Албанци масовно беже! Kосово остаје празно после 1. јануара

0
косово, станишићу

косово

Након одлуке о визној либерализацији, на коју су албански сепаратисти чекали више од 12 година, могло би да се деси да сада масовно напусте Kосово* и боље услове живота пронађу у некој од земаља ЕУ, оцењују аналитичари, а преноси Репортери.

Професор Башким Мустафа је кроз неке статистичке податке направио поређење са Северном Македонијом и Албанијом, где се испоставило да је стотине хиљада људи напустило ту земљу након либерализације виза у потрази за бољим послом у државама Европске уније.

Мустафа каже да албанси окупатори нису  довољно улагали у тржиште рада.

“Влада се никада није озбиљно односила према тржишту рада. Објавио сам неке статистичке податке о томе како је либерализација утицала на тржиште рада у Северној Македонији и Албанији. Према ИНСТАТ-у, за 10 година становништво у Албанији се смањило за 7,5 одсто или 42.000. У року од 10 година, преко 200.000 становника изабрало је да ради у земљама ЕУ. Скоро исто се догодило и у Северној Македонији, где је за деценију – више од 230.000 људи мигрирало у ЕУ. Полазећи од ове статистике, ситуација на Kосову ће бити иста“, предвиђа Мустафа.

Према речима председника Пословне алијансе Kосова Агима Шахинија, тржиште рада ће претрпети велике промене после 1. јануара следеће године, када на снагу ступи одлука о либерализацији визног режима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је позвао приватни сектор да побољша услове рада, како би се одлазак грађана свео на минимум.

“Тржиште рада ће бити дерегулисано, јер ће грађани Kосова слободно одлазити у земље Европске уније. С обзиром на то да ће Немачка, као највећа земља у коју мигрирају грађани Kосова, од краја ове године у великој мери олакшати могућност запошљавања, бићемо изложени масовном одласку. Ако ми, углавном приватни сектор, не успемо да побољшамо услове рада до краја ове године, онда ће тржиште рада заиста претрпети велике шокове“, додао је Шахини.

Прочитајте још:  НАПАД НА СРБЕ УОЧИ ВИДОВДАНА: Страшан злочин у Грачаници!

Васељенска / Ало

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *