ХРВАТСКИ УСТАШКИ ИДЕНТИТЕТ: Непојмљива величина усташког злочина

0
усташког

(фото:Википедија)

ХРВАТСКИ УСТАШКИ ИДЕНТИТЕТ: Непојмљива величина усташког злочина

На ногама, стојећи у рупи, одвојени од најмилијих и најрођенијих, ударац маљем у главу или потиљак прекинуо им је сваку мисао и наду да ће преживети

Сећање на жртве усташког геноцида у Доњој Градини у Другом светском рату уз полагање венаца и помен, државни врх Републике Српске и Србије одржаће у недељу на том спомен подручју.

Козарска Дубица је тада изгубила половину свог становништва, а сведочења о страдању предака чувају и преносе с колена на колено, пише РТС.

На ногама, стојећи у рупи, одвојени од најмилијих и најрођенијих, ударац маљем у главу или потиљак прекинуо им је сваку мисао и наду да ће преживети.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ово је нешто што је било заборављено у периоду када је била идеологија братства и јединства. Знали су они људи чији су преци страдали на овом месту, али се о томе некако мање говорило. Међутим, у ова новија времена све више се говори о томе, све више баке и дедови се отварају према својој унучади, а исто тако кроз школске програме ученици могу да сазнају било у својим клупама било да долазе у спомен подручје Доња Градина“, наводи Тања Тулековић, Директорка Спомен-подручја Доња Градина.

Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица истиче како наука каже да народ који не прати своју историју, који не учи на својим грешкама брзо нестане, и биолошки се изгуби у будућности, постане неки други народ.

„Свакако ово треба подржати и ако ништа друго те наше претке који су доле дали живот само јер су били православци, Срби, не смемо их никада препустити забораву“, сматра Рељић.

Прочитајте још:  Не постоји “територијални” геноцид

Усташки злочин геноцида је планиран систематски

Годишње спомен подручје посети од 10 до 15 хиљада школараца и страних туриста, који тек тада спознају разлику између логора Јасеновац и Доње Градине. Изградњом меморијалног центра биће доступнији садржаји, презентације, документи, фотографије, предмети који сведоче о страдању за време НДХ.

„Када уђу у овај амбијент, када виде све те остатке усташке творнице сапуна, тополу ужаса, онда самим тим добију стваран осећај димензије и величине тога злочина који је заиста непојмљив. Када погледате распоред и димензије тих гробница схватите да је овде, односно то је доказ да је у Доњој Градини усташки злочин геноцида планиран систематски. Значи, скелом преко реке Саве превожени су логораши директно у Доњу Градину на ликвидације“, додаје Тулековићева.

Поред записа, докумената, предмета, највише сведочанстава се у Козарској Дубици преноси усменим путем, са колена на колено.

„Ево ја сам дијете које потиче из такве страдалачке породице, моји су дједови убијени тамо и по оцу и по мајци. Моја мајка је рођена у ропству, мој отац је рођен такође у логору. Кад су се вратили, вратили су се на згаришта, то је трагедија коју не причам само ја лично, нема куће овде у Козарској Дубици која није дала барем једну, двије жртве“, указује Рељић.

„Мој покојна бака је увијек причала о томе како је она била, како је био дјед, ту су и страдали, и мајка је била, али је била дијете и на крају остала је жива“, прича једна од мештанки Козарске Дубице.

Мештанин Драган Николић каже да је прича његове фамилије та да су и са очеве и са мајчине стране дедови убијени, један директно у Јасеновцу, а други као члан партизанског покрета настрадао у бици на Козари.

Прочитајте још:  Усташки симболи испред православног гробља у близини Сиња

„А његова фамилија која је нађена у селу одведена је у логор Јасеновац и Доњу Градину гдје се од њих четворо дјеце двоје вратило и моја бака, односно мајка од те дјеце“, додаје Николић.

Према броју убијених, Јасеновац је трећи на светској листи логора, а по бруталностима које су почињене у њему, први, сматрају историчари.

Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница Доња Градина подсећа и чува од заборава.

Кошуте, Баре, Бријестови, Јасен, Храстови, Тополе, Тишина…имена су гробних поља која се налазе у Доњој Градини на 116 хектара највећег стратишта и губилишта логора Јасеновац из Другог светског рата, где су брутално убијани они који су били Срби, Јевреји или Роми.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *