Министарство правде Републике Српске: Заједничка изјава покушај кршења Дејтона

0

(фото:Срна)

Министарство правде Републике Српске: Заједничка изјава покушај кршења Дејтона.

Прочитајте још:  ОГЛАСИО СЕ МУП: Ово су званичне информације о масакру у школи "Владислав Рибникар" на Врачару
Заједничка изјаву коју су чланови Председништва Денис Бећировић и Жељко Комшић потписали данас са председницима парламентарних политичким странака из ФБиХ на нивоу БиХ и ентитетском нивоу, а која се тиче имовине, у супротности је са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ и његовим анексима и као таква се може сматрати директним покушајем изигравања, нарушавања и кршења овог споразума, саопштено је Министарства правде Републике Српске.

У самој преамбули “заједничке изјаве” политички представници ФБиХ се позивају, између осталог, на међународноправни субјективитет, те вањски и унутрашњи континуитет БиХ, при том занемарујући чињеницу да је Анексом 4 Дејтонског споразума у члану 1. прописан искључиво међународно-правни континуитет БиХ у погледу међународно-правног континуитета, што подразумева постојање БиХ са измењеном структуром и према међународно признатим границама, те да остаје чланица Уједињених нација и да може тражити чланство у другим међународним организацијама, наводи се у саопштењу Министарства правде.

Прочитајте још:  Додик прогласио победу на изборима (Видео)
У саопштењу се додаје да се континуитет БиХ огледа само у погледу континуираног међународноправног признања, са измењеном унутрашњом структуром, што даље подазумева да БиХ нема континуитет унутрашњег уређења, јер је исто измењено Дејтонским споразумом и самим тим нема ни континуитет у погледу располагања имовином.

“Посебно истичемо да је Република Српска своју територију у проценталном дијелу од 49 одсто унијела у БиХ Женевским споразумом од 8.9.1995. године, уз одобрење Савјета безбједности УН, а након чега је исто потврђено и закључењем Општег оквирног споразума за мир у БиХ. Такође, истичемо да Уставни суд БиХ нема надлежност нити овлашћења да расправља о Дејтонском споразуму и његовим анексима, а што исти чини упуштајући се у одлучивање о имовини ентитета која је као таква ушла и у Анекс 2 Дејтонског споразума, који се односи на споразум о граничној линији између ентитета и односним питањима” – наводе из Министарства.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је у питању позив политичких предстваника ФБиХ на доследно поштовање Дејтонског споразума, из Министарства правде истичу да је он контрадикторан, јер управо они који се у својој изјави позивају на поштовање наведеног споразума потписују изјаву која је у супротности са словом Дејтона, те истичу да је Република Српска принциијјелно за потпуну примену истог.

Прочитајте још:  Војна возила у Брчком, нема објашњења о чему се ради (видео)
У прилог наведеном, додају из Министарства, иде и чињеница да је Република Српска позвала ФБиХ да заједнички, договором, реше питање државне имовине као једини титулари исте у БиХ.

“С тим у вези истичемо да БиХ нема надлежност да регулише питање “државне имовине”, као и чињеницу да у БиХ нема нижих и виших нивоа власти, јер је иста уређена као заједница коју чине Република Српска и ФБиХ са својим унутрашњим уређењима, а које су на основу уставних овлашћења, између осталог, својим прописима регулисале питање “државне имовине”. Регулисањем “државне имовине” од стране БиХ, на начин како је то наведено у заједничкој изјави, могло би доћи само до неуставног и незаконитог отуђења имовине Републике Српске од стране БиХ, а што би довело до постојање правне сигурности када је у питању имовина Републике Српске, што Република Српска неће допустити” – истиче се у саопштењу.

Прочитајте још:  ДОДИК: Српски народ не сме дочекати ново време под колонијама странаца (ВИДЕО)
Такође је, додају из Министарства, недопустив политички притисак на Тужилаштво БиХ, односно захтев за њихово поступање у појединачним предметима од стране потписника заједничке изјаве, док се истовремено користе начином комуникације која представља отворену претњу по Републику Српску и мир у БиХ, а што је директно кршење управо Дејтонског споразума.

“На крају истичемо да је Република Српска опредијељена за потпуну примјену и поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ, самим тим и владавину права у БиХ, те још једном наглашавамо да је Анексом 4 Дејтонског споразума чланом 3, између осталог, прописано да све државне функције и овлашћења која овим Уставом нису изричито додељена институцијама БиХ припадају ентитетима” – наводе из Министарства.

Прочитајте још:  Војска Републике Српске рушила авионе Алијансе
Према томе, закључује се у саопоштењу, како у Уставу БиХ нема изричите надлежности институција БиХ да регулишу питање имовине БиХ, неспорно је да је питање власништва над имовином надлежност Републике Српске.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *