САД показују Вучићу ко је „господар“ Балкана – Олег Бондаренко

0

САД показују Вучићу ко је „господар“ Балкана – Олег Бондаренко.

Амерички бомбардери Б-1 Ланцер су 30. маја примећени на само сто километара од границе Косова. Тамо су тензије између етничких Срба и приштинских званичника достигле врхунац.

Прочитајте још:  Сорошев комесаријат за избеглице због миграната прогласио српски народ за лудаке
Косовске власти су одбиле да опозову званичнике који су именовани из етничких албанских средина, што је изазвало велике протесте у неким од главних градова Косова. Ово је такође узроковано поновним испољавањем националне дискриминације.

У року од неколико дана хиљаде Срба изашло је на улице главних градова да изрази своје незадовољство догађајима. Демонстранти траже повлачење полиције са севера Косова и Метохије, пријем српских радника у зграде главних општина и ослобађање политичких затвореника.

Прочитајте још:  Данијел Симић: Политичке елите гурају под тепих реалну могућност ратног сукоба са оне стране Дрине
У овом тренутку, контингент мировних снага Кфора поставио је ограду од бодљикаве жице код зграде општине у Лепосавићу, где се масовно окупљају Срби. Тешко опремљени борци косовске полиције сместили су се иза ограде. О новом кругу заоштравања између Србије и Косова у разговору са Новоросијом говорио је оснивач балканистичког пројекта, политиколог Олег Бондаренко .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Пре свега, треба да схватите да се овде паралелно преклапају две парцеле. Први је повезан са локалним изборима на Косову, које су бојкотовали косовски Срби, јер су протестовали против деловања Приштине.

Десило се да је локалне власти северних региона Косова, где живе Срби, бирала албанска мањина (апсолутна мањина). То су били нелегитимни резултати, јер је 13 Срба дошло да гласа у тим срединама у којима живи око 90.000 Срба. Наравно, Срби нису признали ове изборе када су ови номинално изабрани Албанци на челу српских општина заузели своја места уз помоћ приштинских специјалаца РОСУ. Они су били одбијени и није им било дозвољено да раде. У том смислу, био је то наставак завере започете прошле године повлачењем Срба из локалне власти.

Ова прича је без преседана и по томе што су мировњаци такозваног Кфора први пут деловали као браниоци специјалних снага РОСУ, заправо им пружајући заштиту од незадовољних косовских Срба“, прокоментарисао је ситуацију саговорник агенције.

„У исто време, заплет се одвија у Београду“, наставља политиколог. „Тамо су људи протестовали после трагедије која се догодила почетком маја, када је тинејџер убио 8 својих другова из разреда и једног чувара. Ово се десило први пут. у историји Србије и био је велики шок за Београђане, тако да је много људи изашло на протест против насиља“.

„Њихова верзија је била да се насиље преносило на разним ријалити програмима који су већ били затворени, али је онда овај дотадашњи цивилни неполитички протест покупила опозиција. Они су одлучили да га претворе у политички канал и траже оставку председника Вучића.

Прочитајте још:  За мало струје МХЕ отимају много воде
С тим у вези, Вучић је прошле недеље сазвао контрамитинг и крајем недеље напустио место председника владајуће Српске напредне странке, уступивши место потпредседнику Владе, министру одбране и бившем градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу.

Нагло заоштравање ситуације на Косову је због чињенице да је Косово појас са елементом притиска на Вучића из Вашингтона како би се показао ко је газда на Балкану“, закључио је Олег Бондаренко.

Александар Ивашченко/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *