Први пут у новијој историји Суботице Срби већинско становништво

0

Први пут у новијој историји Суботице Срби већинско становништво.

Резултати пописа становништа рађеног крајем прошле године показали су да у Суботици живи 123.252 људи, од којих је 38.174 Срба и 37.200 Мађара, те је први пут у новијој историји Суботице српско становништво већинско.

Према подацима Републичког завода за статистику у односу на попис из 2011. године, сада има 80 људи припадника српске мање, док је припадника мађарске националне мањине чак 13.269 мање, наводи се на сајту Суботица.ком.

Прочитајте још:  Небеска Литургија, незаписани део који наговештава…
Додаје се да је знатно смањен и број Хрвата, којих сада има 10.431 док их је пре деценију било 14.151, а као Буњевци се изјаснило 9.060 људи, што је за скоро 4.500 мање него на прошлом попису, јавља Танјуг.

У Суботици живи 3.432 Рома, 2.187 Југословена, неизјашњених је било 13.380, док је ванземаљаца, вилењака, хобита, џедаја и других виралних ликова 5.901.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ЕКСКУРЗИЈЕ безобразно скупе, 5 ноћења НА ПЛАНИНИ 39.000: У школи на Карабурми се НИЈЕДНО ДЕТЕ није пријавило
Члан Удружења „Арсеније Чарнојевић” Сава Стамболић је рекао да се из тих података може видети да Суботица остаје, као што је вековима и била, првенствено словенски град – где 59.852 становника деле суштински исто порекло и основе језика.

„Они су апсолутна већина од изјашњених и то се није мењало. Друга карактеристика града, која се не мења и која га обележава, јесте римокатоличка вероисповест већине његовог становништва, што га чини јединственим већим градским центром у Србији и пружа му могућност да и даље буде мост и место сусрета између Западног и Источног хришћанства”, објаснио је Стамболић.

Додаје да је огромна разлика у односу на 2011. годину то да су суботички Срби, по први пут од 16. века, стекли статус релативне већине становништва, односно најбројније етничке групе у граду, те да ће у даљој историји и развоју града кључну улогу играти српски и мађарски народ у њему.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *