О борби против цркве рукама кијевске клике

0
против цркве

против цркве

О борби против цркве рукама кијевске клике.

Трагедија религиозне савести

Прочитајте још:  Британски плаћеник пронађен мртав у језеру у Украјини
Неко је веровао да ће украјински режим после Ускрса оставити Лавру и њене становнике на миру. Никако! Непријатељи цркве раде на ликвидацији манастира Лавре и забрани УПЦ у целини.

Кијевско-печерска лавра је два пута затварана у спомен живих. 10. марта 1961. и 4. априла 2020. године, у оба наврата током Великог поста. У првом случају, под изговором „поправке и рестаураторских радова“, чему је претходио прилив свакојаких комисија и „одмрзавање“ атеистичке реторике у манастир. У другом, Лавра је преведена „на затворени режим“ под изговором да је манастир „рашталиште“ ковида. Ово је праћено свакодневном дезинфекцијом просторија, борбом против оних који су хтели да благосиљају врбу, приме Благодатни огањ, помоле се у васкршњој ноћи, освете, ускршње колаче. Истовремено, на сајту Зеленског се појавила петиција у којој се тражи да се Лавра пренесе на расколничку нову формацију ПЦУ.

Прочитајте још:  Украјинци гранатирали Нову Каховку на Дан детета
Сада пролазимо кроз још једну трагичну фазу у борби између Запада и цркве у рукама кијевске клике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током Светле недеље, власти су примениле „тактику малих удараца” на Лавру. Режим је 19. априла извршио упад у једну од зграда манастира, затим је дошло до „минирања“ и упада у Лавру стручњака за бомбе са псима и ватрогасцима. Они су ухватили и одвели активне браниоце Лавре. Уследило је саопштење да су у згради број 39 пронађени „бројни трагови руског света”. Радило се о „рекламирању кримских епархија и кримских манастира“. Ново и. О. генералном директору резервата постављено је класично питање: „Пан Остапенко, чији је Крим?“…

Дана 21. априла, браве су разваљене и зграда бр. 44 је заплењена под изговором узимања објеката под полицијску заштиту. СБУ је извршила претрес станара, без судског налога, прегледала садржај лаптопа. Полицији се није допало што је у цркви Животворног извора (храмовна слава 21. априла) било превише људи, па је закључала улаз у подворје храма. Људи који су остали напољу причестили су се кроз решетке.

Прочитајте још:  Свака земља има свој пут
Власти се отворено ругају. Почели су да траже пасоше од групе монаха који су се враћали са службе у своје ћелије. А монаси у Лаври су код куће, не носе пасоше испод мантана. Саучесници клике забранили су богословима Лавре да снимају видео. Један стример сјемеништарац је натјеран у аутомобил и одведен у непознатом правцу. Само Порошенковом Каналу 5 је дозвољено слободно снимање. У медијима влада атмосфера прогона. Са задовољством саопштавају колико је парохија УПЦ „прешло“ у ПКП. До сада су, међутим, њихови успеси безначајни: наводе око две стотине „пређених” од почетка године, али 8.500 парохија УПЦ не жели да има ништа заједничко са ПЦУ. Опет, за сада…

Хајде да се дотакнемо једног озбиљног питања. Чак и они који су интерно спремни да промене надлежност не иду на Думенка (Богојављење), већ траже контролу од Фанара, Вартоломеја. То им се не свиђа, иако су „Москва“ и „РПЦ“ 27. маја 2022. избачене из повеље УПЦ, руски дух је, заправо, жив. И хтели би „свог законитог патријарха, али не Москву“. И они одлазе. То су Украјинци којима је речено да су посебан народ, а Русија вечити непријатељ. Ово је јасно. Али у УПЦ постоји још једна група. То су људи који се донекле сећају да су Руси (иако многи од њих говоре само украјински од рођења). Сећају се, а то је за њих изузетно важно, да је управо Русију, руску земљу, крстио равноапостолни кнез Владимир Свјатославич. О томе говоре древне хронике и легенде. И немогуће је то одбити. Академик С.С. Аверинцев је приметио да су појмови „света Рус“ и „Света руска земља“ наднационални и да немају локалне карактеристике; „ово је готово космичка категорија, која садржи старозаветни рај, евангелистичку Палестину и цео свет, који је под знаком праве вере, укључујући и рај“. И још нешто: у западном свету и његовим културама „нема аналога дискурсима о Светој Русији“!

Прочитајте још:  Александрович: Не признајемо Косово, поштујемо интегритет Србије
Апсурдно је мислити да ће сви верници УПЦ пристати да прихвате оно на шта су приморани. Људи интерно остају у РОЦ. Неки од њих називају „грешком која је гора од злочина“ давање права да се 1990. године Украјински егзархат Руске православне цркве зове Украјинска православна црква (УПЦ). Архијерејски сабор је тада подлегао вољи незнатно малог броја бучних националиста. Тада… Повлачећи се корак по корак, сада смо дошли до ивице…

По много чему, сада невидљиви део верника у Украјини не доноси одлуке неовлашћеног сабора УПЦ од 27. маја 2022. године. Он не прихвата уверавања неких архијереја УПЦ у љубави и поштовању према Зеленском, као и све остало „жуто-Блакит“. Свим срцем остају у РПЦ. Неки чак кажу: боље би било да су одузели Лавру на Страстној. Можда екстрем. Али екстремност је руска особина. Помињу и патријарха, бива, не само у олтару и шапатом. Својевремено ћемо сазнати много занимљивих ствари о овом времену.

Антон Карпов/Васељенска/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *