У Музеју жртава геноцида представљен списак деце коју је лажна хуманитарка Диана Будисављевић предала римокатолицима

1
диана

Диана Будисављевић (Фото: VILHELM KUES)

Списак са именима 5.800 деце које је лажна хуманитарка Дијана Будисављевић наводно спасила од усташких злочина и предала римокатоличким породицама, у другој половини 1942. године у сарадњи са усташким властима, сада је саставни део и један од највреднијих историјских артефаката збирке Музеја жртава геноцида у Београду.

На списку су сви подаци о српској деци, углавном заробљеној после офанзиве на Козари, у лето те године: њихова имена и презимена, датуми рођења, имена родитеља, логори у којима су били, идентитет хрватских усвојилаца.

– Реч је о прворазредном историјском извору – рекао је Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.

– За њим смо трагали веома дуго, јер се мислило да је изгубљен још у рату, а набавили смо га уз огромну подршку државе. Сада они који су сумњали у своје порекло или њихови потомци могу да сазнају ко су им били родитељи и одакле су.

Посебно дирљив експонат су минђушице Радмиле Радоњић, која је имала нешто мало више од две године. Њено име се налпокатоличена ази на овом списку, а несрећна девојчица је убрзо преминула од последица изнурености, изгладњавања и болести.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Национални Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и фашистичких злочина у Другом светском рату, 22. април, уједно је и Дан Музеја жртава геноцида, који је основан 1992. Том приликом директор Дејан Ристић, њихов помоћник задужен за културна артефакта Никола Радосављевић и директор Фондације Музеја Станко Дебељановић представили су јавности резултате рада у прошлој години.

Како је речено, откупљено је или добијено као донација више хиљада историјских експоната, било да су у питању документа, фотографије, предмети или аудио-визуелни записи, а међу њима је и овај драгоцен списак покрадене и покатоличене деце из Завода за глухонијему децу.

Прочитајте још:  Београђанин ухапшен на Газиместану и одведен у Приштину; десеторици забрањен улазак на Косово*

Васељенска / Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “У Музеју жртава геноцида представљен списак деце коју је лажна хуманитарка Диана Будисављевић предала римокатолицима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *