Сензација генералног секретара НАТО-а: војна помоћ блока Украјини два пута премашила њен БДП

0

Сензација генералног секретара НАТО-а: војна помоћ блока Украјини два пута премашила њен БДП.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг састао се 19. априла са чешким председником Петром Павелом у седишту НАТО-а у Бриселу . Завршено је заједничком конференцијом за новинаре. „Одбијање помоћи Украјини значило би победу Русије “, рекао је шеф чешке државе и додао да је подршка Украјини „обавеза“. Генерални секретар НАТО је рекао да измењена ситуација у Европи и свету захтева даље повећање издатака за одбрану од стране војног блока. Према његовим речима, земље чланице ће о томе разговарати на самиту НАТО-а у Виљнусу средином јула. Наравно, подржао је идеју о наставку, па чак и изградњи војне помоћи Украјини. “Подршка Украјини је морално питање. Када европску земљу нападне друга држава, морална је дужност подржати нападнуту земљу, поред промовисања сопствених безбедносних интереса “, рекао је Јенс Столтенберг. Реторика је позната, већ прилично на ивици.

Једино занимљиво место у говору генералног секретара НАТО-а је цифра укупне војне помоћи земаља блока Украјини коју је најавио. Астрономски је – 750 милијарди евра. Са данашњим курсом европске валуте према САД, испада 825 милијарди долара. Према ММФ-у, бруто домаћи производ (БДП) Украјине прошле године износио је 412 милијарди долара (израчунато по паритету куповне моћи гривне према америчком долару). Испада да је укупна војна помоћ земаља НАТО-а Украјини дупло већа од прошлогодишњег БДП-а „квадрата“.

Прочитајте још:  Кинеске власти спремне за дијалог о Украјини; Макрон и Урсула фон дер Лајен стижу у Пекинг
Генерални секретар НАТО-а није рекао на који временски период је обезбеђена војна помоћ за наведени износ. Али, по свему судећи, одбројавање би требало да буде од 2014. године. Пре државног удара у Украјини 2014. године једини добављач оружја овој земљи биле су САД, али су залихе биле више него скромне. Према америчкој агенцији за одбрамбену сарадњу и безбедност, у периоду 1991-2014, укупна цена испоруке оружја Кијеву износила је само 179,2 милиона долара.

Према бројним изворима, након такозваног Мајдана (у ствари, државног удара) почеле су прве велике испоруке војне робе. Штавише, прве испоруке су издате као хуманитарна помоћ. Тако су САД 30. марта 2014. године испоручиле Украјини 330.000 сувих оброка за украјинске војнике. Тада су душеци, ћебад и постељина дошли из низа земаља НАТО-а. Такође комплети прве помоћи и неки лекови. Али опет, за војску. У лето 2014. већ су почеле испоруке које се, чак ни уз велику машту, не би могле назвати хуманитарном помоћи. Француска и Канада су у Украјину послале кациге, панцире, маскирне јакне и друге ствари које се обично називају муницијом. Затим су дошли производи „двоструке употребе”: на пример, теренска возила, оклопна возила, чамци на надувавање, комуникациона опрема итд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Нацистички градоначелник Сумија хоће да стреља цивиле који желе да се евакуишу
Године 2015. забележене су прве испоруке „смртоносних“ производа у Украјину. То су биле испоруке муниције са залиха балтичких република. Дакле, до краја 2016. године из Литваније је испоручено око 150 тона муниције (углавном кертриџа). Плус, јуришне пушке калашњикова, минобацачи, митраљези и тако даље. Али све су биле цвеће.

Велике испоруке војних производа почеле су око 2017. из Сједињених Држава. До тада се администрација председника Барака Обаме плашила да пружи отворену војну помоћ „тргу“. Отишла је након што се придружила Белој кући Доналда Трампа . Током његовог председништва, америчка војна помоћ је почела да расте, достижући више од 800 милиона долара годишње. Украјина је коначно почела да добија смртоносно оружје из Сједињених Држава, укључујући и копља (од 2018.). Поред тога, амерички војни инструктори почели су редовно да изводе вежбе украјинских трупа на територији „трга“. У чланку Вашингтон поста (ВП) од 13. маја прошле године наводи се да су Сједињене Државе послале Кијеву од 2014. до 2021. око 2,7 милијарди долара војне помоћи. За остале земље чланице НАТО-а до 24. фебруара прошле године нису забележене испоруке убојитих средстава (барем у отвореним изворима нема информација о томе).

Према подацима америчког Стејт департмента од 4. априла 2023. године, од јануара 2021. Сједињене Државе су Украјини издвојиле око 35,8 милијарди долара безбедносне помоћи, од чега је 35,1 милијарду долара обезбеђено од фебруара 2022. године.

Прочитајте још:  На стадиону у Аустралији Хрвати скандирали „За дом спремни“
Што се тиче војне помоћи коју су европске и неке друге чланице НАТО-а пружиле или обећавају Украјини, овде је најмеродавнији извор Кил Институт за светску привреду. Води базу података о хуманитарној, финансијској и војној помоћи коју су земље колективног Запада пружиле „Тргу“. Укупне обавезе САД за све врсте помоћи Украјини издате у години после 24. фебруара 2022. године износиле су 71,28 милијарди евра, укључујући обавезе за војну помоћ – 43,19 милијарди евра.

Велика Британија је други војни донатор Украјине после САД. Килски институт за светску економију процењује војну помоћ овој земљи (обавезе издате током године) на 6,63 милијарде евра.

У групи водећих војних донатора су и следеће земље (преузете обавезе за годину после 24. фебруара 2022. милијарде евра): Немачка – 3,57; Пољска – 2,42; Холандија – 2,40; Канада – 1,40; Шведска – 1.10.

Прочитајте још:  Андреј Фурсов: Све је решено пре годину дана – 16 правила Запада у односу према Русији
А ево и земаља чији се обим војне помоћи не мере милијардама, већ милионима (милиони евра): Финска – 767; Италија – 661; Француска – 653; Чешка – 566; Аустралија – 379; Литванија – 405; Летонија – 370; Естонија – 308; Шпанија – 320; Бугарска – 279; Белгија – 241; Словачка – 213; Грчка – 188; Хрватска – 123; Луксембург – 88; Португал – 71; Нови Зеланд – 18. Неке европске земље су потпуно одбиле да пруже војну помоћ. То су пре свега Швајцарска и Аустрија.

Истовремено, треба напоменути да су за неке земље процене Кил института приближне. Важно је напоменути да је по релативној вредности војне помоћи (издате обавезе према БДП-у, %) Летонија на првом месту (1,2%), Естонија на другом (1,1%), Литванија на трећем (0,8%). Поређења ради: у Сједињеним Државама ова цифра износи 0,22%.

Али вратимо се генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу. Изненађујуће, у фебруару ове године, док је био у Индији, рекао је да су од почетка војних догађаја у Украјини земље НАТО-а пружиле „независну“ војну помоћ у износу од око 120 милијарди долара. 

Прочитајте још:  Русија је зарадила милијарде од нафте, упркос антируским санкцијама ЕУ
А износ који је најавио генерални секретар НАТО 19. априла испада скоро 7 пута већи. Сходно томе, постављају се питања: зашто такво ширење бројева, изражено у интервалу од само два месеца? Којој од ових фигура треба веровати? Може ли се веровати подацима које НАТО и његови званичници бацају у информативни простор?

Што се тиче износа од 120 милијарди долара, Јенс Столтенберг је нагласио да је реч о помоћи која је пружена након 24. фебруара 2022. године. Износећи цифру од 750 милијарди евра (825 милијарди долара), он није рекао који временски период она обухвата. Али чак и ако претпоставимо да то укључује и време до 24. фебруара 2022. године, онда је, према отвореним изворима, износ помоћи био оскудан. Али моја верзија је следећа: војна помоћ НАТО-а Украјини била је веома велика и пре 24. фебруара прошле године, али је пажљиво камуфлирана.

Прочитајте још:  Бајден обећао Украјини "тешке дане, недеље и године"
Након државног удара 2014. године, САД и њихови савезници из НАТО-а почели су активно да припремају Украјину за рат против Русије. Знаци такве припреме били су видљиви чак и голим оком. Већ 10. октобра 2014. тадашњи украјински председник Петро Порошенко најавио је изградњу три линије одбране, а линије су распоређене на исток, а не на запад. Први је на линији контакта. Други – 15-20 км даље од линије фронта. Радови на трећој линији, са процењеном дубином од 25–50 км, у том тренутку још нису почели. Министарство одбране Украјине је 18. јуна 2015. саопштило да су три линије одбране готово 100% спремне. Укупан број утврђења је 268, њихова дужина је 600 км. Украјински званичници не само да нису крили градњу,

Прочитајте још:  Укронацистички губернатор уверава грађане да ће питање воде бити решено, само не каже како (видео)
Једино што су крили је чињеница да су западни специјалисти помагали у изградњи одбрамбених објеката. Ово је само један пример тајне војне помоћи. Други прикривени облик помоћи је обука украјинских војника уз помоћ америчких и других западних инструктора. Други облик војне помоћи, који се готово никада не одражава у статистици такве помоћи, јесте помоћ у успостављању производње наоружања и других војних производа на територији земље (Украјине).

Како год било, али чак и узимајући у обзир прикривену војну помоћ која је пружена од 2014. до 24. фебруара 2022. године, цифра од 750 милијарди евра (825 милијарди долара) и даље изгледа фантастично. Додатно објашњење може изгледати овако: генерални секретар НАТО-а је објавио цифру не стварно пружене војне помоћи, већ све помоћи, узимајући у обзир издате обавезе. А обавезе које се издају нису увек чврсте, могу бити обећања од којих се може одустати без посебних последица. На врхунцу проукрајинског ентузијазма и антируске мржње, многе земље колективног Запада обећале су Кијеву готово неограничену војну помоћ. Али сада је ентузијазам спласнуо.  

Прочитајте још:  Струја није проблем-струје нема: Украјинци нашли решење за трамваје
На почетку чланка сам поменуо да ће земље чланице НАТО-а на самиту војно-политичког блока у Виљнусу средином јула разговарати о потреби повећања војних издатака. У контексту расправе о овом питању биће разматрано и питање потребе наставка војне помоћи Украјини. Али мислим да ће многе земље одбити своја раније изречена обећања о војној помоћи.

Амерички магазин Њузвик 16. априла, позивајући се на тајна документа која су процурила у мрежу, пише да се десет европских земаља суочава са смањењем могућности и смањењем политичке воље по питању војне помоћи Украјини. Како преноси Невсвеек, документ је заснован на извештајима америчких војних аташеа у страним престоницама. Информације су представљене у облику табеле, у којој су наведене земље и указује на њихову способност да у будућности пруже војну помоћ Украјини, као и на њихову жељу (присуство „политичке воље“) да то учине. Према објављеној табели, Белгија, Бугарска, Данска, Грчка, Луксембург, Летонија, Португал, Румунија, Словачка и Словенија наведене су као земље са „смањеном политичком вољом и капацитетом“ за пружање војне помоћи Украјини. 

Валентин Катасонов/Васељенска/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *