Исток Србије предат страним корпорацијама: Трећа најугроженија тачка Србије – планина Баба

0
Србији

Чувари Петрушке Крајине

Исток Србије предат страним корпорацијама: Трећа најугроженија тачка Србије – планина Баба

Трећа и највећа опасност, како по наш крај, тако и читаву Србију, представља каменолом огромних размера на планини Баби.

Због тог каменолома и још два која се ту налазе, Чувари су послали жалбу Бернском секретеријату у Стразбуру. Да се понови: Бернска конвенција је ратификована 2007. године у Републици Србији и она је ОБАВЕЗУЈУЋИ правни документ. ОБАВЕЗУЈУЋИ у имплементацији и спровођењу. Та конвенција је сачувала земљу од тоталног уништења, тако што је избрисала рио тинто (намерно малим словима) пројекат и послала га на сметилиште историје. Захваљујући Рађевцима, Србија може мирно да спава.

Ми, овде, на Истоку стојимо, као и наши преци, на бранику капије Поморавља.

Наше подручје је дато страним корпорацијама. Асени, Голден ејџ о којима је било речи. Но, постоји још једна страна корпорација која својим поганим присуством загађује нашу земљу. Реч је, наравно, о Бехтелу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта је Бехтел?

Бехтел је приватна, и од 2022. године, друга највећа грађевинска компанија у Америци. Основана је 1898. године, у време изградње железница у САД. Ворен Бехтел, тада сточар, решио је да понуди своје мазге и волове не би ли се та железница саградила. Но, доста о оснивању. Да се мало, поближе, погледа историјат пословања ове … корпорације: а историјата колико вам душа иште.

Започећемо прво говором о томе како је Бехтел … посетио Ирак.

20. и 21. марта, сада већ давне 2003. године, два дана након почетка бомбардовања Ирака од стране коалиције коју је предводила САД, становници Сан Франциска су се организовали и кренули у један масиван протест чији су захтеви били да се затвори светско седиште корпорације Бехтел.

Прочитајте још:  После 24 дана блокаде Јариње од јутрос отворено за саобраћај у оба правца

Зашто би амерички народ подносио такве захтеве? Многи Американци нису свесни повезаности Бехтела и њихове власти у рату у Ираку. Бехтел као фирма је светски позната по томе што изиграва душебрижника за животну средину. Исти тај Бехтел, коме су свима пуна уста … хвале како људи послују добрено и да су врхунски у свему: прво је помагао режиму Садама Хусеина у изградњи петрохемијске фабрике о којој се говорило да је служила за производњу хемијског оружја. Постоје и неке оптужбе да је тај Бехтел помагао истом том режиму око израде и неких других врста оружја.

У периоду од 1983. до 1988. године, ирачко ратно вазухопловство је бацило између 13,000 и 19,500 хемијских бомби на народ Ирака и Ирана, а за то време, Бехтел је гурао причу преко Реганове администрације да се нико не побуни против тога (јер ипак је капитал и бизМис битнији од људских живота) а и да влада Ирака потпише уговор са Бехтелом да направи нафтовод од Ирака до Јордана. И након што је посао пропао са нафтоводом, Бехтел је кренуо да приватизује воду. Иначе, приватизовање воде је омиљени – ако не најомиљенији – спорт ове корпорације.
И? Па, рецимо, исти тај Бехтел је, након помагања, индиректно и учествовао у свргавању режима Садама Хусеина. Сви знамо како је Садам завршио. И након што је Ирак био потпуно срушен и порушен, чик погодите ко је добио тендер за реконструкцију Ирака? Да, Бехтел (једини понуђач на тендеру). За 680 милиона долара. Рок је био 18 месеци.

Знате ли шта је то значило? То је значило да је Бехтел добио све на тацни: буквално свака пора у пољу изградње, градње, путне инфраструктуре, енергетике, водоводне мреже, отпадне воде, све, све, АПСОЛУТНО СВЕ.

Прочитајте још:  Познати београдски адвокат јавно хвалио Хитлера: Хитлер је геније (Видео)

И што је сад све ово битно, питате се? Па битно је. Бехтел ради на нелегалном руднику на планини Баби. А наша локална колонијална самоуправа је потписала споразум (09. 06. 2022. године) са Бехтелом у коме се дају општински и категорисани/некатегорисани путеви и улице на коришћење од нелегалног рудника па све до Лозице.

Персијски освајачи су некада давно неким народима тражили земљу и воду.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *