Геодетски завод о хакерском нападу: Подаци грађана нису угрожени

0

(фото: дпа)

Нема купопродајних трансакција, обустављено је издавање грађевинских дозвола и нема могућности за узимање листова непокретности нити давања хипотекарних кредита, наводе из РГЗ-а.

Интензивно се ради на провери информационог система Републичког геодетског завода (РГЗ) који је превентивно закључан због хакерског напада, каже Маја Радовић из РГЗ-а и истиче да подаци нису угрожени и да грађани не треба да брину.

Радовић је рекла да се систем пажљиво проверава, део по део, и да је акценат на безбедности података због чега ниједан стручњак не може да каже колико је времена потребно да се све врати у нормалу.

„Немамо информацију да се десила крађа било ког податка”, рекла је Радовићева у на К1 телевизији, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Полицијска управа Града Београда није одобрила скуп "Нема Србије без Косова и Метохије", планиран за 2. фебруар испред Скупштине Србије
Додала је да приступ систему немају ни запослени ни спољни корисници преко којих би, како каже, хакери могли да наставе да нападају, истичући да су они који у систем улазе онлајн највећа опасност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према њеним речима, примећене су хакерске активности и према другим државним институцијама, а напад на Републички геодетски завод је, истиче, део системског напада према целокупној инфраструктури државе Србије.

„Напад не би требало да се ни на који начин одрази на безбедност података и апелујемо на стрпљење грађана. Е-катастар и е-шалтер имају најважнију улогу и приоритет су за пуштање у рад”, навела је Радовићева и нагласила да не постоји разлог за забринутост.

Она је навела да су у уторак ујутро примећени напади на ИТ инфраструктуру РГЗ и да је примећено да је дошло до претње ИТ систему због чега је, каже, превентивно одмах све закључано.

„Системи су много шири од катастра, јер обухватају и комплетну националну инфраструктуру геопросторних података. Основ суверенитета сваке државе су геопросторни подаци и то је став УН-а. Овај напад се зато посматра и као напад на Републику Србију и на њен суверенитет”, рекла је Радовићева.

Прочитајте још:  Хаос широм Србије због ОЛУЈНОГ ВЕТРА: Чупа стабла, скида кровове, носи сплавове…
Додала је да РГЗ има подршку тима стручњака који се баве сајбер безбедношћу из Тужилаштва за високотехнолошки криминал, МУП-а, БИА-е и других државних органа, те да се интензивно ради на откривању узрока, форензици, спречавању проблема и заштити података.

Говорећи о ефектима закључавања система, Радовићева је казала да нема купопродајних трансакција, да је обустављено издавање грађевинских дозвола и да нема могућности за узимање листова непокретности нити давања хипотекарних кредита.

Навела је да базе РГЗ садрже податке о 18 милиона парцела, али да постоје резервне копије свих података.

„Све што постоји у дигиталном, постоји и у папирном облику. У најгорем случају, када би се и догодило да све нестане, сва документација постоји у архивама. Једино што тренутно изазива нервозу је то што тржиште непокретности не функционише и што послови не могу да се обаве”, казала је Радовићева.

Прочитајте још:  Саслушан Радоичић: Терети се за тешка дела против опште сигурности, негирао кривицу
Додала је да су грађани само тренутно спречени да обављају купопродајне активности и да неће бити пада, већ да је реч о застоју на тржишту некретнина.

„Чим систем буде поново функционалан, грађани ће обавити све своје послове и купопродаје. Мало ће само да причекају и да се стрпе. Скупље је да брзо пустимо у рад системе и да они остану незаштићени него да причекамо”, казала је Радовићева.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *