Русији нису потребне ракете на Куби — има хиперсоничне које могу да долете где треба

0
руске

фото: © РИА Новости / Пресс-служба Минобороны РФ

Русији нису потребне ракете на Куби — има хиперсоничне које могу да долете где треба

Турнеја руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова по Латинској Америци потврђује да се хегемонизам Сједињених Држава урушава и да већина земаља „из задњег дворишта“ Сједињених Држава деле приступ Москве заснован на мултиполарности.

Ипак, остаје питање могу ли се „у америчком дворишту“ појавити руске ракете или војне базе у тренутку када Сједињене Државе и НАТО стварају претње на руским границама?

Распоређивање ракета у близини америчких граница, током Кубанске ракетне кризе 1962. године, имало је смисла, јер тада није било интерконтиненталних ракета, али Русија данас располаже најсавременијим наоружањем, какво нема ниједна земља на свету.

Теоретски посматрано, Русија би своје ракете могла да распореди у америчком дворишту искључиво ако би постојала опасност од нуклеарног рата, сматра Јегор Лидовској, генерални директор латинскоамеричког центра „Хуго Чавез“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Не знам за отварање војних база, јер је поента да је то ипак ствар сврсисходности. Данас имамо хиперсоничне ракете које могу да прелете океан и погоде било коју тачку у Сједињених Држава за неколико минута. Дакле, ниједан противракетни одбрамбени систем не може да их пресретне. Не знам колико би било сврсисходно градити војне базе са пројектилима, али што се тиче било каквог другог војног присуства Русије мислим да је, могуће, јер у земљама Латинске Америке, посебно на Куби, Венецуели и Никарагви има доста совјетског и руског наоружања које треба сервисирати и природно је да се овим баве руски стручњаци, што, у ствари, и раде. Да ли је теоретски могуће повећати такав контингент? Мислим да јесте“, каже експерт.

Прочитајте још:  НАТО СЕ ОКУПЉА НАДОМАК РУСИЈЕ!

Он подсећа да је Влада никарагванског председника Данијела Ортеге прошлог лета одобрила да се руске трупе, авиони и бродови распореде у Никарагви „у случају ванредне претње“, преноси Спутњик.

„То може укључивати и напад на Никарагву од стране Сједињених Држава и тада ће Русија имати прилику да заиста званично пошаље трупе у Никарагву. Исто тако, Русија тамо може имати прилику за неку врсту поправке и одржавања својих ратних бродова. Могуће је да ће се нешто покренути у овом или оном правцу, али овде не може бити никаквих информације, јер је јасно све што је повезано са Министарством одбране остаје у домену „поверљивих информација”. Дакле, све што кажем су само моје мисли. Како ће заиста бити? Мислим да ћемо то сазнати временом“, закључио је експерт.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *