Ратни злочин окидач за крвави сукоб: Нови снимци са места убиства војника ЈНА у Словенији 1991.

0
јна

Тужилаштву су достављени нови снимци са места убиства војника ЈНА 1991. године

Тужилаштво за ратне злочине у Београду води истрагу убиства тројице припадника ЈНА, које је било увод у рат и распад Југославије.

После више од три деценије, постоје назнаке да би могао да буде расветљен један од првих ратних злочина почињених на простору бивше Југославије, пише РТС.

 

Војници ЈНА Бранко Седлар и Османи Неџмедин, као и капетан Слободан Пантелић, убијени су крајем јуна 1991. код граничног прелаза Шкофије у Словенији. У том тренутку на снази је било примирје успостављено после отцепљења Словеније и краткотрајних оружаних сукоба словеначких милиција и југословенске војске.

Истрага о томе после 32 године води се у српском Тужилаштву за ратне злочине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Тужилаштво за ратне злочине поступа у наведеном предмету, због постојања основа сумње да је у месту Шкофије у Словенији, у јуну 1991, извршен ратни злочин, када су убијени војници ЈНА Бранко Седлар, Османи Неџмедин и Слободан Пантелић”, наводе из Тужилаштва за ратне злочине за РТС.

О тачним околностима њиховог страдања нема много информација. Верује се да би расветљавању злочина могли да допринесу нови снимци с лица места, достављени Тужилаштву. Изјаве су дали и чланови породица убијених, међу њима и брат капетана Пантелића. Тврди да су убијени из заседе, током покушаја да преузму храну из оближње карауле ЈНА.

“Ја желим исход овога случаја, да знам који је тај злочинац, који су то злочинци, у множини, није то један учесник, убили мог брата и двојицу војника, то ми је жеља да сазнам и остаће и даље. И хоћу да држава наша садашња, што кажу просто речено, истера дело на видело”, рекао је Петар Пантелић, брат Слободана Пантелића.

Прочитајте још:  Сећања на агресију НАТО-а – муке цивила и херојство војника

Заступник породица страдалих убиство код прелаза Шкофије карактерише као ратни злочин зато што је, указује, реч о недозвољеном начину ратовања. Расветљавање је, каже, важно да се историја не би поновила.

“Смирај душа сродника жртава почиње онога тренутка кад им се уруче посмртни остаци, а завршава се када извршиоци злочина буду осуђени. Тај смирај душа је од изванредног значаја за опстанак мира међу људима, а тиме и међу народима, тиме се изриче и друштвено-морална осуда чина и спречава да људи узимају правду у своје руке. Томе суђења служе, та осећања немају националност, веру нити расу”, рекао је Душан Братић, адвокат.

Kаже и да је у Словенији почињено много више злочина него што се у јавности говори. За свега неколико дана сукоба, подсећа, убијена су 44 војника и цивила на служби у ЈНА, а рањено 189. Већина су били војници на служењу обавезног војног рока.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *