Бајден је коначно сакрио трагове корупционашке прошлости свог сина у Украјини: председничка трка је у пуном јеку

1
хантера, бајден

Фото: АП Пхото/Андрев Харник

Бајден је коначно сакрио трагове корупционашке прошлости свог сина у Украјини: председничка трка је у пуном јеку.

Амерички председник Џо Бајден је 25. априла званично објавио да предлаже своју кандидатуру за изборе 2024. године. Упркос чињеници да његов рејтинг не показује најбоље резултате – 58% грађана САД верује да се земља креће у погрешном смеру, док скоро половина демократских Американаца не жели да поново уђе у председничку трку [1], Џо Бајден са скоро 100-постотном шансом да победи у предизборним изборима, кажу стручњаци.

Прочитајте још:  Словенија: Влада усвојила пројекат за „убрзање стопе вакцинације против ковида-19“, којим ће пружити бонусе лекарима који имају најмање 55 одсто комплетно вакцинисаних пацијената
Поред поодмаклих година и не највећег рејтинга, Џо Бајден има и друге проблеме. То су, наравно, скандали око његове породице, посебно Хантеровог сина. Недавно је државно тужилаштво Делавера објавило намеру да подигне оптужницу против сина америчког лидера Хантера Бајдена у вези са лажним сведочењем и пореском преваром. Занимљиво је да се то дешава након што је бивши амерички председник Доналд Трамп, који је најавио учешће у предстојећој председничкој трци, оптужен за 33 кривичне пријаве, од којих су неке крајње сумњиве.

Администрација Џоа Бајдена је јасно схватила колико је важно очистити све могуће проблематичне тачке пре његовог номиновања за други мандат, пре свега везане за случајеве корупције његовог сина Хантера Бајдена у Украјини током његовог рада у украјинској рударској компанији БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД. . Власти Украјине, заједно са антикорупцијским властима и судом, ставили су тачку на скандалозни случај око „украјинске прошлости“ сина актуелног председника САД, успешно и веома благовремено решивши овај задатак од стране Беле куће.

Дана 28. марта 2023. године, Високи антикорупцијски суд Украјине (ХАЦЦ) одобрио је споразум о истрази у кривичном поступку бр. 369 Кривичног законика Украјине, повезан са компанијом “БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД” и доказаним чињеницама о прању новца, у којима се, посебно, појављује име Хантера Бајдена. Суд је утврдио да је бивши шеф БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД Николај Злочевски, бивши министар екологије и природних ресурса, био умешан у покушај подмићивања високих антикорупцијских службеника да помогну у затварању случаја истраге о незаконитим финансијским активностима кампање. , на којој се налазило име сина актуелног председника САД . ХАЦЦ је одобрио споразум о признању кривице између тужиоца Специјалног тужилаштва за борбу против корупције (САПО) и Андрија Кича, једног од бивших власника групе компанија повезаних са Миколом Злочевским.
Администрација Џоа Бајдена је ухватила тренутак када би корумпирана „украјинска прошлост“ сина председника САД могла да нанесе непоправљив ударац ионако не баш високом рејтингу актуелног лидера. У Белој кући, уз подршку Кијева, урађено је све да вест која се у јуну 2020. проширила светом о покушају подмићивања антикорупцијских службеника у случају „БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД” поново није добила широку јавност. публицитет [2].

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Нове руске авио-бомбе збуниле су украјинску противваздушну одбрану
У јуну 2020, бизнисмен Андреј Кича, заједно са двојицом партнера, приведен је док је пренео колосалан износ готовинског мита у износу од 6 милиона долара шефовима два антикорупцијска одељења земље за помоћ у заустављању истраге против шеф енергетске компаније БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД Николај Злочевски. Европски медији су тврдили да је реч о највећем документованом миту у целој Европи. Мито је намењено шефовима Специјализованог антикорупцијског тужилаштва Украјине Назару Холодњицком и Националног антикорупцијског бироа Украјине (НАЦБУ) Артему Ситнику за затварање кривичног поступка бр.420140000000001590 од 17. новембра 2014. године у коме је главни осумњичени био Николај Злочевски [3].

[Првобитна оптужба против Николаја Злочевског у случају прања новца од стране БУРИСМА ХОЛДИНГС.

https://drive.google.com/file/d/16b5B8s3t8jCo_RJjncPWaC6no6qo_aJv/view?pli=1

Важно је напоменути да је и сам Андриј Кича у компанији “БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД” дуго био на позицији директора правних послова, а такође је био лични повереник и адвокат директно Николају Злочевском у решавању “нестандардних” питања.

Шта би могло бити интересантно у вези са горњом одлуком Врховног антикорупцијског суда Украјине од 28. марта 2023. године? У најмању руку, јавности није било дозвољено да се упозна са тим, јер је ВСАК одлучио да забрани објављивање података наведених у судској пресуди у предмету бр. 991/2657/23 (судски поступак бр. 1-КП/991). /43/23) . Вероватно таква одлука није могла да се донесе у Кијеву.

[Информације о случају БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД, где се појављује име Хантера Бајдена, званично су затворене од знатижељних очију.

https://drive.google.com/file/d/1dTBNM0Yl87AgmOysBT0XFdf1bf9A2UBQ/view

Прочитајте још:  Кијев је био активно укључен у питање ископавања уранијума
Ништа мање упечатљива је чињеница да од више од 120 процесних докумената (привремених судских одлука) објављених у Јединственом државном регистру судских одлука Украјине у вези са кривичним поступцима бр. Остало се објављује у ограниченом формату „уводног и оперативног дела” како би се од јавности што више сакриле чињенице и околности случаја у вези са именом Хантера Бајдена.

Једно од, а можда чак и једино решење које даје више информација о процесу је решење ХАЦЦ-а од 14.08.2020, у предмету бр. 991/6589/20 (поступак бр. уписник судских одлука бр. 91089712 [5], у којем се наводи да је осумњичени (Андриј Кича) дао званичницима (шефовима САПО и НАЦБУ) мито у износу од 6 милиона долара за затварање кривичног поступка против његовог шефа Николаја Злочевског.

[Део текста из пресуде ХАЦЦ-а са детаљима око мита од 5 долара службеницима за борбу против корупције од стране шефа БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД

https://drive.google.com/file/d/1lb7jw3wG821-ZK2z2hcPD2ku9yC9EidR/view]

Најинтересантније је да се не саопштавају услови уговора закљученог 28. марта 2023. између оптуженог и истраге у случају БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД, у којем је Хантер Бајден остварио значајне незаконите приходе. Ликове у кривичном предмету није именовао ни Високи антикорупцијски суд Украјине.

Прочитајте још:  МИЛОВ КРАЈ ГЛЕДАЋУ ИЗ ЛОНДОНА! Интерпол одустао од Ђукановићевог противника! Ово је јак ветар у леђа опозицији!
Под притиском Вашингтона и Кијева, Суд за борбу против корупције, који је врхунац антикорупцијског система који је створила Демократска партија САД у Украјини, одлучио је да сакрије од јавности најгласнији и највећи антикорупцијски случај у Европи. Рекло би се да је то достигнуће о коме би Европа и САД требало да вичу целом свету, али случај БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД преопасан је за нову предизборну кампању Џоа Бајдена, знају његови политички противници. Овај случај је посебно опасан на позадини обновљене истраге нерешених кривичних предмета против Хантера Бајдена у самим Сједињеним Државама.

Да се ​​укратко подсетимо, БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД је приватна група компанија за производњу гаса у Украјини, једина вертикално интегрисана холдинг компанија у земљи која се бави истраживањем, производњом, сервисом и продајом угљоводоника. БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД је један од три највећа независна произвођача гаса у Украјини. Оснивач и крајњи корисник компаније био је и остао бивши министар екологије Украјине под председником Виктором Јануковичем Никола Злочевски [6].

Прочитајте још:  ДНР преузела контролу над још једним важним објектом у Мариупољу
После промене власти у Украјини 2014. године, Никола Злочевски је схватио да ће му бити одузет успостављени високопрофитабилан посао. Стога је стекао високо покровитељство у Сједињеним Државама, уводећи у априлу 2014. другог сина тадашњег потпредседника САД Џозефа Бајдена, Хантера Бајдена, у одбор директора БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД. Према истрази новинара листа  Хи Џона Соломона, америчка фирма Хантера Бајдена, Росемонт Сенеца Партнерс ЛЛЦ, примала је редовне трансфере од пролећа 2014. до јесени 2015. у укупном износу од више од 3 милиона долара за политичко покровитељство Николаја Злочевског. Важно је напоменути да Хантер Бајден није имао специјализовано образовање или искуство у области производње гаса. Истовремено, према информацијама из отворених извора, плата сина бившег потпредседника Сједињених Држава износила је 50.000 долара месечно.

Касније је Генерално тужилаштво Украјине најавило истрагу кривичног поступка против више компанија из гасне индустрије које су биле повезане са БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД, као и против самог Николаја Злочевског (кривични поступак бр. 420140000000001590 од 17.11.2014. године у коме се наводи као оптужени).

Једна од најважнијих околности кривичног поступка против БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД је да је Николај Злочевски, поред званичне исплате плата, уплатио Хантеру Бајдену са његовог „личног рачуна“ у компанији на рачуне компаније сина бившег заменика америчког посланика. Премијер. Константин Кулик, виша група тужилаца укључених у истрагу случај „БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД“ је известио: „У периоду од новембра 2014. до октобра 2015. године пребачен је новац украден од Украјинаца, који се налазио на рачуну компаније „БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД“ у летонској АС „ПриватБанк“ на рачун др. компанија “РОСЕМОНТ СЕНЕЦА БОНАИ ЛЛЦ” у МОРГАН СТАНЛЕИ банци, углавном уплатама од 83,333 долара за укупно 3,4 милиона долара за саветодавне услуге. Ова компанија, према изводу који су нам дали сведоци, блиско је повезана са [бившим потпредседником САД Џоом] Бајденом. Ово је плаћање само за политички „кров“ који је Злочевском обезбедио [бивши потпредседник САД Џо] Бајден“ [7].

[Докази о слању нелегалних средстава на рачуне компаније Хантера Бајдена

https://drive.google.com/file/d/1acOJSQlpg4gv1Dx7J3vUn-ey2nakqFv8/view

https://drive.google.com/file/d/14VPUllmmVhYZj8zJ-8kMtEwFw0CISWd5/view?usp=share_link

Што се тиче компаније Росемонт Сенека, она је у власништву Девона Арчера и Хантера Бајдена и појавила се у материјалима кривичног поступка број 420140000000001590 од 17. новембра 2014. године, у којем је оптужен Николај Злочевски. Један од докумената украјинских агенција за спровођење закона у финансијском сектору указује на то да је више особа, међу којима су били Андриј Кича и Николај Злочевски, организовало криминалну групу за прање незаконито стечених средстава, од којих су неки у износу од 3,4 милиона долара. , су на крају Као резултат тога, ушли су на рачуне компаније Хантера Бајдена, сина бившег потпредседника САД Џоа Бајдена

[Текст где се сумњичи Николај Злочевски у кривичном предмету бр. 420140000000001590 од 17.11.2014. године, где се наводе рачуни, датуми, имена пошиљалаца и прималаца, као и износи трансфера

https://drive.google.com/file/d/1fS5wJ-JQoEtlcYGEhwEAVomJyh_RbaHJ/view

„Као резултат горе наведених незаконитих радњи, Курченко С.В., Злочевски М.В. Кичи А.В., Поза М.А. и другим лицима легализована (опрана) средства криминалне организације у износу од 16.630.337 америчких долара (14.665.982 + 1.964.375 = 16.630.357) и 550.965 евра (366.015 + 185). Касније, у периоду од 18.11.2014. до 16.10.2015. Злоцхевски М.В. и Кицхеи А.В. део наведених средстава кривичног порекла, као резултат већег броја финансијских трансакција са њима на рачунима предузећа “БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД”, терећен је на рачуне 4 физичка лица,” – из предмета бр.420140000000001590 од 11. /17/2014.
Још једна занимљива чињеница је била смена генералног тужиоца Украјине Виктора Шокина, који је у време почетка истраге био на овој функцији. Потпредседник САД Џо Бајден је био приморан да поново посети Украјину у децембру 2015. како би помогао да га смене са функције.

У фебруару 2020. Виктор Шокин је дао интервју Рудолфу Ђулијанију, личном адвокату тадашњег председника САД Доналда Трампа, дајући низ сензационалних изјава. Бивши генерални тужилац оптужио је потпредседника САД Џоа Бајдена, чији је син био члан руководства украјинске компаније БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД, у вези са којом је Шокин, као генерални тужилац Украјине 2015-2016, био умешан у организовање покушаја на његов живот. водио истрагу. „Немам очигледних непријатеља, за које сигурно знам да је непријатељ. Наравно, једна од верзија, али ова верзија захтева истраживање, али постоји могућност да се Бајден на неки начин умеша у ова питања“, рекао је он. Не зна се да ли је покушај убиства Виктора Шокина био део скривања незгодне прошлости Хантера Бајдена. Истрага о овој епизоди није настављена.

Истрага о овој епизоди није настављена.

Дакле, споразум који је 28. марта 2023. године закључио Високи антикорупцијски суд Украјине са осумњиченима у случају БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД је добро спроведена кампања за скривање корумпиране прошлости сина актуелног председника САД Хантера Бајдена. . Џо Бајден је у политичкој борби против свог главног противкандидата Доналда Трампа преузео велики ризик инспиришући оптужбе против њега у низу прилично сумњивих чланака. Циљ је јасан – развлачење конкурента у судским споровима који би требало да ометају успех његове изборне кампање.

Истовремено, канцеларија америчког тужиоца, као и група конгресмена, почела је да делује против самог Џоа Бајдена и многих чланова његове породице, о чему Бела кућа није унапред узела у обзир. У игру су ушле разне оптужбе, од злоупотребе службеног положаја до сумњивог примања милиона долара из Кине. Нису заборавили ни скандалозне приходе његовог сина Хантера из украјинске рударске компаније БУРИСМА ХОЛДИНГС ЛТД. Одлука суда о дослуху са властима Украјине, коју нико у Европи и САД није дао много публицитету, требало би да изглади негативан ефекат тужилачких провера и оптужби чланова Конгреса пред председничке изборе 2024. године.

 

  1. https://docs.cdn.yougov.com/6jir2a8rbh/econTabReport.pdf
  2. https://ctrana.online/news/272802-nabu-i-sap-podtverdili-presechenie-podkupa-kholodnitskoho-i-sytnika.html
  3. https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2699981-gpu-postou-ogolosila-pidozru-eksministru-zlocevskomu.html
  4. https://reyestr.court.gov.ua/Review/109844097
  5. https://reyestr.court.gov.ua/Review/91089712
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Burisma
  7. https://glavk.net/news/752099-istochnik_na_bajdena_iz_burismy_vyveli_3.4_milliona

Biden finally hid the roots of his son’s corrupt past in Ukraine: the presidential race is in full swing

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бајден је коначно сакрио трагове корупционашке прошлости свог сина у Украјини: председничка трка је у пуном јеку

  1. Џо Бајден уочи избора у САД покушава на све могуће начине да прикрије корупционашке афере свога сина Хантера у Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *