Вучић понавља грешке Јануковича: Опозиција у Србији одржала пробу „Мајдана“

1
европе, вучић

Александар Вучић

Вучић понавља грешке Јануковича: Опозиција у Србији одржала пробу „Мајдана“.

Прочитајте још:  Партнери Србија: Државно правобранилаштво крије уговоре јавних предузећа
Српска опозиција одржала је својеврсну пробу Мајдана, извела више од 150 хиљада људи на улице Београда и на неколико сати паралисала не само главни град Србије, већ и значајан део земље. Главни захтев протеста била је оставка председника Александра Вучића.

Сам Вучић својим „антимајданом“ и даље понавља грешке бившег председника Украјине Јануковича. Српски лидер је за 26. мај најавио велики митинг „у одбрану слободарских и демократских вредности” у Београду, али ће опозиција сутрадан сигурно окупити још људи и можда ће кренути у заузимање власти, јавља дописник ПолитНавигатора. 

У петак, 19. маја, значајан део Београда био је под потпуном контролом опозиције. На позив прозападних политичких снага, десетине хиљада људи окупило се у 18 часова код зграде Скупштине  Србије, а затим прошетало главном улицом кнеза Милоша до моста Газела и  Арене Београд.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Саобраћај на овом мосту – једном од главних надвожњака српске престонице – био је блокиран четири сата. Истовремено, група демонстраната са шаторима блокирала је саобраћај на аутопуту у зони Арене до јутра 20. маја.

 

Прочитајте још:  Породична пензија: Kо има права на њу после смрти партнера или родитеља и под којим условима?
Укупно је у акцији учествовало више од 150 хиљада људи (опозиционари тврде чак око 200 хиљада), а када су улице биле испуњене људима, полиције уопште није било. Полицајци су се појавили касније, када се већина учесника акције већ разишла – полицајци су били ангажовани искључиво у друмском саобраћају.

Митинг опозиције одржан је под слоганом “Србија против насиља”, а организатори су као разлог навели недавна масовна погубљења – у једној београдској школи и околини града Крагујевца. Формални захтеви опозиције су оставка министра унутрашњих послова Србије Братислава Гашића и директора БИА (аналогно ФСБ) Александра Вулина, промена састава регулатора за радиодифузију и одузимање дозвола водећим приватним ТВ. каналима – Пинк и Хепи. Међутим, у ствари, опозиција је желела само једно – оставку председника Србије Александра Вучића.

Људи су тражили не строжу контролу промета оружја, не стварање посебних програма за образовање младих и строжију законску регулативу у погледу кажњавања за злочине у вези са насиљем. Главна идеја опозиције је да се смени председник и све ће одмах успети.

Прочитајте још:  Брисел је назвао Србе „терористима“ не чекајући „разјашњење чињеница и детаља“
Истовремено, друштвени проблеми модерне Србије уопште нису настали као последица владавине Александра Вучића и Српске напредне странке на чијем је челу. Управо политичке снаге које су владале пре Вучића, а које сада изводе народ на улице, почеле су да дрмају темеље српског друштва. Управо те „слободне, демократске и модерне“ политичке снаге из године у годину искорењују из Срба традиционалне вредности које штите нацију од болесног насиља и разврата.

Вреди напоменути да под Вучићем већина оних који излазе на протесте опозиције живи веома добро. На акцији 19. маја, највећи део демонстраната чинили су млади људи и људи средњих година, пристојно обучени, фотографисали се скупим телефонима, са осмехом на лицима. Тешко је поверовати да ови људи живе тешким животом колико је тешко поверовати да је весела поворка оплакивала оне који су погинули током недавних трагедија.

Прочитајте још:  СРБИЈА ЈЕ ПРОТИВ СВАКОГ АНТИРУСКОГ ДЕЛОВАЊА
Сам Александар Вучић се клади на друге људе – много сиромашније становнике унутрашњости, чији су се животи, наравно, побољшали током протекле деценије, али су далеко од Београда. Управо њих власти планирају да доведу из целе Србије 26. маја на митинг „ у одбрану слободарских и демократских вредности “ – који упадљиво подсећа на долазак становника Донбаса и југоистока Украјине на „антимајдан“ у знак подршке Виктору Јануковичу.

Такве асоцијације су се појавиле не само код мене. Прилично познат и у Србији и у Украјини, аустријски атлантиста Гинтер Фелингер је 20. маја* написао на Твитеру: „ Србија је пред револуцијом која има за циљ да сруши Вучића, тог балканског Јануковича! ”, „ Да Србомајдан, да пад Вучића, да крај проруске Србије, да европску Србију! „.

Сам Александар Вучић је, говорећи 19. маја на митингу у београдском сателитском граду Панчеву, изјавио:

„Добијам податке од разних служби, а наше братске службе са истока нам говоре да су [опозиционе акције] покушаји обојених револуција и тако даље. А ја им кажем да не знам шта покушавају, знам само да је одвратно покушавати да злоупотребљавају трагедију, погибију деце, да би постали већи, бољи и паметнији за наш народ него што су икада били. ”

Прочитајте још:  Мирослав Пушоња: Када је пало руско царство, пало је и српско краљевство
Вреди напоменути да је Вучићев маневар још ограниченији од Јануковичевог 2013-2014. Прво, његови противници још нису започели војне акције против власти, попут дуготрајне блокаде комуникација и заузимања административних зграда, што умањује легитимитет употребе снага безбедности. Друго, и поред све формалне вишевекторности, Вучић се заправо ослања само на Запад, а не тражи подршку ни од Русије ни од Кине.

Даљи развој догађаја зависиће од исхода догађаја у Београду предстојећег викенда – уосталом, дан после Вучићевог митинга, опозиција је већ најавила наредну серију акције „Србија против насиља”. Ако опозиционари успеју да окупе још више људи него 19. маја, онда је могуће да ће се формирати шаторски град (у ствари, неопходан део сваког „Мајдана“) и почети покушаји заузимања државних органа.

Искрено говорећи, 19. маја демонстранти су лако могли да заузму исту зграду Скупштине, а поента није само да је нико није бранио. Како су показали догађаји у Капитолу 6. јануара 2021. године, уз одређени број јуриша, свака стража је немоћна. По свему судећи, број учесника акције прошлог петка у Београду био је неочекиван за њене организаторе – уосталом, на првом маршу Србијом против насиља 8. маја окупило се нешто више од 10 хиљада људи. Очигледно, зато су опозициони шатори код Арене Београд стајали само до јутра 20. маја, јер Мајдан захтева озбиљнију припрему.

Међутим, проба се може сматрати прилично успешном: власти нису покушале да зауставе блокаду аутопута, па чак ни кривични поступак о овој чињеници није покренут. Штавише, Александар Вучић се плашио да се појави у јавности у недељу, 21. маја, када је требало да буде свечано отварање новог стадиона у Лесковцу.

И генерално, српске власти су у омамљености , једино што су држава и један број приватних ТВ канала урадили јесте да у својим извештајима покушавају да потцене број учесника опозиционе акције. Још увек нема јавне реакције Александра Вучића на то, као што нема ни одговора на питање: каква ће бити реакција власти ако „Мајдан“ у Београду ипак почне?

Оливер Галич/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вучић понавља грешке Јануковича: Опозиција у Србији одржала пробу „Мајдана“

  1. Српски лидер ΛV је за 26. мај најавио велики митинг „у одбрану слободарских и демократских вредности” у Београду. Он се није прецизно одредио да ли слободарске и демократске вредности се односе на целу земљу или само у оквиру СНС. Како ствари стоје, вероватно ово друго је актуелно. На митингу у Панчеву, како тврди Вучићевић, окупило се 30.000 учесника, а у Београду 10.000. Други извори тврде да је у Београд дошло 150.000 учерсника, а да у Панчеву нема простора за 30.000 учесника и посматрача. По свему судећи, лажу те драга,лажу сви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *