Путин: Украјина назива Русију агресором, а паралелно уновчава транзит руског гаса

0
путин, путина

Владимир Путин

Велики број људи који данас присуствују догађају довољно говори о томе да је улога нашег савеза све већа и да се свет све брже развија, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на Евроазијском економском форуму.

 

На глобалној сцени дешавају се велике, фундаменталне промене, а велики број држава данас је заинтересован за развој узајамно корисних односа и јачање свог националног суверенитета и спровођења једне независне спољашње и унутрашње политике, додао је.

 

Највећи део међународне заједнице заинтересован је за такву сарадњу, и то, како је рекао Путин, нису само празне речи, иако можда јесте чудно што се нешто што би требало бити норма спомиње на овај начин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Ми веома добро послујемо са ШОС-ом, БРИКС-ом, земљама Азије, Латинске Америке и земљама Персијског залива, поновио је председник Русије, додајући да је Русија заинтересована за праведну сарадњу са свима онима који желе да послују са њом.

 

Сви они који се понашају другачије и који се боре за то да свет буде једнополаран, како је казао, наносе штету економској ситуацији у свету, али и “пуцају сами себи у ногу”.

 

“Није тајна да наши западни партнери покушавају да наговоре сараднике Русије да престану да сарађују са нама”, истакао је руски председник.

 

Он је поновио да је Русија одувек врло одговорно приступала сарадњи са другим земљама и да и данас испуњава редовно све своје обавезе, па чак и када је реч о енергетској сарадњи у данашњој ситуацији. Украјина нас назива агресором, али јој то не смета да веома лепо зарађује на транспорту нашег гаса у Европу, објаснио је председник, наводећи да није Москва дигла у ваздух Северни ток нити зауставила рад других гасовода у Европи.

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Невероватне информације о посети Путина Србији

 

“Два крака гасовода пролазе преко Украјине: Кијев је један од њих затворио. Нисмо ми то урадили. Иначе, преко другог крака испоручујемо гас у Европу, а Украјина, упркос томе што нас назива агресором, спокојно узима новац за транзит. Северни ток 1 је дигнут у ваздух. Северни ток 2 није отворен, Варшава је затворила гасну руту Јамал-Европа кроз Пољску”, објаснио је Путин.

 

Русија је у стању да се адаптира новим околностима и један је од лидера када је реч о “одбацивању” валута непријатељских држава, додао је он.

 

Према његовим речима, свет ће имати само користи од формирања децентрализованог међународног финансијског система којем тежи Русија.

Путин је споменуо да данас и руски и међународни стручњаци прогнозирају раст БДП-а Русије током ове године, те да се пређашње прогнозе према којима би економија Русије наводно требало да доживи крах неће остварити.

Додао је и да Евроазијски економски савез наставља добру сарадњу са својим партнерима, међу којима је и Србија, те да Савез цени све државе које су заинтересоване за сарадњу са њима.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *