Старобродске жртве не смију бити заборављене

0

(фото:РТРС)

Старобродске жртве не смију бити заборављене.

Прочитајте још:  Штрбац:Ко су жртве Другог светског рата
У Старом Броду код Вишеграда обиљежена је 81 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су на монструозан начин побиле усташе Јуре Францетића, а тим поводом служен је парастос, положени вијенци и спуштено цвијеће у ријеку Дрину. Са обиљежавања је поручено да се ово страдање не смије заборавити и да се сјећање на српске мученике мора преносити млађим нараштајима.

Након парастоса, као знак сјећања на старобродске жртве, код спомен-обиљежја у Старом Броду вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, као и Бошко Томић, изасланик предсједника Републике Српске и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ.

Присуствовали су начелници Вишеграда Младен Ђуревић, Рогатице Милорад Јагодић, Новог Горажда Мила Петковић, Сокоца Милован Бјелица, Пале Бошко Југовић, представници општина Рудо и Фоча те невладиних организација проистеклих из отаџбинског рата.

Овај историјски догађај од републичког значаја обиљежава се у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Расте број жртава гранатирања Белгородске области
Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би оствариле свој циљ – границу НДХ на Дрини.

Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица.

Прелаз у Србију у Вишеграду су блокирали Италијани, па је један број људи кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске “Ханџар дивизије”.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у прољеће 1942. године, углавном на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, данашњој општини Вишеград.

Прочитајте још:  Благе казне педофилима, а малолетним жртвама трауме за цео живот
Усташе су тада убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Дио људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Најмасовније убијање људи је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942.

Српски цивили су углавном били из збјегова са подручја Рогатице, Вишеграда, Хан Пијеска, Кладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева.

Спомен-музеј старобродским жртвама освештан је у Старом Броду у септембру 2019. године. Постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Катера.њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *