадник те јединице бити темпирана бомба. „Снајперисти су опасни зато што одраније планирају да с дистанце делују по виђенијим људима када се организују протести. Тако би могли да их убију из даљине, а да то уз помоћ својих медија прикажу као сукоб између мафијашких кругова”, закључује Љубан Каран.

Прочитајте још:  Приштина ангажовала агенцију за лобирање у Америци
Косовске безбедносне снаге су већ учествовале у две међународне мисије, са САД у Кувајту, и са Великом Британијом, где је у склопу сарадње с Лондоном из Приштине послата чета на Малвинска острва (Фолкландска острва), што је изазвало оштре протесте Аргентине. Војни аналитичар Владе Радуловић за „Политику” каже да тек треба да видимо да ли ће КБС добити сложене борбене системе и модерно наоружање од појединих чланица НАТО-а.

„Они обучавају и школују подофицирски и официрски кадар у појединим земљама, организују вежбе и активности с припадницима КБС-а, па се сходно томе чини да су планови Приштине за даље набавке, очекивано, на њиховој агенди. Нарочито у погледу преносних противоклопних и ПВО система, као и самоходних минобацача. Ипак се поставља питање колико ће чланице НАТО-а желети да достављају најновије системе на располагање КБС-у и колико ће буџет Приштине моћи да прати њихове идеје и жеље. Такође, битно је да постоји и комуникација између Војске Србије и Кфора, што у овом тренутку представља изузетно важну ставку по питању каквог-таквог очувања мира и заштите Срба који живе на Косову и Метохији”, истиче Владе Радуловић.

Да Приштина озбиљно планира издвајања у овом сектору, сведочи и чињеница да је буџет за КБС у 2023. години повећан за 20 одсто (123 милиона евра), а сам премијер привремених приштинских институција Албин Курти у јануару ове године изјавио је да је током 2022. године у иностранству обучено 2.547 војних лица и да је у току регрутација 612 активних и 388 припадника резервног састава. На албанским порталима и на друштвеним мрежама се може прочитати и да постоји чврста сарадња министарства одбране и министарства инфраструктуре јер су у марту представили два велика пројекта која имају за циљ повећање капацитета за обуку КБС-а, који укључују прављење полигона и изградњу различитих објеката оперативне намере на аеродрому у Ђаковици, преноси „Коха”.

Прочитајте још:  МОЛИМО СРБИЈУ ДА РЕАГУЈЕ: Због нас прешао у православље, Албанци га ранили у Звечану и држе у затвору без лекарске помоћи
Мехај је изјавио да је Аеродром „Ђаковица” функционалан за потребе министарства одбране, док ће место Бабај Бокс у општини Ђаковица бити трансформисано у оперативни простор за КБС, где ће бити изграђени тактички полигони. „Аеродром ’Ђаковица’ је у функцији за потребе одбране, док ће Бабај Бокс бити трансформисан у оперативни простор КБС-а, где ће бити изграђени тактички полигони по стандардима НАТО-а. Тактички полигони ће бити модерни и биће изграђени по стандардима америчке војске и НАТО-а. Ови полигони ће бити у функцији не само за нашу војску већ и за све наше стратешке партнере. Док је на аеродрому планирана изградња различитих објеката оперативне намене за војску Косова”, рекао је Мехај на затвореној седници косовске владе, где се посебно захвалио стратешким савезницима на помоћи у реализацији ових пројеката.

Радуловић: Набавке и обука у односу на Војску Србије

Владе Радуловић каже да је Приштина као главну опасност означила Београд и да се сходно томе кроз вишегодишњи процес КБС опрема и систематски обучава и наоружава. Наводи да се отуда набавка наоружања и обука врше, између осталог, и у односу на то чиме располаже Војска Србије. Упозорава да, иако званично говоримо о цивилној заштити, као улози коју формално има КБС, у пракси та формација по свом уређењу, структури, чиновима и готово свему осталом де факто представља војску тзв. Косова. Подсећа да се Приштина од 2018. године налази у процесу трансформације из КБС у тзв. војску Косова, која би према плану требало да се заврши 2028. године.

„У коначници, један од кључних резултата биће то да ће ова формација, када се урачуна и резервни састав, бројати укупно око 8.000 припадника”, каже Радуловић и додаје да ће то створити ситуацију да ће КБС имати двоструко јаче снаге од укупног броја припадника Кфора који се тренутно налазе на Косову и Метохији. „Дакле, даље наоружавање КБС-а представља директну опасност за Србе како у енклавама, тако и на северу КиМ. Међутим, будући да Кфор одржава комуникацију с њима и сходно претходном договору, припадници КБС-а ипак не могу да уђу на север без претходног одобрења команданта Кфора”, каже Радуловић.

Дејан Спаловић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *