Дан када су у Одеси запалили живе људе из мржње према Русији!

0
одеси

Годишњица Злочина у Одеси www.globallookpress.com © © Nina Liashonok

Дан када су у Одеси запалили живе људе из мржње према Русији!

Сукоби на улицама Одесе тог 2. маја 2014. године нису слутили ни на шта добро. Од самог почетка имали су све предуслове да прерасту у крвави обрачун, али тешко се могло претпоставити да ће се завршити паљењем живих људи, за које је окупљена руља сматрала да заслужују страшну смрт јер су Руси или проруски орјентисани.

У Украјини је већ почело да се кува оно што данас многи називају грађанским ратом: од краја 2013. до почетка 2014. године догодили су се сукоби у Кијеву између владе Виктора Јануковича и прозападне опозиције, масовне демонстрације у којима су падале и људске жртве буктале су и довешће на крају до нелегалне смене тадашњег председника Јануковича крајем фебруара 2014. године.

У Одеси су се тог 2. маја на улицама града нашле присталице јединствене Украјине, у шаторском насељу на Куликовом пољу камповали су проруски демонстранти, присталице федерализације, а у град су стигли и фудбалски хулигани на утакмицу Черноморца из Одесе и Металиста из Харкова. Уз то, да бране “своју ствар” ту су били и припадници Десног сектора. Многи наоружани палицама, ланцима, молотовљевим коктелима, са шлемовима.

У масовној тучи дошло је и до пуцњаве, молотовљевим коктелима заусти су шатори на Куликовом пољу, али тај пожар био је само увод у онај још страшнији који се догодио у оближњој згради Дома синдиката где су пред украјинским националистима, хулиганима и разјареном руљом побегли проруски демонстранти. Полиција је већ пре тога изгубила контролу над оним што се дешавало на улицама, међу грађанима Одесе и није никог штитила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Пентагон: Показаћемо Русији сву моћ наше нуклеарне модернизације

Стотине људи нашло је заклон у згради Дома синдиката коју су запалили они окупљени испред ње, врло еуфоричино, судећи по телевизијским снимцима.

Према изјавама оних који су се нашли у згради, на оне који су покушавали да побегну од ватрене стихије пожарним степеницама пуцано је из ватреног оружја, није дозвољен приступ ни ватрогасцима, а вода у згради била је искључена. Оне који су покушали да се од ватре спасу искакањем кроз прозоре, маса је сачекивала на плочницима испред без милости се обрачунавајући с њима. Наводно је најмање осморо људи погинуло покушавајући да се спасе скоком кроз прозор.

У пожару је живо спаљено 48 људи, повређених је било 240.

“Цео свет је видео страшне снимке спаљених лешева. Још шокантније су биле по својој окрутности кошмарне фотографије и снимци на којима људи искачу кроз прозоре зграде, а неонацисти докрајчују рањене на земљи… Кијевски режим је поновио оно што су бандеровци учинили пре више од 80 година у белоруском Хатињу”, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поводом годишњице злочина у Одеси.

На девету годишњицу ових страшних догађаја она је подсетила да опсежна истрага о овим догађајима никада није спроведена.

“Починиоци злочина нису кажњени. Штавише, многи од оних који су се нашли на снимцима и јасно се види како се баве масакром над живим људима, не само да су остали на слободи, већ се баве јавним активностима у украјинској држави. И да вас подсетим да је то иста држава која је изјавила да ће бити предводник демократије у региону”, навела је Захарова.

Прочитајте још:  Да ли је софтвер из Србије „појео” Трампу гласове

Како је додала, кијевске власти су пронашле “жртвеног јарца” у лику бившег шефа милиције јавне безбедности Дмитрија Фучеджија, којег је Приморски окружни суд Одесе 18. априла осудио у одсуству на 15 година затвора под оптужбом за организовање масовних нереда и злоупотребу положаја, што је довело до трагичних догађаја.

“Паљење људи је злоупотреба службеног положаја, а њихово докрајчење су, по свему судећи, масовни нереди? И тако је све тамо”, закључила је Захарова.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

https://youtu.be/cDCLe6GfxGY

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *