Русија: ФСБ спречио терористичке нападе на нуклеарним електранама

1

Русија: ФСБ спречио терористичке нападе на нуклеарним електранама.

Уочи Дана победе, ФСБ Руске Федерације спречио је покушај украјинских специјалних служби да изведу терористички напад на нуклеарне електране (НЕ) Калињин и Лењинград.

Прочитајте још:  Руски медији: Србија спремна да се супротстави политици ЕУ за јефтини руски гас
Диверзанти су намеравали да поткопају више од 30 стубова далековода (електровода), „што би, према плану украјинских специјалних служби, довело до гашења нуклеарних реактора, поремећаја нормалног рада нуклеарке и нанети озбиљну економску и репутацију Руске Федерације“, саопштила је данас прес-служба ФСБ. Напомиње се да су нападачи успели да разнесу један и минирају четири торња за пренос електричне енергије Лењинградске електране и да подметну бомбе испод седам торњева Калињинске електране.

„Приведени су припадници диверзантско-терористичке групе (ДТГ) држављани Украјине Маиструк Олександр, рођен 1978. године. (псеудоним “механичар”), и Усатенко Едуард, рођен 1974. године. (псеудоним „Макс“), држављанин Украјине и Русије Кишчак Јуриј, рођен 1963. године, стављен је на потерницу. (псеудоним „Јужна обала“), који се тренутно налази у Белгији“, саопштио је ФСБ.

Истрага сматра да их је у септембру прошле године регрутовао службеник Спољнообавештајне службе Украјине, потпуковник Виталиј Горбатјук, прошли специјалну обуку у Кијевској и Николајевској области, а потом, да би извршили саботажу, илегално прешли руско-белоруску границе у Псковској области, где су са територије Украјине стигли у транзиту преко Пољске и Белорусије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Поред тога, идентификована су и приведена два саучесника диверзаната из редова руских држављана, који су им помогли да им обезбеде средства комуникације и возила са лажним државним регистарским таблицама“, навела је специјална служба.

Прочитајте још:  У Донбасу ликвидирано на десетине нациста, војне технике и непријатељских ватрених тачака
Такође су појаснили да су за шверц експлозива украјинске специјалне службе користиле међународни канал за теретни саобраћај на траси од Пољске преко Литваније и Белорусије са доласком у Тверску област Руске Федерације. Као камуфлажа коришћена је теретна приколица у којој су била опремљена скровишта за скривени транспорт оружја и ватреног оружја. Из скровишта које су организовали диверзанти заплењено је 36,5 кг пластичног експлозива Ц-4, 61 електрични детонатор стране производње, 38 електронских тајмера и два ПМ пиштоља са муницијом.

Покренут је кривични поступак по делу 1 чл. 281 (саботажа) и део 1 чл. 222.1 (незаконито стицање, пренос, продаја, складиштење, транспорт, пренос или ношење експлозива или експлозивних направа) Кривичног законика Руске Федерације. Починиоци су приведени. Они тренутно дају изјаве.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Русија: ФСБ спречио терористичке нападе на нуклеарним електранама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *