Ескобар: Америка ће признати резултате избора на КиМ без обзира на бојкот Срба

1

(фото:НСПМ)

Ескобар: Америка ће признати резултате избора на КиМ без обзира на бојкот Срба.

Прочитајте још:  Шиптарска дијаспора протестује против оснивања ЗСО
Специјални изасланик САД за Западни Балкан, Габријел Ескобар, изјавио је да ће САД признати резултате избора у четири општине на северу тзв. Косова, иако их Срби буду бојкотовали, и позвао Србе да се врате у приштинске институције.
Ескобар је за Танјуг, на питање да ли ће локални избори на северу КиМ бити легитимни ако их Срби буду бојкотовали, рекао да то што неке политичке партије бојкотују изборе, не одређује резултате избора, и поручио да ће САД признати резултате избора у сваком случају.
”Апеловао сам на Србе да учествују у изборима. Разумемо многе ствари које они налазе као проблеме, али свакако треба да учествују. Ако они не би учествовали, то не значи да ми не подржавамо изборе. Влада Косова има уставну обавезу. Биће избора и ми ћемо признати резултате и надамо се да ће се Срби у неком тренутку вратити”, рекао је Ескобар.
Прочитајте још:  Си Ђинпинг је задржао своју функцију и поставио рекорд за Кину
Он је казао да САД траже од Срба да се врате у полицијске управе, јер не може бити заједнице која нема никакве општинске услуге и која нема полицију.

”Тражили смо од Срба да се врате у институције како не би било разлога за етничке Албанце да буду тамо присутни. Ово је заиста комплексно питање. Биће потребан компромис обе стране како би се пронашло решење”, рекао је Ескобар.

Прочитајте још:  ПОБУНА ЛЕKАРА: Одакле вам право да смењујете докторе по Србији?
Нагласио је да претње против српске заједнице на КиМ морају престати ”са свих страна”, како би ти људи могли да живе на ”миран и демократски начин” у демократском друштву.
”Спаљивање возила и некретнина и претње људима који желе да се интегришу, не долази од етничких Албанаца, већ од Срба, тако да ја мислим да претње против српске заједнице на Косову треба да престану са свих страна”, казао је Ескобар.

Крајње време да се формира ЗСО

САД очекују да Београд и Приштина понуде временски оквир за пуну имплементацију Охридског споразума и иницијалне предлоге за формирање Заједнице српских општина, поручио је Ескобар и оценио да је крајње време да се формира ЗСО.

“Очекујемо иницијалне предлоге за формирање ЗСО, али такође очекујемо и неки временски оквир за пуну имплементацију Охридског споразума. То значи да све стране морају да дођу припремљене”, рекао је Ескобар.

Прочитајте још:  ТЕРОРИСТИ У ХАГУ ДАЛЕКО ОД ПРЕСУДЕ: Искуства у случају Харадинај буде сумње у исход суђења челницима ОВК
Коментаришући то што на 10. годишњицу потписивања Бриселског споразума још није формирана ЗСО, Ескобар је рекао да се слаже са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом у оцени да је крајње време да она буде формирана.

”Он је у праву. То је постојећа правна обавеза, и ми је подржавамо. У прошлој години видели смо позитивне сигнале у том смислу, пре свега због подршке међународне заједнице. Скорашњи споразум на Охриду даје један временски оквир који стране треба да користе како би се договориле о овом споразуму, укључујући и ЗСО. Говоримо о почетку маја, када ће стране говорити о овоме и другим постојећим обавезама”, казао је Ескобар.

Прочитајте још:  Пала влада у Израелу
На своју ранију констатацију да ће ЗСО бити формирана ”са или без Куртија”, он је рекао да ЗСО јесте део Бриселског споразума и договора у Охриду, као и европског плана, и да је то нешто што до чега ће свакако доћи.
”Питање је само докле влада Косова жели да прихвати, односно пригрли постојеће обавезе, и да настави даље. Ја сам рекао да сам вољан да помогнем да се створи дијалог, како да ово буде победнички пут за обе стране. Мислим да овде не треба да постоји конфликт, већ да само постоји обавеза”, рекао је Ескобар.
Навео је да није на САД да одлуче по ком моделу ће ЗСО бити формирана, и да је то на странама које учествују у преговорима.
”Представници ЕУ су дали неколико предлога који су у складу са правилима ЕУ и уставности Косова, али две стране треба да одлуче шта је најбоље за њих”, закључио је Ескобар.

Амбасаде Квинте остале при ставу да треба да буду одржани избори на северу КиМ

Прочитајте још:  Ко се не придржава мера ДОБИЈА ОТКАЗ: Кинеска компанија ЗиЈин увела строга правила да спречи ширење короне међу радницима
Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД у Приштини, остају при ставу да избори на северу КиМ треба да буду одржани у недељу, 23. априла, пренео је данас приштински портал Калџо.
У заједничком саопштењу још у марту, амбасаде земаља Квинте навеле су да су сагласне да се, након одлагања општинских избора у децембру 2022, избори за градоначелника и скупштине општина одрже 23. априла у складу са свим законским процедурама и поручиле да ”жале” што Српска листа није искористила демократско право да учествује на изборима.
Прочитајте још:  СУД ЗАБРАНИО ТРАМПУ УЧЕШЋЕ НА ИЗБОРИМА 2024!
Амбасаде земаља Квинте, које је данас контактирао портал Калџо, кажу да остају при свом ставу када је реч о одржавању извора у четири општине на северу КиМ.
”Позиција француске амбасаде и земаља чланица Квинте није се променила у погледу ванредних избора у четири општине на северу Косова”, наводи се у саопштењу амбасаде Француске у Приштини.
Немачка амбасада такође је потврдила став да избори треба да буду одржани, и поново упутила подршку специјалном изасланику ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.
”Још једном наглашавамо нашу пуну подршку специјалном представнику ЕУ у дијалогу Београда и Приштине”, саопштено је из немачке амбасаде.
Прочитајте још:  Бојкотоваћемо - прозападна опозиција у Србији плаши се нових избора
Избори треба да буду одржани на северу Косовске Митровице, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, након што су се у новембру прошле године представници Срба повукли из институција тзв. Косова. због тога што још није формирана ЗСО и што су на северу распоређени специјалци тзв. косовске полиције.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=1qB_oSnU7po

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ескобар: Америка ће признати резултате избора на КиМ без обзира на бојкот Срба

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *