Затвор због објава на друштвеним мрежама: Још један корак у цензури у Украјини

0
мрежама

Зграда Врховне Раде, Кијев (Getty © Sean Gallup / Staff)

Украјински парламент разматра предлог закона којим ће коришћење лажних налога на друштвеним мрежама и објављивање информација које власти сматрају “штетним” постати кривично кажњиво.

Предлог закона, који је ове недеље представљен у Врховној Ради предвиђа тешке казне у случају прекршаја и вишегодишње затворске казне. Притом, преноси извор, предложени закон даје крајње широку дефиницију “лажних” налога и није најбоље дефинисано које информације треба сматрати “штетним”.

Конкретно, законом би се забрањивало “креирање, набавка, коришћење или продаја налога који садрже намерно лажне информације о кориснику, као и коришћење таквих налога за ширење ‘непроверених’ информација, као и мешање у послове приватних и правних лица”, наводи се у нацрту документа објављеном на званичном сајту Раде.

А штетне су оне информације које се са таквих налога деле и које на неки начин угрожавају “суверенитет, територијални интегритет и неповредивост, одбрамбену способност, националну, државну, економску или информатичку безбедност Украјине”, произлази из нацрта.

Притом, предложени нови закон би регулисао само случајеве када такве радње не представљају “велеиздају”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За поменуте активности држављани Украјине могу да плате казну до 1.300 долара, или да се се прикључе обавезним јавним радовима на период до две године. Међутим, уколико је дело почињено у “време рата”, кривцу прети казна од пет до седам година затвора.

Овај потез украјинских власти један је у низу који сведочи драконској цензури у земљи. Од почетка сукоба са Русијом, Кијев није престао да појачава притисак на медије, интернет и политику, уводећи нове рестриктивне законе.

У децембру је усвојен контроверзни закон о медијима о којем се дуго расправљало, и који Међународна федерација новинара критикује јер носи “системске проблеме за демократију”.

Прочитајте још:  9. ЈАНУАР - НАШ "СИМБОЛ СЛОБОДЕ"

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *