Нешто се спрема: Вучић најављује промене у спољној политици

0
вучић

Александар ВУчић (Фото: Фото: Глобал Лоок Пресс/Томас Ткачик)

Нешто се спрема: Вучић најављује промене у спољној политици.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће, након јучерашњег гласања у Савету Европе за чланство тзв. КиМ у ту организацију, доћи до дубинских и суштинских промена у спољној политици Србије.

Прочитајте још:  Тумори и даље најчешћи узрок инвалидности у Србији
Он је након доделе диплома младим докторима и медицинским сестрама и техничарима рекао да је на седници Владе Србије, којој је присуствовао на захтев премијерке Ане Брнабић, рекао да не смемо да „сечемо руку” и прекидамо односе са свима у свету.

„Хвала Мађарској, Шпанији, Кипру, Румунији, Азербајџану, Грузији, људима који су подржали међународно јавно право и повељу УН. Не смемо да заборавимо шта су учинили за нас и морамо увек да знамо да су нам ове земље испред свих других”, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Отворено писмо Бошку Обрадовићу преседнику Двери од бивших, садашњих и будућих сабораца (одговор на његово отворено писмо)
Према његовим речима, у складу са тим биће донети акти у вези стратегије безбедности, али и стратегија спољне политике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Радићемо на томе са елементима да у спољној политици водимо рачуна о билатералним односима, не излазимо из граница реципрочности – ако неко не поштује наш територијални интергритет зашто бисмо ми поштовали њихов. Зашто бисмо штитили нечији територијални интегритет по сваку цену ако су они против нашег. То нису тектонске, али су дубинске и суштинске промене у политици и одговоран однос према нашој земљи”, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Линта: Уложити протест због лика Тесле на хрватској кованици евра
Како је рекао, јуче је бити уздржан у Савету Европе било исто као да су гласали за чланство тзв. Косова.

„Зато од налогодаваца имате награде, али не очекујте то од нас и не очекујте да будемо куче које ће да плези пред вама и моли за милост. Биће дубинских и суштинских одлука по питању декларацаија и резолуција. На скупу СЕ између 15. и 20. маја очекује се да се свих 46 једногласно изјасне о територијалном интегритету Молдавије и Украјине, ту је и Грузија, па ћемо да видимо нашу одлуку. Одлука мора да буде донета консензусом, не би било лако да будемо против, али да не прејудицирам, још ћемо о томе да размишљамо”, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Управљачки тим за ЗСО: Према немачком амбасадору - Албанци би требало да уређују живот Срба на КиМ
Он је додао и да се знало да у Савету Европе постоји потребна већина, како од чланица ЕУ, тако и од земаља кандидата које беспоговорно слушају Брисел и Вашингтон.

„Ништа неочекивано. Неочекивана је само одлука Мађарске и бескрајно сам захвалан Орбану на томе. Замолио сам га за викенд да размотри позицију Србије и очекивао да буду макар уздржани. Они су се показали као највећи пријатељи и гласали против. Хвала Орбану и Сијарту. Они су то радили на гласан начин”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Лопов, лажов, мафијаш, непријатељ...: Вучић о коалиционим партнерима
Истакао је и да је познато да земље ЕУ признају независност, и да је одлукама појединих био разочаран.

“Ми никада нисмо били уздржани по питању територијалног интегритета Украјине, а да ли сте уздржани. Ми никада нисмо били уздржани. Украјински представници су тражили паузу у раду да би се консултовали и онда су донели одлуку да буду уздржани. За Грчку је одлука да гласају била очекивана на основу потеза претходних месеци и година”, рекао је он.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *