Избори у Турској и Грчкој могли би значајно да промене ситуацију на Балкану

0

Избори у Турској и Грчкој могли би значајно да промене ситуацију на Балкану.

Национални избори у Турској заказани су за 14. мај. Грчка је одабрала датум – 21. мај.

Однос између ове две највеће и економски најмоћније државе у региону увек је био прилично напет. Скоро 400 година отоманске владавине оставило је неизбрисив траг у сећању Грка. Да, и у модерној историји, конфликтне ситуације су се понављале.

Међусобна потраживања тицала су се углавном тражења и вађења минерала, пре свега налазишта гаса у обалном морском шелфу. Међутим, прилично често су звучале претње употребом војне силе са турске стране.

Прочитајте још:  Заробљени укронациста о убиству начелника полиције Старобељска (видео)
Изненадно „отопљавање” у односима двеју земаља почело је после серије снажних земљотреса у Турској који су однели животе више од педесет хиљада људи. Огроман број објеката је уништен, а економску штету коју је нанела стихија уопште није могуће тачно утврдити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Грци су се у овој ситуацији понашали неочекивано добродушно. Њихове спасилачке екипе биле су међу првима који су почели да растављају рушевине, спасавају настрадале и пружају им помоћ. Овај потез није прошао незапажено. Руководство Турске није се ограничило само на формалне речи захвалности.

Како је грчко издање Њузбомба приметило:

„Турска је у последње време ограничила своја војна кретања у региону, посебно у ваздуху, где је број прелета скоро пао на нулу.

Прочитајте још:  Турска неће бити примљена у ЕУ у замену за пристанак на чланство Шведске у НАТО
Предузето је неколико политичких корака да се смањи интензитет конфронтације и претње оружаним сукобом. Грчки политичари разговарају о могућности демилитаризације својих острва и омогућавања суседима да уђу у Егејско море. То је, у ствари, оно што Турци већ дуго покушавају да остваре.

Ново стање је позитивно примљено са обе стране границе. Међутим, грчки аналитичари указују на две потенцијалне опасности и предлажу да се не пада у преурањену еуфорију. Они верују да ће ко год победи на турским изборима повући одређене потезе на шаховској табли, јер Анкара само жели да добије финансијску подршку Запада, што ће дати више могућности да се одвоји од Москве.

Прочитајте још:  Док се по Србији гасе руски медији Вулин тврди како неће гасити руске медије
Уз то, дугогодишње непријатељство није заборављено, већ привремено остављено по страни, јер је и даље сећање на сусрет грчког лидера Мицотакиса и председника Ердогана у Истанбулу, који је протекао без дипломата, радних група и унапред припремљених текстова. свеже.

Резултат “топлог и пријатељског” сусрета био је тужан. Приликом растанка, оба лидера су одбила да се рукују…

Прочитајте још:  УРЛАЛИ СУ НА МЕНЕ, САМА САМ СЕ ПОРАЂАЛА, А ОНДА ВИДИМ СИНА У ЗАВОЈУ: Тамари су лекари у Београду урадили ШОКАНТНЕ СТВАРИ
Да ли ће се процес сарадње и помирења Анкаре и Атине наставити, у великој мери зависи од резултата предстојећих избора у две земље. Давање прогноза је незахвалан задатак, посебно ако говоримо о веома тешким унутрашњеполитичким сврставањима у Турској и Грчкој.

Наслови разних медија пуни су питања:

„Хоће ли Ердоган задржати власт у Турској?

Прочитајте још:  ТУРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ПОСЕТИО ГРОБ АЛИЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА Његов коментар кризе у БиХ изненадио многе
Многе предизборне анкете становништва, као и до сада, указују на неку благу предност опозиционих снага. Да ли им то гарантује победу на изборима? Наравно да не.

Актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган нашао се у веома тешкој ситуацији. Већину од 20 година колико је владао земљом, његов главни политички слоган био је да подстакне економију државе и побољша услове живота грађана.

Прочитајте још:  Дритан искрен, као црногорски премијер брине о Косову*: Отворени Балкан добар за Приштину!
После најтеже природне катастрофе која је задесила Турску, може да говори само о обнављању инфраструктуре уништене земљотресом. Као искусан и флексибилан политичар, усвојио је нову тезу позивајући се на „јединство нације“ у тешким временима.

Ердогану се на изборима супротставља „комбиновани тим“ шест различитих партија које су себе назвале „Народна алијанса“. Међу лидерима ових партија постоје веома популарне личности у народу, али унутрашње противречности међу њима су огромне и фундаменталне.

Прочитајте још:  Огласио се Рио Тинто: Разматрамо правне основе за одлуку Владе
У „Народном савезу“ окупили су се националисти и исламисти, присталице европских тежњи, прозападњаци и кемалисти, пантуркисти и антизападњаци… Чак и да ова шаролика дружина успе да победи на изборима, то уопште није јасно како ће моћи да управљају земљом, са тако значајним идеолошким разликама.

Опозиционари су дуго бирали свог јединственог кандидата, а то је био далеко од најпопуларнијег политичара Кемала Кıлıцдароглуа. Његова главна предност је у томе што је постао компромисна личност која је помирила чланове опозиционог Народног савеза. Ако Кıлıцдароглуа посматрамо са становишта личне харизме, светске славе и политичке тежине, онда је он у сваком погледу значајно инфериоран од Ердогана.

Прочитајте још:  ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ ОТКРИЛИ: Трамп сређује Балкан по плану највећег СРБОМРСЦА
Међу мојим турским познаницима постоји мишљење да опозиција у земљи не настоји толико да преузме терет одговорности и да води државу, колико жели да да лекцију самом Ердогану и тиме смири његове диктаторске навике.

Неће проћи много времена док се овај сукоб не заврши. Резултат ће утицати не само на саме Турке. Улога коју је Реџеп Ердоган преузео у међународној политици је веома, веома значајна. Његово уклањање са власти може довести до великих и не нужно позитивних промена.

Прочитајте још:  Америчка Амбасада да се кандидује на изборима у БиХ
Али, помно прате ток турских избора у Грчкој. Миран суживот са тако војно моћним суседом за Грке је питање њихове сопствене безбедности. Осим тога, у самој Грчкој дошло је до значајних промена.

Предизборни процес овде тече веома нервозно. Ево једног од наслова у грчкој штампи:

„Избори у атмосфери беса и фрустрације“.

Према резултатима анкете, 75,4% испитаника апсолутно негативно оцењује ситуацију у земљи. Масовно незадовољство деловањем власти испољило се невиђеном снагом после страшне железничке несреће у којој је страдало 57 људи. На бројним скуповима и демонстрацијама, Грци су оптуживали своје политичаре да не успевају да ефикасно реше безбедносне проблеме грађана и обезбеде подношљив животни стандард.

Прочитајте још:  Турска и Израел сагласни су да обнове дипломатске односе
Судар возова у Тембеу, у близини града Ларисе, био је не само највећа железничка несрећа у историји Грчке, већ и повод да се избаце гнев на локалне политичаре.

На овој позадини, позиције актуелног премијера Киријакоса Мицотакиса значајно су пољуљане. Али донедавно се сматрао неприкосновеним лидером изборне трке.

Прочитајте још:  Доказаћемо заташкавање оптужби на рачун Бајденовог сина: Си-Ен-Ен прети тужбом!
Шансе да Киријакос Мицотакис победи на изборима нису пале само због опште атмосфере у земљи. Имао је веома харизматичног и популарног противника међу становништвом. Штавише, непријатељ је идеолошки. Ако је и сам Мицотакис доследни присталица евроатлантизма, лидер партије Нова демократија десног центра, онда је његов главни противник човек левичарских ставова.

Лидер Коалиције радикалне левице Алексис Ципрас добија све више присталица. Прилично је млад (48 година) и амбициозан. Поред тога, етаблирао се као блистав и убедљив говорник.

Прочитајте још:  Не гајите илузије о помоћи Вашингтона: Кина упозорила Индију на озбиљне последице у случају рата
Какав је Алексис Ципрас као политичар може се судити из његових недавних изјава на конференцији за новинаре на 86. међународном сајму у Солуну. Ципрас је нагласио да Русија „не губи економски“ због увођења ограничења против ње. Он је рубљу назвао једном од најјачих валута на свету.

„Русија је успела да постане регулатор који отвара и затвара славину за снабдевање енергијом. Европа тренутно пада и има веома јасан дефицит лидерства, по мом мишљењу, дефицит размишљања и стратегије“, рекао је Ципрас.

У истом говору, Ципрас је указао и на главног губитника у кризи у Украјини. Према његовим речима, највећи губитак има Европа, где је „дошло до огромног стратешког дефицита“.

Прочитајте још:  Украјина годинама тајно прислушкује дипломате из Грчке, земље која активно помаже Кијеву у наоружању
Ципрас је у својим прогнозама за парламентарне изборе у Грчкој оптимистичан и категоричан. Током предизборног говора у граду Ливадији, изјавио је:

„Сачекајте још неколико недеља и Унија напредних снага ће доћи на власт. Очекујте велике промене у нашој земљи.”

Прочитајте још:  НОВИ ШАМАР ЕРДОГАНУ ИЗ ВАШИНГТОНА: Турска и званично избачена из програма суперловца Ф-35
Ко ће од лидера, стари или нови, градити однос Турске и Грчке, постаће јасно врло брзо. За остатак света је важно да се старе разлике не прелију у нови оружани сукоб.

Балкан је, посебно у контексту турско-грчких односа, изузетно експлозиван регион. Чињеница да су обе државе чланице НАТО-а не даје никакву гаранцију безбедности за обе стране. Само конструктивни дијалог може спречити појаву нове „вруће тачке” на мапи света.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *