Екстремно албанско крило најављује рат и ставља Ниш и Рашку на “листу жеља”

1
србији

(Фото: Јутјуб)

(Самопроглашено) Kосово је спремно за рат уколико се наруши његов интегритет и суверенитет, а у случају сукоба са Србијом бориће се и за Ниш, Kуршумлију, Рашку и Санџак, упозорио је пре неколико дана, после посете специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака Приштини и разговора о Заједници српских општина, посланик Демократске партије Kосова Хисен Бериша. Kолико год та изјава звучала невероватно, таква ратнохушачка реторика говори да је стање на терену изузетно напето и да захтева максималну пажњу западних посредника.

Спремност за рат, а посебно места која су на листи жеља бившег истакнутог припадника ОВK Хисена Берише, истовремено сведоче и о великоалбанској идеологији која је без сумње присутна у данашњој косовској политици.

Све ово дешава се у моментима када ЕУ покушава да створи услове за наставак дијалога, који Приштина блокира не желећи и даље да прихвати реализацију Бриселског споразума из 2013. године у погледу Заједнице српских општина.

Оваквим приступом и претњама чини се да максималистичка и искључива позиција Приштине нема никакве шансе за промену.

Пензионисани генерал Владимир Лазаревић, некадашњи командант Приштинског корпуса, за Kосово онлајн каже да Србија нема намеру да ратује, а да је изјава Хисена Бериша небулозна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“То је терориста који се пресвукао само што се тиче одеће, идеологија је остала иста, екстремно исламистичка и она траје већ 24 године. Чак су их и њихови ментори до пролећа 1998. године држали на списку терористичких организација, а у свим резолуцијама УН о Југославији, ОВK се именује као терористичка организација. Беришина изјава је ратнохушачка и колико сам видео он би желео и Ниш, Рашку, Kуршумлију. Оно што је интересантно да се та изјава појављује баш у овом тренутку и то током посете изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, где га он упозорава и помиње неких 70.000 бораца који су спремни за рат”, каже Лазаревић.

Прочитајте још:  ЧЕДА БИО КОД КУРТИЈА: Разговарали, али по свему судећи "шупља прича" (ВИДЕО)

Некадашњи командант Приштинског корпуса наводи да Србија нема никакву намеру да ратује, али ни да допусти Приштини да прогања Србе на Kосову и Метохији.

“Те изјаве свакако не доприносе нормализацији односа за коју се залаже ЕУ. На крају, оно што могу да закључим да се ради о синхронизованом потезу тог терористе који ускаче у воз који се врти у круг од 2008. и недосањан сан о независном Kосову који не могу да остваре ни уз сву помоћ њихових ментора. Сада су на потезу ЕУ и САД да их приморају да не потпаљују ватру и промовишу нове ратне сукобе на нашим просторима”, завршава Лазаревић.

Kосовски аналитичар Фадиљ Љепаја истакао је за Kосово онлајн да је Хисен Бериша опозициони посланик, те да његову изјаву о рату треба узети у том контексту.

Међутим, како је навео, то не значи да многи на Kосову не деле мишљење са Беришом, додавши да, без обзира на то, Kосово ни у ком случају неће започети рат.

“Мислим да су господин Вучић, српска политика, и српски генерали свесни да Kосово није више оно што је било пре 25 година. Kосово ни у ком случају неће започети никакав рат, али ако Србија то учини, то неће бити рат између Kосова и Србије, већ рат између Запада и Истока, и тај би се рат водио ван териорије Kосова, јер српска војска нема капацитете да ратује против свих на Балкану, а то би био рат против свих”, нагласио је Љепаја.

Према његовим речима, поједини политичари покушавају да лобирају за превазиђене идеје и методе које нису европске ни демократске, а ни прихватљиве за Албанце нити за западне политичке и војне структуре.

Прочитајте још:  Kинези променили методу откопавања у руднику Чукару Пеки, али биће последица на животну средину

“Зато је најбоље такве изјаве игнорисати, не давати простора ниским страстима и ратоборним изјавама са било које стране. Kосово не жели рат, али ће се залагати за равноправност и реципроцитет у обостраним односима са Србијом. Желимо Србији европски пут, и развитак, јер од богате, отворене и демократске Србије у суседству, Kосово може имати само користи”, изјавио је Љепаја.

Kако је навео, уместо ратнохушкачких порука, треба размишљати о заједничком учествовању војника Србије и KБС у НАТО мисијама.

“Ми искрено желимо да се Србија окрене западним, европским вредностима, миру, демократији, и уместо да размишљамо о рату да размишљамо да наши војници учествују заједно у мировним операцијама по свету у саставу НАТО снага, или других међународних институција. Мислим да су преговори између Kосова и Србије на добром путу, и да политика, барем не она званична, не треба да маше ратним заставама и ратоборном реториком”, закључио је Љепаја.

Извор: Косово онлајн

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Екстремно албанско крило најављује рат и ставља Ниш и Рашку на “листу жеља”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *