У МОЛДАВИЈИ 1. ЈУНА ЕВРОПСКИ САМИТ ИЛИ ПРОВОКАЦИЈА РУСА?

0
молдавија

молдавија

Не тако давно Молдавија није била уопште у фокусу западних медија, али сада након пада Бахмута у руске руке, активира се молдавска геополитичка домина.

 

Наиме, на иницијативу француског председника Емануела Макрона створено је Европско политичко друштво и његов први самит одржан је у октобру прошле године.

 

Сада, се за 1. јун 2023. у Кишињеву спрема велики европски Самит или форум у организацији Европског политичког друштва и очекује се долазак минимум 50 европских лидера из целе Европе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Свој долазак су најавили и немачки канцелар Олаф Шолц, румунски председник Клаус Јоханис и многи други.

 

У контексту кризе у Украјини овај самит се може сматрати атлантистичком провокацијом руске стране и доливањем уља на ватру у иначе подељеној Молдавији.

 

Кишињев на челу са пронатовском председницом Мајом Санду клизи ка увлачењу своје земље у шири конфликт, и овакав скуп је свакако непримерен.

 

Што се тиче Молдавија она ће овим ићи у правцу смањивања свог суверенитета, не обазирући се на искуства рецимо Мађара, који су хрлили ка ЕУ, а сада се боре да сачувају што се спасти да.

 

Молдавија има проблем Придњестровља, расту тензије и у аутономној Гагаузији, те са приличном извесношћу се може прогнозирати да је ова земља на путу да постане нова Украјина, захваљујући својим похлепним политичарима.

 

 

 

За Васељенску: Горан Игић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *