Мешање САД у турске изборе на страни опозиције

0
сад, американка

сад

Мешање САД у турске изборе на страни опозиције.

Турски опозициони председнички кандидат Кемал Кıлıцдароглу оптужио је 11. маја Русију да покушава да се умеша у председничке и парламентарне изборе у Турској, чији је први круг одржан 14. маја.

„Руски пријатељи, ви стојите иза завера, дубоко лажног садржаја и видео снимака који су јуче откривени у овој земљи“,  написао је Киличдароглу  на Твитеру (блокирано у Русији) на турском и руском. „Ако желите да се наше пријатељство настави и после 15. маја, макните руке са турске државе.

Прочитајте још:  Братски подељено: Пољаци се на друштвеним мрежама захваљују Украјини на уранијуму од британских граната
Кремљ је 12. маја демантовао Кıлıцдароглуове наводе. „Москва се не меша у унутрашњу политику других држава “ ,  рекао је Дмитриј Песков, који је рекао да су Киличдароглуови извори лажови и да Русија високо цени своје везе са Турском.

Кıлıцдароглу је касније рекао медијима да има „конкретне доказе“ који поткрепљују своје тврдње. Он је то саопштио након што се кандидат опозиционе странке Отаџбине Мухарем Инце повукао из трке 11. маја, наводећи као разлог кампању клеветања на интернету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„ Оклеветан сам лажним документима, аутомобилима које не поседујем, људима са којима нисам повезан, видео снимцима у којима заправо нисам, са видео снимком који је направљен од порно видеа добијеног са израелског порно сајта. – огорчен је Инс, оптужујући за клевету проповедника Фетулаха Гулена, који живи у САД и сарађује са америчким специјалним службама.

Фетулах Гулен је на челу међународног покрета мреже Хизмет, који турске власти називају Фетулах терористичка организација (ФЕТО).

Бинали Иıлдıрıм, бивши премијер земље и садашњи заменик председника АКП, оштро је осудио кампању против Инцеа, такође указујући на амерички траг: „ То је тактика ФЕТО-а да се наруши углед људи . “

Уклањање Инцеа из изборне трке користило је управо проамеричкој опозицији коју предводи Кıлıцдароглу: Инце је одузимао гласове њему, а не Ердогану.

Након овог говора, Инце, Тужилаштво Анкаре је најавило покретање истраге о наводима за клевету.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је 12. маја да „терористичка организација Фетулаха Гулена“ и Сједињене Државе стоје иза „кампања клеветања“ усмерених против Мухарема Инцеа, председника Отаџбинске партије.

Министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу, говорећи за ЦНН Турк, рекао је: „Мухарем Инце је нападнут на овим изборима. Напад је дошао споља. Порекло и извор напада су познати, јасно је ко га је извршио. Кривац је јасан. Кривац је ФЕТО и Америка“. Према Сулејману Сојлуу, ово доказује да се ФЕТО и САД мешају у изборе у Турској. Он је додао да је покренута истрага како би се тачно утврдило ко стоји иза напада на једног од председничких кандидата.

Непосредно пре почетка председничких избора у Турској,СНЦ да је америчко мешање у председничке изборе у Турској извршено преко компанијеизвестио је, који је повезан са француским обавештајним службама,Онлине Интеллигенс.

Прочитајте још:  Ердоган разговарао са Изетбеговићем
Портал Интелигенс Онлине  објавио је да је Пентагон изузетно незадовољан прогоном Сијера Неваде од стране турских власти, а Вашингтон дискретно ставља кључ у Ердоганов рад .

Власници Сијера Неваде  су амерички држављани, супружници турског порекла Фатих и Ерен Озмен. Фирма сарађује са НАСА-ом, ЦИА-ом и Пентагоном, посебно у области геопросторне интелигенције. На пример, једна турско-америчка фирма развила је Горгон Старе , даљински управљани систем авиона за континуирани надзор ( ВАПС ). Од марта 2011. године, авиони из овог система су свакодневно вршили дуге летове у неколико позоришта операција, пружајући блиску борбену подршку хиљадама сати.

Прочитајте још:  Михаило Меденица: Опрости, Русијо!
Компанија је више пута осуђивана због нечистоћа и лажи.

Тако је 2017. године тужилац Источног округа Калифорније  рекао да је СНЦ надувао цену савезних уговора у својим извештајима америчкој влади између 2007. и 2011. године, кршећи закон о лажним тврдњама. СНЦ је решио ситуацију без признања одговорности и плаћања 14,9 милиона долара.

2020. године, фирма брачног пара Озмен измислила је лажну истрагу о цурењу вируса корона из Вухана у Кини. СНЦ Мулти-Агенци Цоллаборатион Енвиронмент (МАЦЕ) објавио је извештај да је Институт за вирусологију Вухан затворен на неколико дана у октобру 2021. због цурења ЦОВИД-19 из лабораторије.

Извештај је жестоко критиковао и демантовао Тхе Даили Беаст . Амерички обавештајни званичници које је интервјуисао Ен-Би-Си такође су били скептични према извештају, назвавши га „веома слабим, а неке од налаза бесмисленим“.

Турски ТВ канал Сол.тв  пише да је Сијера Невада филијала ЦИА-е и да је њен власник Фатих Озмен оптужен за шпијунирање против Турске, а у САД су против њега подигнуте оптужбе за подмићивање.

Такође се наводи да је „Кемал Киличдароглу обећао, у случају његове победе на председничким изборима, да ће СНЦ-у доделити земљиште на престоничком аеродрому по имену. Ататурка да ради у војној индустрији и свемирској технологији , како би ова компанија могла да се такмичи са Ердогановим покровитељским Баикаром, који производи чувене беспилотне летелице Баирактар, и избаци Бајкара са тржишта.

Прочитајте још:  Рок певачица скинула украјинску заставу са зграде градске администрације
Азербејџански телеграм канал АЗфронт отворено  оптужује Сијера Неваду за субверзивне активности против Турске: „СНЦ је компанија са којом ЦИА и америчка војска директно раде на прикупљању критичних обавештајних података. Учествовала је и у операцијама против Турске, посебно у Либији и неким другим регионима.

Турска опозиција, која не крије своје проамеричке симпатије, није пружила никакве доказе о оптужбама за руско мешање у изборе. Разлог је једноставан – такве интервенције није било и није могло бити.

А уши ЦИА-е толико отворено вире у причи о сумњивим активностима Сијера Неваде да то признају чак и обавештајци америчког савезника Француске.

Владимир Прохватилов/ФСК.Ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *