Америка љута на Зеленског, краде више од других док се генерали возе мерцедесима по Кијеву

0
америка

Getty © Pool / Pool

Америка љута на Зеленског, краде више од других док се генерали возе мерцедесима по Кијеву

На Западу знају да оружје које се шаље украјинским трупама завршава на црном тржишту, захваљујући чему украјински званичници профитирају, али њихови медији о томе ћуте, рекао је амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш, у интервјуу за РТ.

“Месецима након избијања сукоба у фебруару прошле године, сви су били забринути и свесни опасности, између осталог и од препродаје преносних ракетних система, који могу да обарају авионе на приличној висини. То је изазвало озбиљну забринутост”, рекао је Херш.

Већ у раној фази сукоба, наставио је он, Пољска, Румунија и друге пограничне земље биле су “преплављене оружјем” које је Запад испоручио Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Другим речима, разни команданти, нисам сигуран на ком нивоу хијерархије – често не генерали, већ пуковници и други – примали су пошиљке оружја и лично га препродавали или пребацивали на црно тржиште”, додао је Херш.

Све ово се дешава због корупције украјинског владајућег врха, која је према Хершу “једноставно нечувена”.

Како сазнаје амерички новинар, и директор ЦИА-е Вилијам Бернс је украјинском председнику Владимиру Зеленском замерио због чињенице да се украјински званичници и генерали возе по Кијеву у новим мерцедесима, рекао је Херш за РТ.

Американци су, додао је, били толико ужаснути да су Зеленском морали да дају списак од 35 људи умешаних у корупцију. Десет их је од тада отпуштено, рекао је.

“Амерички званичници и генерали су страшно љути на председника Зеленског јер узима за себе превише, краде знатно више од других. То је била главна порука коју су Американци хтели да пренесу Зеленском”, казао је Херш.

Прочитајте још:  Славјанск на корак од слободе (видео)

Русија је прошле године послала ноту земљама НАТО-а због испоруке оружја Украјини истичући да су САД и НАТО директно укључене у сукоб, јер, поред слања оружја, обучавају украјинску војску на територији Велике Британије, Немачке, Италије и других земаља.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *